Durf gokken op de jubileumeditie van Brussels Short Film Festival

Films |

Toen de vzw Un soir... un grain in 1998 met een kortfilmfestival begon, had niemand het verwacht dat ze het zo lang zouden uitzingen. Het genre van de kortfilm wordt immer door de meeste bioscopen en tv-zenders stiermoederlijk behandeld. Maar 25 jaar later staat het Brussels Short Film Festival er nog altijd. Proximus Pixck vertelt je welke programma’s je tussen 20 en 30 april zeker niet mag missen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Om deze bijzondere editie te vieren heeft het Brussels Short Film Festival enkele speciale programma’s samengesteld zoals BFF on demand en BSFF All-Star, twee retrospectieve programma’s over films die de laatste 25 jaar op het festival bekroond werden of films die een bijzonder indruk hebben nagelaten op enkele van de trouwste bezoekers van het festival. Maar het festivalonderdeel dat de meeste aandacht trekt, zijn uiteraard de nationale en internationale competitie omdat je er misschien de nieuwe Lukas Dhont of Stanley Kubrick kan ontdekken

Nationale competitie

Uit bijna 300 ingezonden films worden in het Nationale competitieprogramma 37 films vertoond, verspreid over 7 programma’s. Welke programma’s je er juist moet uitpikken, dat blijft ergens lukraak kiezen. De meeste films gaan of in première op het festival of zijn op andere festivals al eens vertoond geweest maar waag gewoon de gok. Soms ben je teleurgesteld of erger je je aan een film. Daartegenover staat dat elk programma gewoonlijk evenwichtig is samengesteld en dat je vaak toch op minstens een ontdekking stuit.

Het op het festival van Carpentras bekroonde ‘Tiger’ van François Bierry krijgt bijvoorbeeld veel bijval. De hoofdrol in deze tragikomedie over de liefde wordt vertolkt door Wim Willaert. Hoe marginaal de rollen ook zijn die Willaert soms speelt, van de acteur die bekend is van pakweg ‘Eigen kweek’, ‘Offline’ en ‘Cargo’ gaat altijd een onweerstaanbare charme uit.

Andere aanraders zijn ‘Beautiful Stranger’ van Benjamin Belloir (over een pas gedumpte jongen die op verkenning gaat op een datingssite) en ‘Yser’, een documentaire van Quentin Moll-Van Roye over een transpersoon die getuigt over het geweld waarvan hij het slachtoffer is geweest in de Brusselse wijk IJzer.

De kortfilm is ook een speeltuin voor het experiment. Iemand die altijd al de formele grenzen van het filmmedium heeft afgetast en op heel wat internationale waardering voor zijn unieke aanpak kan rekenen, is Olivier Smolders. In zijn nieuwe film ‘Masques’ roept hij het gezicht van onze dierbaren op en het ritueel van maskers als een poort naar het hiernamaals.

 

Internationale Competitie

Wie last heeft van keuzestress, moet zich eens in de schoenen van het selectiecomité voor de internationale competitie plaatsen. Het Brussels Short Film Festival ontving 3714 films uit alle hoeken van de wereld voor dit luik, waarvan er uiteindelijk een 60-tal geselecteerd zijn. Ook hier geldt hetzelfde devies: neem een gokje, laat je verrassen door een film die je gewoonte als kijker door elkaar schudt of die een unieke manier heeft gevonden om zijn verhaal naar de toeschouwer over te brengen.

In het aanbod vind je bijvoorbeeld een mysterieuze ecologische animatiefilm uit Slovakije terug (“Bolo raz jedno more’), een subtiel drama met grappige accenten over een excentrieke en verstoten vrouw met hondje die een overdosis wil nemen (‘Cataracte’) of een coming of age over een Syrisch meisje dat de hele dag lang aardappelen heeft zitten rooien in Libanon (‘Trumpets in the Sky’).

Maar ook pareltjes of opmerkelijke films uit Zweden, Australië, VS, Noorwegen, Chili, Tsjechië of China staan op het programma.

Oscars

Minder risico’s nemen kan natuurlijk ook, al kost een Grote Pas (waarmee je toegang hebt tot alle vertoningen van het festival) slechts 38 euro. Maar naast talrijke andere interessante programma’s zoals De Nacht van de Kortfilm, Trash of Ghost of Europe, vertoont het Brussels Short Film Festival ook Oscars. In dit programma kan je al de vijf kortfilms ontdekken die genomineerd werden voor de Oscars van dit jaar. In deze selectie kan je dus ook de winnaar ontdekken: ‘The Long Goodbye’ van Aneil Karia. De film vertelt het verhaal van een Immigrantenfamilie in Groot-Brittannië die zich thuis voorbereidt op een huwelijksfeest. Maar dan loopt een rechtse mars uit de hand en breekt er chaos uit.

De hoofdrol in ‘The Long Goodbye’ wordt vertolkt door Riz Ahmed. De Brits-Pakistaanse acteur, muzikant en activist werd vorig jaar bij de Academy Awards ook genomineerd in de categorie Beste Acteur voor zijn rol als punkmetaldrummer in ‘Sound of Metal’.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top