Hoe komiek Steve Carell nieuw leven pompt in sixties-serie ‘Get Smart’

Series |

Wie Steve Carell als klungelende spion aan het werk wil zien, moet zondag afstemmen op Play6. Maar denk nu niet dat de Amerikaanse acteur het personage van geheim agent Maxwell Smart zelf heeft verzonnen. Het personage werd legendarisch in de jaren zestig in de Verenigde Staten dankzij de gelijknamige serie waarin komiek Don Adams schitterde. Proximus Pickx vertelt je alles over de film én de serie.

Door Proximus

Deel dit nieuws

In de ‘Get Smart’-update speelt Steve Carell Maxwell Smart. In tegenstelling met wat de familienaam doet vermoeden, is Smart helemaal geen superintelligente bolleboos maar eerder een onbekwame klungel – of laten we het er op houden dat hij gewoon veel pech heeft.

Toch werkt hij als analist voor het spionagebureau CONTROL. Hoe wispelturig hij op het werk ook is, hij is wel een toegewijd linguïst en goed analist maar het liefst van al zou hij actief zijn als geheim agent. En daar wringt het schoentje: hij heeft er misschien de hersenen voor, maar zeker niet de fysieke kwaliteiten. Door de omstandigheden krijgt hij samen met Agent 99 (Anne Hathaway), zijn verleidelijke collega die net zo slim is als hij dom is, de opdracht om naar Rusland te reizen waar ze de plannen voor een aanval met kernwapens van een sinister misdaadsyndicaat moeten proberen te verijdelen.

Russische slechterikken

Russische inwoners duiken met de regelmaat van de klok als slechterik in Hollywoodfilms op en dat zal er met de inval in Oekraïne niet op veranderen. Dat Russen worden afgeschilderd als de verpersoonlijking van het kwaad heeft natuurlijk alles te maken met het communisme en de Koude Oorlog in de tweede helft van de vorige eeuw.

Ook het ontstaan van de tv-serie ‘Get Smart’, met komiek Don Adams in de hoofdrol van geheim agent Maxwell Smart, moet je tegen die achtergrond zien. De serie is duidelijk opgevat als een spoof op de James Bond-films maar net als 007 in sommige van zijn films moet ook Smart het opnemen tegen Russische ‘bad guy’s’.

Smart werkt voor het supergeheime federale agentschap CONTROL met wie hij de strijd aanbindt tegen KAOS, een sinistere internationale organisatie. Wanneer zijn verklaringen de schurken of zijn baas niet konden overtuigen, probeerde hij het over een andere boeg te gooien door te zeggen Would you believe...?, een uitspraak die in de VS zou uitgroeien tot een populaire slagzin. En hoe stuntelig Smart ook overkomt – hij had ook de neiging om dingen te morsen op zijn baas of op het bureau van zijn baas, achter de satirische NBC-serie schuilden enkele komische genieën, zoals Mel Brooks en Buck Henry (toch de coregisseur van ‘Heaven Can Wait’ en de coscenarist van ‘The Graduate’)

'Get Smart' won trouwens twee keer de Emmy voor beste komische serie, en Adams won drie maal een Emmy als beste komische acteur voor zijn vertolking in de serie waarvan de vijf seizoenen tussen 1965 en 1970 in de VS werden uitgezonden.

Trouw aan de geest van het origineel

In de jaren 80 en 90 volgden twee minder succesvolle bioscoopfilms gebaseerd op de serie en in 2008 ondernam Warner Bros een nieuwe poging. De film, geregisseerd door de in komedies gespecialiseerde Peter Segal en met Steve Carell als Smart en Anna Hathaway als 99, kreeg gemengde kritieken maar bracht wereldwijd wel meer dan 230 miljoen dollar op.

Veel van de belachelijke gadgets van de serie zijn overgenomen en er wordt nogal ingezet op slapstick maar Carell is echt wel in zijn vel als Smart, van wie hij ook enkele van de legendarische slagzinnen uit de serie overneemt. De film is met andere woorden nogal trouw aan de geest van het origineel. Er wordt dus veel ingezet op de komische fysieke actie, maar net als in de tv-serie zijn het de verbale grappen die de beste indruk maken waardoor je een amusante mix krijgt van gevatte dialogen en domme slapstick.

In een interview met Collider vat Steve Carell het zo samen: “Ik wil Don Adams niet imiteren, maar ik wil het personage recht aan doen. Ik wil niet dat het Maxwell Smart-personage wordt gezien als een soort stuntelende idioot. Hij is geen Inspecteur Clousseau. Hij is een expert en hij kan voor zichzelf zorgen en hij krijgt de klus tegen zijn intuïtie in. In de originele serie was hij excentriek maar ook heel erg volgens het boekje en dat is meer de tactiek die ik volg. Ik heb de originele serie ook nooit gezien als een spionagepastiche. Het was meer een spionnenkomedie, een commentaar op de Koude Oorlog en de internationale betrekkingen. In die zin hebben we het ook semi-echt en -realistisch proberen te houden.

Bekijk ‘Get Smart’ op zondag 17 april om 19u65 op Play6 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top