William Foulke toont hoe een zwaarlijvige keeper de ster werd van het Engelse kampioenschap

Sport | De naam William Foulke zegt je waarschijnlijk niets, maar een eeuw geleden was hij een van de grootste voetbalsterren in de Engelse competitie. Foulke werd ondanks zijn bovengemiddeld gewicht als de beste doelman van die tijd beschouwd.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Er was een tijd dat je als profvoetballer geen afgetraind lichaam nodig had, zeker niet als keeper. Hoe verder je teruggaat in de geschiedenis van het voetbal, hoe meer spelers je zal vinden die niet aan het hedendaagse beeld van de voetballende topatleet beantwoorden. Het voorbeeld van William Foulke is misschien wel het meest extreme en bekende voorbeeld in het Engelse voetbal. Deze jonge man was behalve zwaarlijvig ook bijzonder getalenteerd.


William Foulke werd geboren in 1874 en rolde in het voetbal in een tijd dat de sport in Engeland al goed ontwikkeld was. In 1894 mocht hij als profvoetballer beginnen bij Sheffield United. Toen hij werd aangeworven voor 20 Britse pond, destijds een enorm bedrag, ontving hij wekelijks een salaris van £ 3, waar andere spelers 1 of zelfs 2 pond kregen. Hij was dus de best betaalde speler in het kampioenschap.

Foulke werd beschouwd als een zeer getalenteerde keeper, een van de beste van zijn generatie. Eén van zijn sterktes was de buitengewone omvang van zijn lichaam. Hij had een lichaamslengte van 193 cm en een gewicht van ruim 100 kilogram, wat hem de weinig complimenteuze bijnaam 'Fatty' opleverde. Aan het einde van zijn carrière woog hij zelfs 150 kilogram. Maar afgezien van zijn lengte was zijn gewicht op sommige momenten een onmiskenbaar voordeel bij het keepen, aangezien de reglementen veldspelers toestonden om de keeper in zijn doel te duwen, zelfs als hij de bal in de hand had. We hoeven niet te zeggen dat je heel wat boterhammen moest hebben gegeten om Foulke in het doel te duwen...

Door zijn gestalte en bekendheid werd Foulke al gauw een van de meest opgemerkte spelers in de competitie. Naast zijn gewicht groeide volgens kwatongen ook zijn ego, waardoor hij op en naast het veld zich negatief liet opmerken. Zo rende Foulke ooit naakt achter een scheidsrechter omdat hij vond dat de ref onterecht een doelpunt van de tegenstander goedkeurde. 

Eigen supporterslied

In 1905 tekende Foulke voor een seizoen bij Chelsea. De Blues hadden 50 Britse pond veil voor de keeper en maakten van hem een propaganda-instrument. Foto's uit die tijd laten Foulke vaak zien terwijl hij omringd wordt door twee spelers met een kleine gestalte, gewoon om het contrast met de spelers te benadrukken. Het avontuur in Londen zou echter maar kort duren, want na amper één seizoen vertrok hij naar Bradford City. Daar beëindigde hij zijn carrière in 1907.

Tot het einde van zijn carrière werd zijn verschijning in een wedstrijd voortdurend benadrukt met het supporterslied "Who ate all the pies?" oftewel "Wie heeft alle taartjes opgegeten?" in het Nederlands. Dit liedje scheen Foulke niet te deren. "Het kan me niet schelen wat ze naar me roepen, als ze me maar roepen voor het ontbijt", zou hij ooit hebben verklaard.

Foulke heeft tijdens zijn carrière een mooi palmares opgebouwd door in 1898 de Engelse landstitel te winnen met Sheffield, evenals twee FA Cups in 1899 en 1902. Hij mocht ook één keer het hemdje van de Engelse nationale ploeg aandoen in 1897. 

De keeper stierf in 1916 aan levercirrose, wat een gevolg was van zijn voorliefde voor alcohol. Het is tevens deze appetijt voor de fles die de leiders van Sheffield er destijds toe hebben aangezet om afstand te nemen van Foulke. Het volstaat te zeggen dat Foulke deel uitmaakt van een uitgestorven ras van voetballers die ondanks hun gewicht fantastische prestaties kunnen neerzetten op het grasveld.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top