Fulvio Bernardini, de speler-trainer-journalist die de Serie A kleur gaf

Sport |

In de rijke historie van het Italiaanse voetbal resoneert de naam van Fulvio Bernardini als een machtige klok. Een getalenteerd voetbaldier, dat zowel de voeten als het hoofd liet spreken. Op verschillende manier gaf hij zo mee vorm aan de Serie A.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Fulvio Bernardini ziet het levenslicht op het einde van het jaar 1905 in Rome. Bij de jeugd van Lazio zet hij zijn eerste stappen op een voetbalveld. Aanvankelijk als doelman, vervolgens als spits, om uiteindelijk zijn plek te vinden centraal op het middenveld. Het is op die positie dat hij zijn doorbraak forceert in de A-ploeg van Lazio. Het begin van een mooie spelerscarrière. Na drie seizoenen bij Lazio verhuist Bernardini al naar Milaan, waar hij het blauw-zwarte shirt van Inter aantrekt en voor het eerst ook als professioneel voetballer kan leven. Bij Lazio was hij de enige speler die dat voorrecht niet kreeg.

Het avontuur bij Inter zal evenwel maar twee seizoenen duren, waarna hij terugkeert naar de heimat, ditmaal om de kleuren te gaan verdedigen van AS Roma. Het is bij de Romeinen dat de middenvelder zich zal opwerken tot een legende uit de clubgeschiedenis. Een erkenning van die status zie je in het feit dat het huidige oefencomplex van AS Roma nog steeds de naam draagt van Bernardini.

Hij krijgt ook een selectie voor de Italiaanse nationale ploeg in de bus, waardoor hij de eerste speler uit het zuiden van het land wordt die die eer te beurt valt. Tot dan toe was dat vooral een aangelegenheid van spelers uit het rijkere noorden van Italië, met clubs die tot dan toe de vaderlandse competitie domineren. Met Italië pakt Bernardini brons op de Olympische Spelen van 1928, maar nadien wordt hij verrassend geweerd uit de selecties voor het WK 1934 en 1938. De bondscoach vindt nooit de juiste functie voor zijn sterspeler en verkiest dan maar minder getalenteerde maar meer flexibele spelers te selecteren.

Van journalist tot coach

Maar Bernardini is meer dan een voetballer. Hij behaalt verschillende diploma’s, onder andere in economische wetenschappen, wat hem de bijnaam ‘Dottore’ bezorgt. Die veelzijdige kennis kan hij kwijt in een andere passie van hem: schrijven. Tijdens WO II maakt hij een einde aan zijn actieve voetbalcarrière en schoolt hij zich om tot journalist. Hij wordt zelfs hoofdredacteur bij de Corriere dello Sport. Na enkele jaren in die bureaufunctie kriebelt het echter te veel om zelf weer de baan op te trekken.

In 1949, op 44-jarige leeftijd, geeft Bernardini opnieuw een draai aan zijn leven. Hij wordt aangesteld als coach van AS Roma. Die eerste trainersjob brengt niet al te veel vreugde en succes, maar dat wordt in de jaren nadien anders, wanneer hij eerst Vicenza en vervolgens Fiorentina gaat coachen. Bernardini onderscheidt zich van de rest door zijn unieke visie, op middellange en lange termijn. Hij werkt telkens in cycli van drie jaar.

In 1953 arriveert hij in Firenze om er in 1956 een eerste landstitel te winnen met de ploeg. Hetzelfde gebeurt in Bologna, waar hij in 1961 neerstrijkt en in 1964 de scudetto pakt. Voor Bologna een terugkeer naar de glorieuze jaren 30. Ook Lazio schonk hij een eerste prijs in de clubgeschiedenis: de beker van Italië.

De geschiedenis in

Uiteindelijk zal het bij die drie trofeeën blijven (2 titels en 1 beker) als coach, wat niet als een overdonderend succes kan bestempeld worden, maar toch wordt de naam Bernardini met veel eerbied uitgesproken. Zo is hij toch de eerste trainer die erin slaagt met twee verschillende clubs een titel te winnen in de Serie A. Bovendien zet hij de Italiaanse competitie op zijn kop door de hegemonie van de noordelijke clubs uit Milaan en Turijn te doorbreken.

In de jaren 70 krijgt hij de job toegewezen van Italiaans bondscoach, een functie die hij maar kort zal uitoefenen, maar lang genoeg om impact te hebben op de latere, uiterst succesvolle generatie van de jaren 80. In een tijdperk dat het Italiaanse voetbal gekenmerkt wordt door defensief voetbal -het befaamde catenaccio- zweert Bernardini bij een offensieve speelstijl. Alweer is hij daarmee een trendsetter.

Je kan dus gerust stellen dat Bernardini, die in 1984 overleed, op verschillende manieren zijn stempel drukte op het Italiaanse voetbal, waarvoor hij in 2011 ook geëerd werd met een plek in de Hall of Fame van de Italiaanse voetbalbond. Ook Fiorentina en AS Roma zetten hem bij in het pantheon van legendarische figuren.

Het programma van de Serie A op Eleven Sports :

Vrijdag 15 april

Zaterdag 16 april

Zondag 18 april

Volg het hele seizoen het beste van de Serie A op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top