Vijf redenen waarom je ‘How to Survive a Pandemic’ niet mag missen

Films | Aanstaande donderdag zendt de Nederlandse publieke omroep (NPO2) de documentaire ‘How to Survive a Pandemic’ uit. Deze werd gemaakt door gevierd documentairemaker David France en dat is maar een van de vijf redenen waarom je dit oogetuigenverslag over de coronacrisis zeker niet mag missen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

1. David France

David France is een Amerikaanse onderzoeksjournalist, auteur en filmmaker. Hij stond in een vorig leven aan het hoofd van het Amerikaanse blad Newsweek en schreef ook stukken voor de grootste Amerikaanse nieuwsmedia. Hij bracht in het begin van zijn journalistieke carrière voornamelijk nieuws dat ging over de lgbtq+-beweging in de Verenigde Staten en schreef veelal over de aidsepidemie die de VS begin jaren tachtig in zijn greep hield.

In 2012 bracht hij een documentaire uit genaamd ‘How to Survive a Plague’. Daarin bracht France opnieuw het verhaal van de aidscrisis, maar dan via opgenomen getuigenissen en beeldmateriaal dat uit Amerikaanse archieven kwam. De documentaire werd zeer goed onthaald en werd zelfs genomineerd voor een Oscar en twee Emmy Awards. Sindsdien staat France niet enkel bekend als een steengoede schrijver en journalist, maar ook als een puike documentairemaker die een nieuw licht op een crisis kan helpen werpen.

2. Het verhaal in tweevoud

Dat blijkt ook uit de documentaire die NPO2 komende donderdag uitzendt. In ‘How to Survive a Pandemic’ schuift France immers twee cruciale aspecten uit de coronapandemie naar voren: de ontwikkeling van vaccins en de uitrol ervan. In het eerste deel zien we hoe wetenschappers uit verschillende disciplines, bedrijven en landen de handen in elkaar slaan en in een recordtijd vaccins in elkaar weten te knutselen die de bevolking moet beschermen tegen het coronavirus. In het tweede luik zien we hoe het Amerikaanse politieke apparaat in gang schiet van zodra het over de uitrol van het vaccin moet worden georganiseerd. In zowel het eerste als het tweede deel toont maker David France ons hoe problemen overwonnen worden, maar ook dat er nieuwe gecreëerd worden door het toedoen van de mens.

3. Gewikt en gewogen

Dit maakt de documentaire niet uitsluitend pessimistisch, noch uitsluitend optimistisch. Omdat David France zowel de overwinningen, als de teleurstellingen laat tonen, krijg je als kijkers een duidelijk overzicht wat de voortstuwende krachten zijn in dergelijke wereldwijde operatie en wat de hindernissen waren. Tijdens deze rollercoaster aan emoties wordt trouwens het toenmalige dodental door toedoen van het coronavirus in de Verenigde Staten bijgehouden en getoond aan de kijker wat die dan weer aan het denken moet zetten.

4. Achter de wetenschappelijke schermen

Omdat David France een gevierd journalist en documentairemaker was, verleenden heel wat wetenschappers hem en zijn team toegang achter de schermen. Zijn team mocht filmen in labo’s en tijdens vergaderingen in wat anders verboden terrein was voor filmmakers. David France beloofde ook plechtig dat hij zich zou houden aan de wetenschappelijke feiten. Hij zou zijn beelden niet gebruiken om een politieke boodschap uit te dragen en het is mede dankzij die reden dat de man werd toegelaten in de laboratoria van onder andere Pfizer, Moderna, Janssens en Janssen Farmaceutica en AstraZeneca. 

5. Van meerdere kanten bekeken

Maar de politiek is een belangrijk aspect van het verhaal en daarom laat France deze op een zo objecief mogelijk wijze zien, inclusief het falen ervan. Hij beperkt zich bovendien niet tot de traditionele stemmen uit het politieke debat maar geeft in de documentaire ook blijk van de nieuwe stemmen die sinds enkele jaren steeds luider roepen in het vaccinatiedebat. Hij laat bijvoorbeeld mensen aan het woord die principieel tegen vaccinatie zijn, maar tegelijkertijd ook lokale projecten waarbij buurtbewoners van deur tot deur langsgaan om lokale inwoners ervan te overtuigen dat vaccinatie een absolute must is om het coronavirus te verslaan.

Bekijk ‘How to Survive a Pandemic’ op donderdag om 22u20 op NPO2 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top