FINA schorst olympisch kampioen Rylov wegens bijwonen van manifestatie pro-Poetin

Sport | De internationale zwemfederatie FINA heeft de Russische olympische kampioen Evgeny Rylov voor negen maanden geschorst. Hij krijgt de sanctie omdat hij vorige maand aanwezig was op een manifestatie in Moskou waarin de Russische militaire campagne in Oekraïne werd toegejuicht.

Door Belga

Deel dit nieuws

Rylov, die vorig jaar in Tokio olympisch goud won op de 100 en 200 meter rugslag, tekende vorige maand net als nog andere atleten present in het Luzhnikistadion in Moskou tijdens een grote meeting in aanwezigheid van de Russische president Vladimir Poetin. Rylov en andere sporters droegen daarbij de letter "Z" op hun outfit, het symbool waarmee aanhangers van de Russische inval in Oekraïne zich identificeren. Vanwege de affaire verloor Rylov reeds zijn sponsordeal met zwemkledingmerk Speedo. 

"Wij merken dat er een politisering van de sport aan de gang is", vertelde Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov aan staatsnieuwsagentschap TASS. "Onze tennisspelers werden eerder al geviseerd en nu is het de beurt aan onze zwemmers. Dit druist in tegen alle waarden van de sport. Daarnaast is het schadelijk voor internationale federaties en toernooien, als de sterkste sporters aan de kant worden gelaten."

De FINA besloot eerder al Russische en Wit-Russische sporters te schorsen voor internationale competities tot het einde van het jaar. Daarnaast werden alle internationale zwemevenementen op Russisch grondgebied afgelast.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top