Notes of Music: Nabou Claerhout: "Er zijn heel wat muzikanten die me inspireren"

Muziek | We weten dat er in België ongelooflijk veel muzikaal talent rondloopt. Van rock en pop via jazz naar techno en avantgarde-sludge-core, in elk genre maken jonge stormrammen zich op om de wereld te veroveren. Onder hen Nabou Claerhout, die sinds een paar jaar als trombonist het mooie weer maakt in de Belgische én internationale jazzscene. Sinds ze met haar kwartet de EP ‘Hubert’ releasete (eind 2019) en de debuutplaat ‘You Know’ (2021) heeft ze een vaste stek op talloze podia. Wij plukten haar even uit haar repetitie met haar kwartet voor een inspirerend gesprek.

Door MF

Deel dit nieuws

Nabou Claerhout: "Er zijn heel wat muzikanten die me inspireren"

“2022 wordt een heel mooi jaar”, steekt ze van wal. “We komen eindelijk weer aan spelen toe, en dat is iets waar we met heel de band enorm naar uitkijken. En ook het trombone-ensemble waar ik al een tijdje mee aan de slag ben, komt eindelijk aan spelen toe. Daar kijk ik erg hard naar uit. Opnieuw voor een publiek spelen, het klinkt redelijk absurd, maar na twee jaar corona en concerten voor lege zalen met twee videotechniekers is de goesting heel groot.”

De zomerfestivals staan te lonken. Ook daar zal je je opwachting maken.
“Jazeker, maar ik kan daar nog niet zo heel veel over kwijt. Ik mag niet voor mijn beurt spreken, haha. Het is wel zo dat ik nog steeds resident bent in het Antwerpse Rataplan, waar ik met de drummer van het kwartet – Mathias Vercammen – nog het T.R.O.M.-project lopen heb. Op 29 april komt er trouwens een zeer fijn Nederlands duo langs, saxofonist Ben Van Gelder en gitarist Reinier Baas, voor een double bill. Dat wordt ongetwijfeld een heel leuke avond.”

In jazz zijn kruisbestuivingen tussen muzikanten dagelijkse kost. Met wie zou jij graag samenwerken?
“Er zijn heel wat muzikanten naar wie ik opkijk of die me inspireren. En ik heb het geluk al met een paar mensen te hebben samengespeeld of projecten uit te werken. Met de fantastische drummer Stéphane Galland bijvoorbeeld en met saxofonist Jeroen Van Herzeele, twee jazzmuzikanten met nogal een renommee. Ik werk al een tijdje met hen samen in het kader van mijn studies aan het Conservatorium van Rotterdam, waar ik onderzoek doe naar ritmes. Onder de noemer ‘Connections’ komen zij ook naar Rataplan. Ik word daar erg blij van. En wie nog? De trompettist Bert Joris, Joshua Redman of de gitarist van Herbie Hancock, Lionel Loueke? Of Chris Potter ... Stuk voor stuk mensen naar wie ik opkijk en met wie ik wel eens wil spelen. Of moet ik me houden aan het adagio ‘never meet your heroes’?”

Wil je ooit iets met hiphop doen?
“Wie zal het zeggen! Feit is wel dat ik een heel grote fan ben van Mike Skinners The Streets. Zijn muziek heeft me geïnspireerd om naar Londen te verkassen. Of The Roots! Wat een muzikanten. Ja, ik weet zeker dat hiphop me wel zou liggen. Ik luister er alleszins opnieuw meer naar. Eminem staat bijvoorbeeld verankerd in mijn Spotify-playlist.”

Nog andere artiesten? Welke drie artiesten hebben je bijvoorbeeld geïnspireerd? 
“Hoh, mogen het er ook twintig zijn? (lacht) Wie me de laatste tijd erg geraakt heeft, is de Amerikaanse trompettist Ambrose Akinmusire. Ik was ondersteboven van ‘On the tender spot’ zijn plaat uit 2020 en het fenomenale ‘A Rift In Decorum (Live At The Village Vanguard)’. Hij heeft het schrijfproces van ‘You Know’ wel beïnvloed. Wat een muzikant. Hij blijft verrassen. En Beyoncé. Wie ook vaak de revue passeert, is Erykah Badu; ik luister al naar haar sinds ik tiener ben, maar ik begrijp nu pas waar haar lyrics over gaan, haha.”

Jij bent goed geplaatst om nieuw talent te tippen. Wie moeten we nog in de gaten houden?
“Zonder nadenken: Eliott Knuets, een jonge jazzgitarist die nu al furore aan het maken is. Straf wat hij doet. Hij mocht tijdens de coronacrisis trouwens al aantreden met Wynton Marsalis, toen die hem uitnodigde voor een livestream in de Dizzy’s Club in New York. Echt iemand om in de gaten te houden.”

04.06.22 — CC La Louvière
26.11.22 — Open Music Jazz Club Comines
14.05.22 — Like A Jazz Machine - Dudelange, LX
14.05.22 — Like A Jazz Machine - Luxemburg, LX
25.05.22 — De Casino / Jazz 25 - Sint-Niklaas
04.06 — Jazz in Duketown - Den Bosch, NL
04.06 — CC La Louvière - La Louvière
24.06 — Jenevermuseum - Hasselt
08.07 — North Sea Jazz - Rotterdam, NL
15.08 — Cologne Jazzweek - Cologne, DE

Trombone Ensemble Nabou Claerhout

07.07.22 — Gent Jazz - Gent, BE
12.08.22 — Jazz Middelheim - Antwerpen


Luister hier:

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top