Berlijnse opera brengt ‘Don Giovanni’ op Mezzo Live

Muziek |

‘Don Giovanni’ wordt algemeen beschouwd als de grootste opera ooit gecomponeerd. Dat is een gewaagde uitspraak, maar sinds de wereldpremière in 1787 in Praag wordt Mozarts opera wereldwijd geroemd omwille van de briljante combinatie van grimmige menselijke tragedie en ontroerende komedie. En natuurlijk is er ook de muziek van genie Mozart. De Berlijnse Staatsopera brengt zondag een nieuwe productie met bariton Michael Volle en sopraan Slávka Zámecníková in de hoofdrollen, die live te volgen is op Mezzo

Door Pickx

Deel dit nieuws

De schrijver E.T.A. Hoffmann omschreef Mozarts ‘Don Giovanni’ als "de opera van alle opera's". Mozart putte uit het hele scala van zijn muzikale genie - en zijn perfect op elkaar afgestemde librettist Lorenzo Da Ponte slaagde erin het bekende verhaal nieuw leven in te blazen. Meer nog: omdat Da Ponte op zoek ging naar een authentieke Don Giovanni, zou hij Casanova in eigen persoon geraadpleegd hebben.

Mozarts opera wordt ook wel eens beschreven als een komedie - er zitten inderdaad heel wat hilarische momenten in. Maar Don Giovanni is meer dan een gewetenloze, eigenzinnige vrouwenverslinder. Het komische element van de opera zit in Giovanni's slinkse plannen en streken. Maar zowel het libretto van Lorenzo da Ponte als de weergaloze muziek van Mozart zorgen ervoor dat de nare gevolgen van die plannetjes even evident zijn als de humor ervan.

De persoonlijkheid van de Don is bovendien zo verleidelijk dat het publiek hem graag mag, zelfs als zijn duistere kant meer en meer duidelijk wordt. Maar als hij uiteindelijk een persoonlijke uitnodiging voor de hel ontvangt en zijn vijanden zich verheugen, kun je ze dat moeilijk kwalijk nemen.

Die verontrustende ambiguïteit vormt de kern van Mozarts meesterwerk, dat hier in een samenwerking wordt gebracht tussen regisseur Vincent Huguet en dirigent Daniel Barenboim.

Ontdek 'Don Giovanni’ op zondag 8 mei om 21u00 op Mezzo Live, beschikbaar in de tv-optie Pickx Mix. Probeer deze tv-optie nu één maand gratis uit. Daarna betaal je voor deze tv-optie 10,99 euro/maand. Ontdek hier alles over Pickx Mix!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top