‘Reizen Waes: wereldsteden’: bare knuckle boksers en correct in theekopjes roeren in Londen

Films |

Meer dan de helft van de wereldbevolking woont op dit moment in een stad. Dat feit trok de aandacht van televisiemaker en reiziger Tom Waes en bracht hem op het idee om voor het zevende seizoen van ‘Reizen Waes’ een bezoekje te brengen aan wereldsteden. Gisteren trok Tom naar de andere kant van het Kanaal: Londen.

Door Proximus

Deel dit nieuws

De tweede bestemming dit seizoen ligt amper op 400 km van Brussel, maar is veruit de grootste stad van West-Europa. En misschien ook wel de meest besproken stad, want sinds de Brexit worstelt Londen nog altijd met haar identiteit. Een kort tripje met de trein dus voor Tom, maar toch buiten de Europese Unie. Het eerste item op zijn to-dolijst: een bezoekje brengen aan een oude bekende, Lia van Bekhoven. Zij is al decennialang correspondente voor de VRT in Londen. “Londen is diverser dan New York, als het gaat om het aantal minderheden en etnische groepen. Dat maakt het een heel internationale stad”, vertelt de kenner.

Bijzondere plek

Als bijzondere plek van deze aflevering hadden we er natuurlijk Abbey Road kunnen uitpikken, waar Tom en de crew natuurlijk de bekende albumcover van The Beatles namaakten. Maar aangezien dat weinig origineel is, valt de keuze toch op Hackney. In dit deel van Londen wordt namelijk terug leven geblazen in een oude sport die bij ons verboden is: bare knuckle boxing. Meer dan 150 jaar geleden was het nog de populairste sport in de UK, maar sinds de opkomst van voetbal en tennis verdween de sport op de achtergrond en werd hij zelfs illegaal. Recent begon hij echter weer op te komen, onder andere in Hackney.

Geen sporthal voor de beste bare knuckle boksers van Groot-Brittannië, maar een verdoken industrieel pand. Coach Jim vertelt dat mensen denken dat het veiliger is met handschoenen, maar dat er eigenlijk minder doden vallen zonder. Het klinkt niet logisch, maar de cijfers liegen er niet om. “Ze doen elkaar pijn, maar aangezien je sneller bloedt geef je ook sneller op en laat je je niet onwetend knockout slaan zoals met handschoenen”, legt de coach uit. Tom vertrouwt het niet helemaal, maar het boxen in het industrieel gebouw ziet er alleszins wel indrukwekkend uit.

Bijzondere persoon

De 'changing of the guards' aan Buckingham Palace kon Tom natuurlijk niet missen. Het Britse Konginshuis is dan ook het populairste koningshuis van de hele wereld, met bijvoorbeeld 2 miljard mensen die live naar de trouw van prins William en Kate Middleton keken. Iemand die die dag sowieso aan haar televisiescherm geluisterd zat, is Margaret Tyler: zonder twijfel de grootste fan ter wereld van het Britste koningshuis.

Miss Tyler woont in Heritage House, een ware ode aan het Koningshuis. Haar huis is ingericht als een museum, met vlaggetjes, kartonnen figuren, beeldjes, foto’s, serviezen en nog zoveel meer. Ze verzamelt al veertig jaar alles wat met de familie te maken heeft en toen prinses Diana nog leefde werd Tyler zelfs uitgeroepen tot haar grootste fan. Haar huis staat zo vol met spullen dat ze haar kinderen en kleinkinderen zelfs amper kan uitnodigen voor Kerstmis. Dat is pas toewijding!

Bijzondere gewoonte

Als je denkt aan Britten, denk je meteen aan chique heren en dames die elegant thee drinken met het pinkje in de lucht. Dat is ook Tom Waes niet ontgaan en hij besluit zijn beste pak aan te trekken om zich te laten bijscholen in de befaamde Britse etiquette. Volgens lesgever William is etiquette in Groot-Brittannië meer dan enkel goede manieren. Het is echt een kunst. William valt al direct met de deur in huis. Toms pak is namelijk een “begrafenisoutfit”. Onze televisiemaker heeft zo te zien nog veel te leren.

Van een theekopje vasthouden op de juiste manier, over een serviet op de juiste manier plooien voor de afternoon tea, tot heen en weer roeren in je kopje in plaats van rondjes draaien: er gaat een hele wereld voor Tom open. De gouden tip: lik niet aan je lepel als je in Londen bent.

Volg ‘Reizen Waes: wereldsteden’ elke zondag om 20u op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top