Defensief sterk Man City knokt zich naar de halve finales van de Champions League

UEFA Champions League |

Atlético MadridManchester City, terugwedstrijd in de kwartfinales van de Champions League, zal eerder de geschiedenisboeken ingaan als knokpartij dan als voetbaltopper. De Citizens trokken daarin wel aan het langste eind en gaan door naar de halve finales. Met dank ook aan het solide verdedigende duo Stones-Laporte, dat toonde dat je ook op een propere manier een tegenstander kan afstoppen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wat-was-dat?! Wie dacht dat Diego Simeone de offensieve kaart zou trekken na de zeer gesloten heenwedstrijd in Manchester vorige week (1-0 voor City) kwam bedrogen uit. Net als toen koos hij in deze terugwedstrijd voor een dubbele afweergordel van vijf verdedigers en een versterkt middenveld. Enkel het Portugese wonderkind João Felix mocht deze keer een beetje in de spits blijven hangen. En dat voor eigen publiek.

Het resultaat liet zich dan ook snel zien: zelfde spelbeeld als een week geleden, met Man City in balbezit en Atlético helemaal teruggeplooid op eigen helft. Kansen leverde het niet of nauwelijks op. Ook duidelijk was de opdracht waarmee Simeone zijn troepen het veld op had gestuurd: de bezoekers irriteren. Met name het centrale verdedigende duo Felipe-Savic liet zich in negatieve zin opmerken met zware ingrepen, onnodige opstootjes en provocerende gebaren.

Scheidsrechter gaat de mist in

De Duitse scheidsrechter Daniel Siebert liet het allemaal gebeuren. Een vroege aanslag van Felipe op Phil Foden liet hij onbestraft, wat later kreeg diezelfde Felipe toch een eerste karton voor een fout op de achilleshiel van Kevin De Bruyne en in de slotfase een tweede geel voor natrappen op weer Foden. De poppen gingen aan het dansen in dat laatste kwartier en de 11 minuten extra tijd hadden nog weinig met voetbal te maken. Zelfs in de catacomben werd na affluiten nog even verder geknokt -letterlijk. City zag met De Bruyne en Kyle Walker ook twee belangrijke spelers uitvallen door blessure. Het is voor Pep Guardiola afwachten hoe lang zij out zullen zijn.

Helemaal gek is dat van de acht gele kaarten die er getrokken werden er zowaar vijf naar Man City-spelers gingen. Neen, Siebert maakte geen te beste beurt daar in het Wanda Metropolitano Stadium. Gelukkig viel er te midden van die hetze ook wat fair play te bewonderen: John Stones en Aymeric Laporte, het verdedigende duo centraal in de defensie bij Man City, toonden aan hun concullega’s aan de overkant hoe je ook scherp kan verdedigen zonder daarbij zware overtredingen te begaan of de tegenstander te kleineren.

Het duo hield net als in de heenwedstrijd de nul op het scorebord en liet zich nauwelijks betrappen op een foutje bij het uitvoetballen. Vooral Stones toonde zich een ware leider in moeilijke omstandigheden. In de slotfase smeet hij lijf en leden voor een schot van de ingevallen Rodrigo De Paul, waarmee hij de 1-0 verijdelde. Een cruciale ingreep.

John Stones: Mister Fair Play

De Engelse international is haast geruisloos aan een erg solide seizoen bezig. Zonder franjes, maar uiterst betrouwbaar. De start van de campagne was moeizaam en werd hij door Guardiola in een rotatiesysteem gebruikt -net zoals de Catalaanse coach deed met De Bruyne trouwens-, maar sinds de winterstop is hij achterin een sleutelpion geworden voor City. Kopkrachtig, mentaal sterk, secuur in het uitvoetballen, stevig in de duels en zelden geschorst.

Dit seizoen pakte Stones nog maar één gele kaart, op 7 december in de CL-poulewedstrijd tegen Leipzig was dat. Meer zelfs: sinds hij in augustus 2016 van Everton naar Manchester City verhuisde, kreeg hij nog maar vier keer een kaart (waarvan 1 rode) onder de neus geschoven. Van een cleane verdediger gesproken! Daar zouden ze bij Atlético Madrid wat van kunnen leren. In de volgende ronde mogen Stones en Laporte hun kunnen nog eens bewijzen tegen spits in vorm Karim Benzema: Real Madrid is de tegenstander in de halve finales.

Volg de UEFA Champions het hele seizoen lang op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Geef je pronostieken door voor de wedstrijden via Pickx Prono.

Zoals elke editie kan je de hoogtepunten van elke wedstrijd volgen met tegelijk commentaar van je favoriete presentatoren en analisten in de UEFA Champions League Multi Live.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top