Netflix viert kunst met 'The Andy Warhol Diaries'

Films | Iedereen kent de Campbell's soepblikken en Andy Warhols popart, maar niemand, tot Netflix, had ooit gekeken naar de man achter de kunst. Op deze Wereld Kunst Dag duiken we dieper in de wereld van de kleurrijke kunstenaar om te zien wat er schuilgaat achter de artiest. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het is tijd om kunst te vieren. Sinds 2019 zet UNESCO elke 15de april in het teken van de ontwikkeling, de verspreiding en het genot van kunst. Audrey Azoulay, directeur-generaal van de organisatie, onderstreept het belang van kunst in al haar vormen in deze moeilijke tijden. "Deze Wereld Kunst Dag herinnert ons er tijdig aan dat kunst ons kan verenigen en verbinden, zelfs in de moeilijkste situaties. De kracht van kunst om mensen samen te brengen, te inspireren en zelfs te genezen is steeds duidelijker gebleken tijdens recente crises en conflicten, waaronder de pandemie", zegt ze.

En wat is er feestelijker dan de kleuren en originaliteit van de popart om de kunst van vandaag te vieren? Sinds 9 maart heeft Netflix een gloednieuwe documentaire over 'The Pope of Pop' op het streamingplatform staan. Sinds het begin van het jaar worden abonnees verwend met de ene docu na de andere. Zo kwam er een documentaire over Ye West uit en zelfs één over onze eigen Belgische Angèle. Daarnaast werden de levens van onder anderen Lady Gaga, Taylor Swift, Britney Spears, Ariana Grande en onlangs Johnny Hallyday door Netflix in een docu gegoten. Een ander bekend gezicht dat zich nu bij de lijst voegt, is dat van Andy Warhol.

Voorgelezen dagboekfragmenten

In zes afleveringen neemt 'The Andy Warhol Diaries', geproduceerd door Ryan Murphy ('Glee', 'The Politician') als rode draad het gelijknamige postume werk dat werd gepubliceerd in 1989. Sinds 1976 belde Warhol elke ochtend met zijn vriendin en medewerkster Pat Hackett om haar de details van de laatste 24 uur van zijn leven te vertellen, die zij transcribeerde tot op de dag van zijn dood op 22 februari 1987 in New York. Het privé-leven van de kunstenaar komt volledig aan het licht, want hij was altijd discreet over zijn homoseksualiteit, zijn complexen, zijn verdriet en zijn trauma's. We komen ook meer te weten over zijn werk, zijn zakelijk inzicht, zijn ontmoeting met de paus, maar ook de moordaanslag waarvan hij het slachtoffer werd en de aids-epidemie die de laatste jaren van zijn leven achtervolgde.

Door een mix van archiefmateriaal en getuigenissen van zijn entourage zoals acteur Rob Lowe, Jean-Michel Basquiat, regisseur John Waters en vele anderen, krijg je een unieke inkijk in het leven van Warhol. En om de serie zo intiem mogelijk te maken, hebben de filmmakers gebruik gemaakt van een hightech proces waarbij kunstmatige intelligentie Warhols stem natuurgetrouw reproduceert. De voice-over van de documentaire is dus een weergave van de stem van de kunstenaar die fragmenten uit zijn dagboek voorleest. Het resultaat is verbluffend!

Ontdek ‘The Andy Warhol Diaries’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top