Lukas Lelie stak veel van zichzelf in 'Doe zo voort': "Al hoop ik dat ik minder laf ben dan het personage"

Series | Lukas Lelie ken je waarschijnlijk al langer van zijn stand-upcomedy, de online reeksen ‘Koken met Lukas’ en ‘Standaard Koekhandel’ of talloze sketches in ‘De Ideale Wereld’. Voor Streamz maakte hij ook de serie ‘Doe zo voort’, waarvoor hij in de huid kroop van een leraar die een avondje oudercontact moet zien te overleven. Wij spraken met de komiek over de nieuwe reeks en zijn vele andere projecten.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Dag Lukas. Voor zover we weten heb je nooit in het onderwijs gestaan?

Lukas Lelie: “Inderdaad, ik heb enkel onderwijs genoten. Ik heb trouwens twee keer het tweede leerjaar gedaan, dus waarschijnlijk wilde ik onbewust die omgeving heel goed in me opnemen.”

Veel leerkrachten kunnen zich wel vinden in de situaties in ‘Doe zo voort’. Heb je veel met leraren gepraat?

Lukas: “Ja, op dat vlak is het ook een heel dankbaar onderwerp. Er zijn veel leerkrachten, ze lopen onder ons. Ik ken ook heel wat mensen met kinderen die er al zo’n avond op hebben zitten, dus het was makkelijk om hen uit te vragen en situaties te vinden die we dan in het extreme konden trekken voor ‘Doe zo voort’.”

De reeks sluit aan bij je komische stijl, waarbij je het ongemakkelijke opzoekt. Hoeveel van jezelf zit in het personage?

Lukas: “Ik denk dat ik op sociaal vlak wel iets getalenteerder ben dan het personage. Maar het leuke aan de reeks schrijven is dat je kan vertrekken vanuit wat je zelf zou doen in een bepaalde situatie. Dus in die zin past het personage wel bij me, al hoop ik dat ik in het echt minder lui en laf zou zijn. En ik zou geen fles wijn drinken tussen de oudercontacten. Ik ben niet zo’n drinker, dus ik zou toch wachten tot het einde van de dag.”

“Het was een luxe dat het personage een beetje in de lijn lag van wie ik ben. Daardoor moest ik het niet zo ver zoeken om te kunnen acteren. Het was interessant om te zien dat andere acteurs van de dialogen helemaal hun eigen ding maakten, dat ze door hun manier van spreken en hun energie op dat moment iets uit de tekst haalden dat ik er zelf nog niet in had gezien. Zelf moest ik dat dus niet echt doen. Als ik nog in andere dingen zou acteren, zal ik ook op zo’n manier proberen na te denken over de tekst.”

Is het een ambitie van je om meer te acteren en andere personages te ontdekken?

Lukas: “Ik doe dat heel graag, ook de vluchtige sketches van ‘De Ideale Wereld’ vind ik heel leuk. Als het me gevraagd wordt, wil ik dat zeker doen.”

Er stonden heel wat bekende gezichten met je op de set, ook een aantal acteurs uit ‘De Ideale Wereld’. Voelde het alsof je met je vrienden scènes speelde?

Lukas: “Van een paar acteurs zeker. Ik denk aan Bert Janssens en Iwein Segers bijvoorbeeld, die ken ik al heel lang. Maar ik mocht ook een heleboel mensen voor het eerst ontmoeten. Het was bijvoorbeeld heel leuk om een scène te mogen spelen met Bruno Vanden Broecke. Ik had op voorhand een paar namen in gedachten die ik er zeker in wilde, maar daarmee was de reeks zeker nog niet gevuld. Er passeren uiteindelijk 40 acteurs de revue. De regisseurs Jan Eelen en Jelle Gordyn kenden ook nog mensen en brachten nieuwe namen aan. Het was een leuke mix voor me, ik voelde me net op acteerkamp.”

Hoe zou je een reeks als ‘Doe zo voort’ vergelijken met je werk voor ‘De Ideale Wereld’?

Lukas: “Het was een heel goede afwisseling om eens wat langer aan iets te kunnen werken. Het is leuk om in de dialogen wat meer ruimte te hebben en niet alles in functie van de twist op het einde te moeten schrijven. In ‘De Ideale Wereld’ hebben we weinig tijd en moeten de moppen centraal staan, in ‘Doe zo voort’ kon ook de herkenbaarheid van een situatie voor de humor zorgen. De scènes van ‘Doe zo voort’ zitten een beetje tussen sketch en scène in, dus we verkennen wel wat nieuw gebied.”

De reeks staat nu op een streamingplatform. Je bent natuurlijk vertrouwd met content maken die niet lineair wordt bekeken.

