Fresh Screens presenteert de Britse film 'The Duke', gebaseerd op een waargebeurd verhaal

Films | Elke week brengt 'Fresh Screens' op Pickx+ je op de hoogte van het laatste filmnieuws. Ontdek in deze nieuwe aflevering de Britse film 'The Duke', geïnspireerd op een waargebeurd verhaal! De regisseur en de hoofdrolspeler vertellen graag over dit stukje geschiedenis dat zich afspeelde in Newcastle in de jaren zestig. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

'The Duke' vertelt het verhaal van Kempton Bunton, een taxichauffeur die in 1961 in Newcastle woont. Op een dag besluit hij Goya's portret van de hertog van Wellington uit de National Gallery in Londen te stelen. Niet omdat hij het zo graag voor zichzelf wilt, maar om druk uit te oefenen op de regering. Wat eist hij? Gratis televisie voor de ouderen. 

Het klinkt als een grappig Robin Hood-verhaal, maar eigenlijk is Buntons stunt gebaseerd op waargebeurde feiten. Deze diefstal is de enige die ooit in dit museum heeft plaatsgevonden. Onderzoekers gingen er dus van uit dat het misdrijf gepleegd was door een internationale criminele organisatie of op z'n minst een paar hoog opgeleide misdadigers. Maar dat bleek dus niet het geval te zijn...

Een stukje Britse geschiedenis

De film ging in 2020 in Venetië in première, maar de grote release moest zoals bij veel andere films worden uitgesteld vanwege de pandemie. 'The Duke' wordt dus nu pas, 2 jaar later, in de bioscopen vertoond. 'Fresh Screens' had de gelegenheid om regisseur Roger Michell en hoofdrolspeler Jim Broadbent te spreken tijdens de première van de film. 

"Niemand weet van dit stukje Britse geschiedenis", zei Michell. Daarom wilde de regisseur het naar het scherm brengen, met de steun van een getalenteerd acteur als Jim Broadbent. "Het heeft me jaren gekost om te beseffen dat het belangrijkste is om goed te casten."

Jammer genoeg is Roger Michell overleden zonder de bioscooprelease van zijn film te kunnen bijwonen. Reden te meer om 'The Duke' te gaan kijken: als eerbetoon, maar ook vanwege de Britse humor en de oprechte weergave van het leven in het noordoosten van Engeland in de jaren zestig

Meer weten over ‘The Duke' en ander filmnieuws? Ontdek ‘Fresh Screens’ op donderdag om 19u00 op Pickx+ (zender 13). Woon je in Brussel en heb je het Nederlandstalig tv-optie van Proximus? Dan vind je Pickx+ terug op zender 263. Ontdek het volledige aanbod van Pickx+ via de tv-optie ‘Pickx All Stars’ van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top