36-jarige Raul Albiol steekt Bayern München en Lewandowski in zijn achterzak

UEFA Champions League |

Villarreal zorgde voor dé verrassing van deze kwartfinales in de Champions League door het oppermachtig gewaande Bayern München uit te schakelen. De Spanjaarden toonden zich heel efficiënt -offensief, maar vooral ook defensief. Met dank aan een oude krijger: Raul Albiol.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Albiol evolueert zoals een goede rode wijn: hij wordt beter met de jaren. Op zijn 36ste is de Spaanse verdediger nog lang niet toe aan zijn voetbalpensioen. Zo bewees de voormalige international andermaal in de CL-kwartfinales tegen Bayern München. In de heenwedstrijd hield zijn ploeg, Villarreal, daarin de nul op het scorebord. En ook in de terugwedstrijd van dinsdagavond kon de Rekordmeister uit Duitsland amper gevaar creëren. De Spaanse subtopper zorgde zo voor een grote stunt en staat 16 jaar na een eerste exploot op het kampioenenbal voor de tweede keer in de clubgeschiedenis in de halve finales van de meest prestigieuze Europese competitie.

Een echte leider

Nochtans verwachtte iedereen een ware stormloop van Bayern. Net zoals ze dat in de vorige ronde tegen Red Bull Salzburg deden: na een teleurstellend gelijkspel in de heenwedstrijd (1-1) werd het toen in München een overrompelende 7-1 afstraffing voor de Oostenrijkers. Niets van dat alles gisteren in de Allianz Arena. De onvermijdelijke Robert Lewandowski slaagde er wel in om vlak na de pauze de 1-0 uit de heenwedstrijd weg te vagen -met zijn dertiende treffer in deze CL-campagne- maar daar bleef het bij. Meer zelfs: Villarreal prikte in het slot nog tegen, waardoor de 1-0 uit de heenwedstrijd volstond om door te stoten.

Achterin gaf Villarreal geen krimp. Daarbij viel vooral de rol van Raul Albiol op: die dirigeerde zijn ploegmaats als een echte leider en gaf zelf het goede voorbeeld door meermaals eigen lijf en leden voor de bal te gooien. Met 46 baltoetsen, vijf op zeven duels gewonnen, twee afgeblokte shots en drie uitgelokte overtredingen oogden zijn statistieken prima. Albiol stak zo Lewandowski eigenlijk in zijn achterzak. Een prestatie die hem nadien ook de trofee van ‘man of the match’ opleverde.

Een schat aan ervaring

Net zoals in 2006, toen nog met ronkende namen als Diego Forlan en Riquelme in het elftal, bereikt Villarreal de halve finales van de CL. Een huzarenstukje voor een club uit een kleine gemeente met amper 50.000 inwoners. De grootste kleine club van Europa wordt Villarreal niet geheel onterecht genoemd. Om ook in die halve finales geen mal figuur te slaan rekent coach Unai Emery op de ervaring van zijn stoere verdediger. Albiol heeft 670 wedstrijden op zijn cv staan. Het merendeel in La Liga, maar ook in de Italiaanse Serie A en de Champions League deed hij al tonnen ervaring op. Albiol weet wat het is om voor de knikkers te spelen. Hij heeft op zijn palmares 1 wereldbeker en 2 Europese titels met Spanje staan, won 1 keer de Europa League, 2 keer de Spaanse titel en 3 keer de Spaanse beker.

In de halve finales wacht de winnaar van de wedstrijd tussen Benfica en Liverpool. De Reds, die met een bonus uit de heenwedstrijd als favoriet in dat duel gelden, worden ongetwijfeld weer een serieuze beproeving voor de defensie van Villarreal. Maar ongetwijfeld zorgt dat bij oude rot Albiol eerder voor meer motivatie dan voor angst. Met wie weet een eerste CL-finale ooit als beloning?

Volg de UEFA Champions het hele seizoen lang op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Geef je pronostieken door voor de wedstrijden via Pickx Prono.

Zoals elke editie kan je de hoogtepunten van elke wedstrijd volgen met tegelijk commentaar van je favoriete presentatoren en analisten in de UEFA Champions League Multi Live.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top