Dit zijn de meest wetenschappelijke accurate films over ruimtevaart

Films | Op 12 april 1961 werd de kosmonaut Yuri Gagarin als eerste mens ooit de ruimte ingeschoten en vijftig jaar later besloten de Verenigde Naties dat deze datum de Internationale Dag van de Ruimtevaart moest worden. Maar wat als je zelf ruimtekriebels krijgt en op zoek bent naar de meest accurate films over the final frontier? Wel, dan mag je de volgende films zeker niet over het hoofd zien.

Door Pickx

Deel dit nieuws

'The Martian'

‘The Martian’ is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 2011 van de Amerikaanse auteur en ruimtevaartliefhebber Andy Weir. Die begon in 2009 een fictief verhaal te schrijven over een astronaut die alleen vast kwam te zitten op de planeet Mars, maar toch wist te overleven. Weir dook voor zijn boek de archieven van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA in en onderzocht welke technologieën er vandaag de dag ingezet worden in de ruimtevaart zodat hij deze kon gebruiken in zijn boek. Dankzij al dat naarstige opzoekwerk werd het boek door kenners geprezen omwille van de waarheidsgetrouwheid op het gebied van technologie.

‘The Martian’ werd in 2015 verfilmd door de Britse regisseur Ridley Scott. Hij kreeg de hulp van productiemedewerker Arthur Max om de film er zo realistisch mogelijk uit te laten zien. Max kon in de kantoren van NASA een kijkje gaan nemen naar de vele ruimtepakken die de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie aan het ontwikkelen was. Hij mocht er zelfs enkele aan flarden knippen om elk naadje en draadje beter te leren kennen. Om de film zo realistisch mogelijk te maken, werd de cast en crew van NASA op missie gestuurd naar het trainingscentrum van de ruimtevaartorganisatie. Daar konden ze met hun eigen ogen gadeslaan hoe intensief de voorbereidingen voor een tocht naar de ruimte wel niet waren.

Nadat de film was ingeblikt stelde NASA dat er in heel wat gevallen géén loopje met de waarheid is genomen. Het habitat dat hoofdpersonage Mark Watney (Matt Damon) zelf creëerde om voedsel te kweken, kan volgens NASA daadwerkelijk op dezelfde manier worden gecreëerd als in de film en ook de rakettechnologie die de ruimtetuigen in de film gebruiken is echt. Het ruimtepak waar Watney en zijn crew over beschikken is dan weer gebaseerd op prototypes uit de labo’s van NASA. Dankzij dit alles wordt ‘The Martian’ beschouwd als een van de meest wetenschappelijke accurate films over ruimtevaart, tot nu toe.

'Interstellar'

In 2014 kwam regisseur Christopher Nolan met een nieuwe film, ‘Interstellar’ op de proppen. Deze scifi-film staat te boek als een visueel meesterwerk waarin ruimtevaart, tijdreizen en het einde van de mensheid centraal staat. Nolan waagde zich met de film aan enkele metafysische vraagstukken en kreeg de hulp van de Amerikaanse natuurkundige Kip Thorne om deze op het grote scherm te toveren. Denk daarbij maar aan de gedragingen, maar ook aan de looks, van een groot zwart gat genaamd Gargantua waar enkele van de hoofdrolspelers mee in aanraking komen. Dankzij Thorne wist Nolan dat zeer grote hemellichamen, zoals planeten, soms niet opgeslokt hoeven te worden door grote zwarte gaten en dit wetenschappelijk feit speelt een belangrijke rol in de film.

Maar ook tijd speelt een cruciale rol in de film, en tenminste de relativiteit ervan. In de film zien we immers hoe de zwaartekracht van het grote zwarte gat de tijd op een bepaalde planeet veel trager laat verlopen dan op de aarde of dan op een nabijgelegen ruimteschip. De mensen op aarde en in het ruimteschip verouderen veel sneller dan al wie op de planeet vertoeft en dat leidt tot een wel heel vreemde situatie voor het hoofdpersonage Joseph Cooper (Matthew McConaughey), ook al is dit verschil in tijd wetenschappelijk perfect mogelijk.

‘Interstellar’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

‘2001: A Space Odyssey’

In 1968 kwam de Amerikaanse regisseur Stanley Kubrick met een van zijn meest invloedrijke films naar buiten: ‘2001: A Space Odyssey’. Deze sciencefictionprent was gebaseerd op een kortverhaal van auteur Arthur C. Clarke en diezelfde Clarke werd door Kubrick opgetrommeld om mee te werken aan de film. Samen verdiepten de twee heren zich in de wondere wereld van de (ruimte)wetenschap en streefden zij ernaar om ‘2001: A Space Odyssey’ zo waarheidsgetrouw mogelijk te maken, iets waar de wetenschappelijke wereld het over eens was dat het was gelukt. Zo wordt de stilte en de gevaarlijke elementen die in de ruimte heersen, niet over het hoofd gezien en krijgt het publiek voor het eerst astronautenvoeding te zien.

Maar ook artificiële intelligentie maakte in 1968 al zijn opwachting in ‘2001: A Space Odyssey’. In de film zien we hoe de slimme boordcomputer HAL 9000 eerst een vriendelijke digitale onderdaan is van de ruimtecrew, maar zich langzamerhand toch ontpopt tot hun vijand. Kubrick sloeg met zijn film de uitsluitend positieve verwachtingen van artificiële intelligentie in één klap aan diggelen en daar wordt tot op de dag van vandaag nog steeds bij stilgestaan.

‘2001: A Space Odyssey’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.



'Contact'

Ook de Amerikaans sciencefictionfilm ‘Contact’ uit 1997 staat volgens kenners en critici te boek als een van de meest accurate films over ruimtevaart die er bestaat. Hoe kan het ook anders: ‘Contact’ is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1985 van de Amerikaanse wetenschapper Carl Sagan die bekend staat om zijn uitstekende werk in de astrologie. In het boek, en de film, speurt de Amerikaanse overheid de ruimte af op zoek naar radiogolven die afkomstig zijn van buitenaardse wezens. Die golven vinden ze ook, en wat ze daarmee doen wordt de opzet van de hele film.

Eén ding kunnen we alvast verklappen: de radiogolven die de aliens uitsturen zitten tjokvol wiskundige formules en hierdoor krijgen de wetenschappers op aarde een indruk van wat het buitenaardse leven van hen wil. De wiskundige formules die Sagan in het boek (en dus ook de film) heeft kunnen verwerken, zijn niet uit de lucht gegrepen. Wiskunde staat in wetenschappelijke kringen immers bekend als de taal van de natuur en het is daarom dat NASA in 1972 en 1974 enkele gouden platen de ruimte heeft ingestuurd met daarop een voorstelling van de aarde en de wiskundige formules die het leven op aarde verstaanbaar maken.

‘Contact’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top