Jan Bucquoy regisseerde Alice On The Roof voor ‘La Dernière Tentation des Belges’

Films | Regisseur en professioneel schenenschopper Jan Bucquoy heeft na meer dan tien jaar afwezigheid zijn comeback gemaakt met de film ‘La Dernière Tentation des Belges’. In de cast zien we onder anderen zangeres Alice On The Roof, West-Vlaming Wim Willaert en komiek Alex Vizorek. De film is vanaf 2 mei beschikbaar in de VOD-catalogus.

Door Pickx

Deel dit nieuws

La Dernière Tentation des Belges’ vertelt het verhaal van Marie, de dochter van artiest Jan. Die waagt zich aan verschillende artistieke ondernemingen zonder veel succes. Zijn doel is om de wereld te veranderen. Wanneer hij dan toch een vrij groot succes boekt, neemt Marie hem kwalijk dat hij altijd afwezig was doordat hij avonturen najoeg. In de atypische film wordt de frustratie naar een toppunt gedreven terwijl vader en dochter elkaar weer proberen te vinden.

Enfant terrible

De naam Jan Bucquoy zegt de jonge lezers misschien niet zo bijster veel, maar de regisseur was in de jaren 80 zeker een welbekend fenomeen in het artistieke milieu. Hij is bij het grotere publiek vooral bekend als een enfant terrible. Zo blijft zijn Slipmuseum bij op de vloer van het bekende Brusselse café Dolle Mol, of zijn bizarre pogingen om een staatsgreep te plegen. Filmgangers kunnen hem dan weer kennen van enkele films die internationaal potten hebben gebroken.

La Vie Sexuelle des Belges

Het was met ‘La Vie Sexuelle des Belges 1950-1978’ dat Bucquoy, die daarvoor voornamelijk actief was als theatermaker en scenarist voor stripverhalen, zijn debuut maakte achter de camera. De film kwam uit in 1994 en gaat over een jonge schrijver die zijn kleine Vlaamse dorp verlaat om naar de hoofdstad te trekken. In de jaren nadien breide Bucquoy meerdere vervolgen aan wat een ware saga werd. ‘Camping Cosmos’, dat twee jaar later uitkwam, gaat over Belgen die op vakantie gaan naar een camping in Westende. ‘La Vie Sexuelle des Belges’ zou uiteindelijk zes delen tellen. De films vertrekken veelal vanuit een gebeurtenis die het dagelijkse leven in België getekend heeft, zoals de sluiting van de Renault-fabriek in Vilvoorde bijvoorbeeld, of concentreert zich vooral op de typisch Belgische aspecten van de protagonisten. Altijd is de toon vrij, absurd, normoverschrijdend en provocerend. De films zijn dan ook even berucht als beroemd.

Ontroerend

In ‘La Dernière Tentation des Belges’ vertelt Bucquoy deels zijn eigen verhaal. De regisseur liet zich namelijk inspireren door wat hij zelf doormaakte toen zijn dochter haar eigen leven nam. "Toen mijn dochter Marie zelfmoord pleegde, stierf een deel van mij samen met haar”, zegt de regisseur. “Ik ben niet alleen haar kwijt, maar ook mijn band met de wereld. Ik voelde dezelfde leegte als toen mijn moeder stierf. Het had niets te maken met het verlies van de liefde van een vrouw, wat je ook tot absolute wanhoop kan brengen. Nee, het is iets anders, het is je echt alleen voelen, naakt voor de fundamentele vraag "Is het leven het waard geleefd te worden”? Het maken van deze film maakt deel uit van dit moment van kalmte tegenover de absurditeit van het leven. Het is een soort omgang met het fatale lot dat ons wacht. Voor mij is het maken van deze film een manier om te doen herleven wat verwoest is aan de hand van de liefde, surrealistische poëzie, het delen, lookalikes van beroemdheden en – vooral – veel humor.”

Een cast uit alle hoeken van België

Alice On The Roof is vooral bekend als de zangeres van nummers als ‘How Long’ en ‘Easy Come Easy Go’, maar nu zet Alice Dutoit – de echte naam van de artieste – ook haar eerste stappen in de wereld van de cinema. Ze speelt namelijk de hoofdrol, Marie. En wie haar stem niet kan missen, kunnen we geruststellen: ze zingt ook in de film. Naast haar krijgen we de zachte maar afwezige vaderfiguur die achter het succes aanholt in de vorm van Wim Willaert, altijd de gedroomde droevige clown. Voor wie dat nog niet overtuigend genoeg vindt, is er ook nog de komiek Alex Vizorek, ook regelmatig te horen op de Vlaamse radio, die een mooie dosis absurditeit toevoegt aan de prent. De filmmuziek is dan weer geschreven door Marka, de bekende vader van Romeo Elvis en Angèle.

‘La Dernière Tentation des Belges’ is vanaf 2 mei beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top