Van ‘Inception’ tot ‘Dunkirk’: de sterrentandem Cillian Murphy-Tom Hardy blonk al meermaals uit

Films |

Cillian Murphy en Tom Hardy behoren tot de populairste en meest gewaardeerde acteurs van hun generatie. Minder geweten is dat de Ier en de Engelsman al vier keer de set deelden. Telkens met overdonderend succes. Proximus Pickx zet die gevierde producties eens op een rijtje.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Cillian Murphy (45) en Tom Hardy (44) zijn van dezelfde generatie en doen de harten van zowel de filmfans als de filmcritici sneller slaan. Of het nu voor televisie is, theater of cinema: telkens krijgen ze lovende reviews. Murphy draait al lang mee, maar kende zijn doorbraak bij het grote publiek pas dankzij zijn hoofdrol als Thomas Shelby in de BBC-hit ‘Peaky Blinders’. Hardy kennen we dan weer vooral van zijn populaire filmprojecten, denk maar aan ‘Star Trek: Nemesis’, ‘Mad Max: Fury Road’ of ‘Locke’. Maar de Ier en de Engelsman stonden ook al enkele keren samen op de set, vier keer om precies te zijn, en telkens met enorm succes tot gevolg. Een overzicht.

Inception (2010)

In deze veelgeprezen film van Christopher Nolan (‘Insomnia’, ‘Memento’) speelt een andere topper de hoofdrol: Leonardo DiCaprio. Hij is Dom Cobb, een zogeheten extractor, die via een speciaal ontworpen technologie kan binnendringen in het onderbewustzijn van anderen. Zo ontfutselt hij hen de grootste geheimen. Wat van Cobb natuurlijk een gegeerd target maakt voor duistere figuren uit de industriële spionage. Om zijn criminele leven achter zich te laten, rest hem nog één opdracht, een ultieme missie: de inception. In plaats van binnen te dringen in een ander z’n droom, moeten Cobb en zijn trawanten dit keer het omgekeerde realiseren: een gedachte inplanten in andermans droom. Met name die van Robert Fischer, zoon van een miljonair. Een concurrent wil op die manier bekomen dat zoonlief afstand doet van de erfenis van het zakenimperium van zijn rijke vader.

Cillian Murphy speelt Robert Fischer, het geviseerde slachtoffer van de “inceptie”, en vertelde na de opnames dat hij zijn personage inspireerde op de zonen van mediamagnaat Rupert Murdoch. Tom Hardy speelt Eames, een gladde handlanger van Dom Cobb die gespecialiseerd is in het ontfutselen en aannemen van verschillende identiteiten.

The Dark Knight Rises (2012)

Opnieuw een project van regisseur Christopher Nolan. Zo tevreden was die van het sterrenduo in zijn vorige film ‘Inception’. Tom Hardy neemt de rol van de revolutionaire nemesis Bane op zich, die zint op een totale vernietiging van Gotham. Terwijl Cillian Murphy een derde en laatste keer de rol van Jonathan Crane -alias Scarecrow- vertolkt. In dit laatste deel van de ‘Dark Knight’-trilogie werpt Crane zich op als een rechter die voor Bane de rijken veroordeelt tot de dood of tot een lange tocht door ijsvlaktes. Om Bane te spelen, won Tom Hardy 20 kg aan gewicht.

Het verhaal: Batman is acht jaar geleden van het toneel verdwenen. Omdat hij zich verantwoordelijk voelde voor de wandaden van Harvey Dent, alias Double Face, is de Dark Knight die aanvankelijk een heldenstatus genoot plots een voortvluchtige geworden. Maar de komst van een nieuwe bedreiging voor de samenleving noopt Bruce Wayne om zijn veilige, anonieme bestaan weer in te ruilen voor zijn rol als Batman. De gemaskerde terrorist Bane toont zich immers gevaarlijker en onverbiddelijker dan elke voorgaande vijand. Maar de comeback van de gevallen held verloopt niet zonder slag of stoot, het volk is het vertrouwen in hun Dark Knight kwijtgespeeld…

Peaky Blinders (2013 – ...)

Birmingham, 1919. Militairen, politici en criminelen vechten om hun plaatsje in de nieuwe hiërarchie van een industriële stad na de Eerste Wereldoorlog. Het zijn rumoerige, harde tijden. De familie Shelby is een van de meest beruchte gangsterbendes, ze verstoppen scheermesjes onder hun petjes, wat hen de bijnaam “Peaky Blinders” oplevert. Dankzij het charisma en de intelligentie van opperhoofd Thomas Shelby weet de familie zich snel op te werken op die maatschappelijke ladder. In die mate dat Winston Churchill himself de ordehandhaving naar Birmingham stuurt, het parlement vreest immers een gewelddadige revolte van het opgezweepte arbeidersvolk in de industriestad. Sheriff Campbell krijgt de opdracht om het clandestiene netwerk van de Shelby’s op te doeken. Daarbij valt zijn oog op de bevallige Grace Burgess, de muze en later verloofde van Tommy. Maar wat heeft zij te verbergen?

‘Peaky Blinders’ groeide uit tot een ware culthit in Engeland en ver daarbuiten. Met Cillian Murphy in een glansrol als Tommy Shelby, een gevaarlijk maar tegelijkertijd charmant heerschap. Tom Hardy komt pas in het tweede seizoen van de tv-serie piepen als de niets ontziende crimineel Alfie Solomons. De grommende dictator van een Joodse gangsterbende.

Dunkirk (2017)

Deze oorlogsfilm katapulteert ons terug naar mei 1940, naar het begin van de Tweede Wereldoorlog. De Franse, Engelse en Belgische troepen worden in en rond Duinkerke omsingeld door de Duitse vijand. Operatie Dynamo wordt op touw gezet om de British Expeditionary Force te evacueren richting Engeland. Het verhaal focust dan ook voornamelijk op de ontmoetingen en samenwerkingen tussen verschillende afdelingen van het Britse leger: de piloten, de soldaten, de mariniers en de burgers. Hoe beleven zij deze waanzin? Drie verhaallijnen ontspinnen zich: op zee, op het strand en in de lucht.

‘Dunkirk’ werd geregisseerd door Christopher Nolan en die nam zijn poulains opnieuw op in de cast. Cillian Murphy speelt een Britse soldaat die aan posttraumatische stress lijdt en niet terug wil naar het front. Tom Hardy kruipt in de huid van Farrier, een piloot die deel uitmaakt van de Royal Air Force en met zijn Spitfire de Duitse vijand probeert uit te schakelen.De films 'Inception' en 'The Dark Knight Rises' met Cillian Murphy en Tom Hardy zijn beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top