Deze vijf MOBA's moet je downloaden op je smartphone

Esports | Volgens sommigen komen MOBA's enkel tot hun recht op pc, maar niets is minder waar. Wij selecteerden vijf games die speciaal ontwikkeld zijn voor je smartphone en een volwaardige esportscommunity hebben.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zoals we eerder al schreven, zijn mobiele games enorm populair geworden in de esportsindustrie. Welke FPS games je moet downloaden op je smartphone, weet je dankzij ons vorig dossier al. Deze keer hebben we het over dat andere bekende esportsgenre: MOBA's.

League of Legends: Wild Rift

League of Legends: Wild Rift is ongetwijfeld de bekendste MOBA uit de lijst. Na een open beta in 2020 verscheen deze mobiele spin-off van de populairste MOBA ter wereld in oktober vorig jaar, exclusief voor iOS en Android. Net zoals zijn grote broer is de game volledig free-to-play.

Op het eerste gezicht lijkt Wild Rift heel wat op de originele League of Legends. Maar eens je in een match zit, merk je toch wat verschillen tussen de twee versies. Te beginnen met het aantal champions: League of Legends heeft er (op het moment van schrijven) 159, terwijl Wild Rift er 79 telt. Riot voegt regelmatig nieuwe champions aan de game toe.

Er zijn ook geen passieve skills in Wild Rift, en items zorgen enkel voor passieve buffs. Zo wilde Riot de gameplay versimpelen voor nieuwe spelers. Tenslotte werd ook de map stevig verkleind, om de lengte van een match in te korten. Een wedstrijd in Wild Rift duurt gemiddeld een kwartier, de helft van een reguliere LoL-match.

Qua esports komt Wild Rift stilaan op gang. Enkele weken geleden kwam Riot tot een akkoord met Coca-Cola, als hoofdsponsor van het competitieve circuit. Het tweede seizoen zal dit jaar van start gaan, te beginnen met regionale kampioenschappen. De beste teams mogen naar de Wild Rift Icons Global Championship, het eerste internationale kampioenschap van de mobiele game.

Mobile Legends: Bang Bang

De naam Mobile Legends: Bang Bang mag dan wat vreemd in de oren klinken, maar vergis je niet: deze game is een gigant op de smartphonemarkt. In 2021 overschreed Mobile Legends de kaap van een miljard dollar aan inkomsten. Slechts 56 procent daarvan kwam uit Azië, wat het globaal gezien de meest succesvolle mobiele MOBA maakt.

Wedstrijden zijn nog korter dan bij de concurrentie, met een gemiddelde van 10 minuten per match. Towers zijn ook veel makkelijker om te vernietigen. Dit maakt dat MLBB veel sneller aanvoelt dan andere mobiele MOBA's.

Ook de esportsscene bloeit als nooit tevoren. Het recentste WK vond in december 2021 plaats en had een prijzenpot van 800 000 dollar. Meer dan 3 miljoen gelijktijdige kijkers zagen hoe de Filippijnen van Blacklist International zich tegen hun landgenoten van ONIC Philippines tot wereldkampioen kroonden.

Nochtans was er heel wat controverse over MLBB kort na de lancering in 2016. Ontwikkelaar Moonton werd aangeklaagd door Riot Games, omdat de game te veel zou lijken op League of Legends. De rechter oordeelde in het voordeel van Moonton. In de jaren nadien werden wel patches uitgebracht om de game een meer unieke stijl te geven.

Arena of Valor/Honor of Kings

Arena of Valor is een begrip in de MOBA-wereld. Vooral in China, want daar ontstond de game onder de naam Honor of Kings. Enkele jaren later verscheen Arena of Valor, de internationale adaptatie. Qua gameplay is deze titel erg vergelijkbaar met Mobile Legends: Bang Bang.

Honor of Kings ontstond nadat Tencent een Chinese versie van League of Legends voor smartphones wilde maken. Riot antwoordde dat de gameplay van LoL niet voor smartphones geschikt is, waardoor Tencent besloot om een eigen MOBA te creëren. De Chinese versie heette oorspronkelijk League of Kings, maar door een klacht van - wie anders - Riot, werd de naam veranderd.

