Ook deze ploegen konden al verrassen in de Champions League

UEFA Champions League |

Het ‘kleine’ Villarreal zorgde voor een exploot door het grote Bayern München uit te schakelen en zo door te stoten naar de halve finales van de Champions League. Maar er waren nog bescheiden teams die de Spaanse subtopper voorgingen en voor verrassingen zorgden op het kampioenenbal.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Topvoetbal is geen exacte wetenschap. En gelukkig maar. Dat werd net nog bewezen door Villarreal, dat als bescheiden subtopper uit de Spaanse competitie voor een David vs Goliath-verhaal zorgde in de kwartfinales van de CL tegen Bayern. In de vorige ronde deden ze al hetzelfde met Juventus. Waardoor ze voor een herhaling zorgen van hun exploot in 2006, toen ze eveneens de revelatie in de Champions League waren en daarin de halve finales bereikten. Maar naast de ‘Gele onderzeeër’ zijn er nog kleinere teams die recentelijk de traditionele Europese grootmachten konden uitdagen.

Ajax herleeft

Denken we bijvoorbeeld aan wat Ajax Amsterdam bewerkstelligde in het seizoen 2018/2019. Gedragen door zijn jeugdige talenten Donny van de Beek, Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong deed de Amsterdamse club heel wat supportersharten sneller slaan met zijn technisch verzorgd en offensief voetbal. Bovendien koppelden ze dat aan resultaten. In de poulefase bleef Ajax ongeslagen en in de eerste ronde van de knock-outfase veegde het recordhouder Real Madrid met 1-4 van de mat in de terugwedstrijd. Een prestatie die voor extase zorgde in voetbalminnend Europa.

Na dat prachtig stukje totaalvoetbal tegen Real deden de Amsterdammers dat nog eens over in de volgende ronde tegen Juventus. Na een 1-1 gelijkspel in de heenwedstrijd in de eigen Johan Cruijff Arena wisten ze in Turijn een welverdiende 1-2 zege uit de brand te slepen. Pas in de halve finales bleek de toverstaf van coach Erik ten Hag uitgewerkt: een hattrick van Lucas Moura zorgde ervoor dat niet Ajax maar Tottenham naar de CL-finale mocht. Een teleurstelling voor de Nederlanders, die al droomden van een eerste CL-finale sinds 1996.

Atalanta, Leipzig en Lyon

Een jaar na die stuntcampagne van Ajax oogde de knock-outfase van de Champions League andermaal zeer merkwaardig. In de kwartfinales, die door de coronapandemie in een verkorte vorm werden afgewerkt, een Final 8 met rechtstreekse uitschakeling in één wedstrijd, zagen we clubs als Olympique Lyon, RB Leipzig en Atalanta Bergamo prijken. De Italiaanse ploeg, die in de Serie A furore maakte met offensief en spectaculair voetbal, zagen hun sprookje daar eindigen: titelfavoriet PSG was met 1-2 net iets te sterk.

Voor de twee andere vreemde eenden in de bijt duurde het sprookje nog even voort. Lyon en Leipzig pakten in de achtste finales al de scalp van respectievelijk Juventus en Tottenham en overtroefden in hun kwartfinales zowaar Man City (1-3) en Atlético Madrid (2-1). Zo werd de fel verstoorde editie van 2019/2020 de eerste maal dat er halve finales in de CL gespeeld werden zonder Engelse, Spaanse of Italiaanse ploegen. Voor Lyon en Leipzig bleek dat wel het eindstation, want Bayern en PSG waren uiteindelijk te sterk: zij speelden de CL-finale van de Final 8 in Lissabon.

Op sleeptouw genomen door de tactische grootmeester Unai Emery zorgt Villarreal nu weer voor zo’n inspirerend verhaal. In de halve finales wacht wellicht Liverpool. Eindigt daar weer de droom of kan de revelatie deze keer wél all the way gaan? We weten het in de loop van mei.

Volg de UEFA Champions het hele seizoen lang op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Geef je pronostieken door voor de wedstrijden via Pickx Prono.

Zoals elke editie kan je de hoogtepunten van elke wedstrijd volgen met tegelijk commentaar van je favoriete presentatoren en analisten in de UEFA Champions League Multi Live.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top