MIA's kunnen Stefaan Fernande postuum in de schijnwerpers zetten

Muziek | Een naam op de lijst van genomineerden voor de MIA in de categorie auteur/componist klinkt bitterzoet. Stefaan Fernande, het brein achter hits als Clouseaus ‘Nobelprijs’, Yasmines ‘Porselein’ of recenter Camilles ‘Vuurwerk’, is vorig jaar namelijk jammer genoeg te vroeg van ons heengegaan. De ondergewaardeerde, maar door artiesten zeer geliefde songwriter bleef uit de spotlights, maar was wel een erg belangrijk icoon.

Door Proximus

Deel dit nieuws

In de categorie auteur/componist, waar ook Angèle Van Laeken, Meskerem Mees en Zwangere Guy genomineerd zijn, is Stefaan Fernande de vreemde eend. De andere artiesten schrijven en brengen hun eigen nummers, Fernande schreef enkele van de grootste hits uit de Belgische muziekgeschiedenis zonder zelf ooit op het podium te staan. Enkele van zijn bekendste liedjes zijn Eurosongnummer ‘Düm Tek Tek’ van de Turks-Belgische Hadise, ‘Scars’ van Stan Van Samang, ‘Nobelprijs’ (zijn eerste hit) of ‘Vonken en Vuur’ van Clouseau, met wie hij sinds 1996 samenwerkte en meer dan 50 nummers schreef, en ‘Vuurwerk’, waarmee Camille genomineerd is in de categorie hit van het jaar. Aan dat laatste nummer heeft de zangeres ook grotendeels haar nominaties in de categorieën beste vrouwelijke artiest en doorbraak te danken.

Andere klinkende namen waarmee Stefaan Fernande samenwerkte zijn Natalia, De Kreuners, Niels Destadsbader, Will Tura, Guido Belcanto, Metejoor, Christoff, Gene Thomas, Isabelle A, Peter Evrard, Willy Sommers, Cleymans & Van Geel, 2 Fabiola, Rob de Nijs, Dana Winner, Free Souffriau, Get Ready, Liliane Saint-Pierre… Hij schreef hun bekendste nummers en was een veel gevraagde naam in het Belgische muziekcircuit. Zijn nummers werden vier keer bekroond tot Radio 2 Zomerhit (‘Porselein’ in 1997, ‘Vergeef me’ in 2010, ‘Gek op Jou’ in 2011 en ‘Vliegtuig’ in 2014) en één keer met de MIA voor beste Nederlandstalige nummer (‘Vliegtuig’ in 2014, gebracht door Clouseau). En toch werd hij nooit heel bekend.

Ereplaatsen

Dat Stefaan Fernande altijd een onderbelichte naam bleef in de Belgische muziekwereld, heeft hij eigenlijk deels aan zichzelf te danken. Hij was namelijk nooit op zoek naar een plekje in de spotlights. In een bijzonder zeldzaam interview met Het Laatste Nieuws noemde hij het zijn missie om fans te doen denken dat de artiest het lied had geschreven. Het was zijn grote talent, maar ook de reden waarom weinig luisteraars op zoek gingen naar de echte songwriter. “Als Koen Wauters een vol Sportpaleis voor mij laat applaudisseren, kruip ik onder mijn stoel”, zei de verlegen componist.

Radio 2 en SABAM besloten om Stefaan Fernande in 2018 op te nemen in De Eregalerij, een huldiging van de artiesten en componisten die onvergetelijke en tijdloze populaire liederen in Vlaanderen maken. Opnieuw reageerde Fernande op de ereplaats met een buiging. “Ik wil niet bekend zijn. Ik ben niet fier. Het is mijn job om muziek te schrijven, dus ik vind het normaal dat ik dat kan”, cijferde hij zijn eigen talent weg.

In december 2021 werden de genomineerden bekend gemaakt voor de aankomende uitreiking van de MIA’s. Fernande kreeg niet meer de kans om te genieten van zijn nominatie in de categorie auteur/componist, een categorie waarin de winnaar wordt bepaald door ingewijden uit de muzieksector. Amper drie maanden eerder had de nog maar 54-jarige liedjesschrijver namelijk het tijdelijk geruild voor het eeuwige. Zijn dood kwam onverwacht en sloeg in als een bom in de Belgische muziekwereld. Nu krijgt de sector nog een kans om hem postuum de erkenning te geven die hij echt verdient.

Beleef De MIA's vanop de eerste rij! Spot alle artiesten in de exclusieve 'Rode Loper Show' op 30 april om 19u30 op Pickx+ (zender 13). De uitreiking van De MIA's trappen we af om 20u15 op Eén en Pickx+.

Krijg je niet genoeg van De Mia's? Na de show verwennen we je met een speciale aflevering van de Sectorawards op Pickx+.

Bekijk hier de ontroerende aflevering met de mama van Stefaan Fernande.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top