Sinds de release in 2015 heeft de game talloze records gebroken. Tencent verdiende aan de twee versies meer dan $13 miljard, de grootste opbrengst van een mobiele game ooit. Eind 202o kondigde de uitgever aan dat Honor of Kings 100 miljoen dagelijkse spelers ontving, een absoluut record in de gamewereld.

Ook de cijfers in de esportsscene zijn niet anders dan indrukwekkend te noemen. Teams konden tijdens het WK van 2021 meer dan 7,5 miljoen dollar verdienen. Niet slecht voor een toernooi met enkel Chinese teams. Dankzij de fusie van HoK en AoV is de prijzenpot in 2022 nog meer verhoogd: in oktober staat er 10 miljoen dollar op het spel.

Brawl Stars

Brawl Stars mag dan wel geen traditionele MOBA zijn, de game is wel een van de meest populaire multiplayer games op smartphones. Brawl Stars is een creatie van Supercell, de Finse ontwikkelaar van de bekende games Clash of Clans en Clash Royale, en ontstond als een fusie tussen League of Legends en Overwatch.

Brawl Stars biedt heel wat game modes aan. Zo is er een MOBA-modus met versimpelde mechanics. Twee teams van drie strijden tegen elkaar op een map met slechts één lane. Ideaal voor beginners die gewone MOBA's te complex vinden, dus.

Het unieke van Brawl Stars is dat er meer dan een dozijn game modes bestaan, die elke 24 uur geroteerd worden. Er zijn niet alleen de traditionele 3v3 wedstrijden, je kan ook 1v1 of in duo's spelen. Er bestaan zelfs speciale modi waar je samen met andere spelers tegen computergestuurde tegenstanders strijdt.

Sinds de lancering in 2018 is er ook een volwaardige esportsscene rond de game ontstaan. Supercell sloot bijvoorbeeld een meerjarig akkoord met PSG. Brawl Stars biedt sindsdien officiële PSG skins aan, en in 2019 werd de finale van een toernooi gehouden in het stadion van de voetbalclub. Elk jaar wordt er ook een WK georganiseerd. In 2021 bedroeg de prijzenpot een miljoen dollar.

Pokémon Unite

De MOBA gebaseerd op het superpopulaire Pokémon universum was vanaf dag één een doorslaand succes: de game verscheen wereldwijd op Nintendo Switch en behaalde maar liefst 15 miljoen downloads in de eerste 48u. Later in 2021 verschenen de Android en de iOS-versies.

Net zoals de andere mobiele MOBAs speelt Pokemon Unite als een versimpelde versie van zijn grote broers op pc. Er is geen in-game itemsysteem, en er zitten geen creeps in het spel. Er zijn momenteel ook maar 34 Pokémon aanwezig. Al dit maakt dat Unite de ideale introductie tot het MOBA-genre is, maar daardoor boet de game ook in aan diepte.

Begin dit jaar onthulde The Pokemon Company de eerste info over de Pokemon Unite Championship Series, het eerste grote esportscircuit van de game. De eerste kwalificatieronde ging in februari van start: elke maand worden er regional qualifiers gespeeld, met als doel om punten te verzamelen en door te stoten naar de Regional Championships. 

De beste teams uit de regionale kampioenschappen krijgen een ticket voor de Pokemon World Championship later dit jaar. Die gaat door in Londen. Voor een eerste editie staat er heel wat op het spel. Spelers in het circuit zullen onderling strijden voor een totale prijzenpot van een miljoen dollar, en kunnen deelnemen met hun smartphones of met hun Nintendo Switch.

Of je nu een volwaardige League of Legends-ervaring op je smartphone zoekt, of gewoon wat wilt vechten zonder veel na te denken, er is voor elk wat wils in het MOBA-genre. En het beste van al: elke game in deze lijst is volledig gratis te spelen!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top