Lukas: “Ja, initieel was het plan om ‘Doe zo voort’ net als ‘Standaard Koekhandel’ op YouTube te zetten. Ik had al een zevental afleveringen opgenomen met Iwein Segers en andere vrienden, maar ik was nog niet zeker wat ik ermee wilde doen. Uiteindelijk vind ik het fantastisch dat Woestijnvis het heeft opgepikt, want nu konden we van hun kennis en hun productiewaarde gebruik maken. En er was zo ook ruimte om betaalde acteurs in dienst te nemen. ‘Standaard Koekhandel’ vind ik heel leuk om te maken en er komt binnenkort een nieuw seizoen uit, maar het probleem daarmee is dat er geld in kruipt en dat ik er nagenoeg niets aan verdien. Ik moet een cameraman betalen, een geluidsman, iemand die de montage doet… Met alles wat ik daar al in gestoken heb, zou ik een auto kunnen kopen. Maar er is weinig leuker voor me dan ‘Standaard Koekhandel’ maken. Ik zou het nog steeds leuk vinden als een zender ‘Doe zo voort’ zou oppikken en het op de lineaire tv zou kunnen verschijnen, maar het is leuk om daar niet van afhankelijk te zijn ook.”

Wat is de toekomst van lineaire televisie volgens jou?

Lukas: “Je moet maar een blik werpen op de kijkcijfers om te weten dat er nog heel veel mensen klassieke tv kijken. Het is momenteel heel cool om te zeggen dat het aan het verdwijnen is, maar er kijkt toch nog heel veel volk. De meest waardevolle eigendommen op de televisie zijn nog steeds series als ‘Friends’ en ‘Seinfeld’. Dat toont aan dat er niet veel verandert aan de content, maar wel aan de manier waarop het bekeken wordt. Er is zeker nog een meerwaarde aan op een gewone zender komen. Daarmee wil ik geen afbreuk doen aan Streamz, want ik vind dat ook fantastisch. En ik hoor van veel kanten dat mensen het gezien hebben, dus we bereiken ook een groot publiek.”

“Voor veel komieken is de televisie vooral een middel om mensen naar de zalen te krijgen, waar ze kunnen doen wat ze het liefst doen. Maar ik zie mezelf evenveel als tv-maker als als stand-up. Het is een dankbare wisselwerking, maar het is niet zo dat ik tv maak in functie van mijn stand-up of omgekeerd. Voor mij staan die los van elkaar.”

Richten op stand-up

In het begin speelde je op het podium een heel onzeker personage, dat intussen wel al wat geëvolueerd is. Heeft het optreden en televisie maken je ook in het echt zelfzekerder gemaakt?

Lukas: “Jazeker! De tv-wereld is heel intimiderend als je er net in komt en doorheen de jaren kan je dat meer relativeren. Ik sta nu met meer rust in mijn leven en mijn job. Zeker op het podium heb ik de laatste jaren grote stappen gezet. Ik panikeer minder en kan mijn set beter aanpassen aan het publiek. Als je aan een programma als ‘De Ideale Wereld’ werkt, zie je vanalles passeren en dat is een heel goede manier om bij te leren.”

Onlangs is het aangekondigd dat Ella Leyers de presentatrice wordt van ‘De Ideale Wereld’. Wat zijn je verwachtingen?

Lukas: “Ik heb drie of vier jaar intens samengewerkt met Jan Jaap van der Wal, dus in zekere zin is het vreemd en ook wel jammer dat hij niet meer zo aanwezig zal zijn in mijn dagelijkse leven. Maar ik vind dat Ella een zeer goede keuze is als vervanger. Ik vind haar hilarisch. Ze pakt een scenario helemaal vast en is een heel goede en grappige actrice. En voor een programma dat al zo lang loopt is het gezond om eens te wisselen van presentator. Het dwingt je om te vernieuwen en een andere stijl aan te nemen. De komst van Jan Jaap, en ook wel corona, heeft ook veel veranderd.”

Had je het eventueel zelf willen doen?

Lukas: “Ik zou het niet uitsluiten. Maar wat ik nu doe bij ‘De Ideale Wereld’ vind ik heel leuk. Het is een speeltuin. Je weet nooit hoe je week eruit zal zien. Als je ‘s morgens een idee hebt, kan je ‘s avonds al tussen de varkens een sketch staan opnemen. Dat vind ik heel leuk. En ik werk ook naar een avondvullende stand-upshow toe in oktober. Presentator zijn neemt veel van je tijd in en ik denk dat ik me nu nog te veel amuseer met wat ik nu doe om me volledig te smijten op presenteren.”

Er zit heel wat van je aan te komen, met een zaalshow en een nieuw seizoen van ‘Standaard Koekhandel’. Tussen 5 mei en eind augustus stopt ‘De Ideale Wereld’ even. Is dat een rustmoment voor je of begin je dan keihard te schrijven?

Lukas: “Het werk bij ‘De Ideale Wereld’, zeker omdat er een presentatorwissel is, zal nog wel blijven doorgaan op een lager pitje. Maar ik zal me voornamelijk op mijn stand-up richten. Het werk voor ‘De Ideale Wereld’ maakt het soms moeilijk om me honderd procent daarop te richten. Soms heb ik een beetje leegte nodig om op nieuw materiaal te komen. De periode tussen ‘De Ideale Wereld’ en het begin van de zomer is normaal het moment waarop ik productiever word in het vergaren van materiaal. En daar kijk ik nu naar uit, om te try-outen en de show wat vorm te geven.”

Ontdek 'Doe zo voort' nu op Streamz via Proximus Pickx! Ontdek het aanbod en probeer de tv-optie 1 maand gratis uit via deze link/ de promotiecode 'PROXIMUS1M'. Daarna betaal je 11,95 euro per maand. Klik hier om te achterhalen hoe eenvoudig je je Streamz-account activeert.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top