Primeur in ‘De Mol’: verrader capituleert

Films | Dat het de persoon met de titelrol in ‘De Mol’ de laatste paar afleveringen minder goed beviel, was te merken aan de groeiende prijzenpot. Maar dat de mol zou aftreden midden in het programma, had niemand zien aankomen. De vraag die op ieders lippen brandt: hoe zal de rest van het seizoen eruit zien na die ongeziene wending?

Door Proximus

Deel dit nieuws

Maar eerst even terug naar het begin van de aflevering. Die begon met een onaangename verrassing voor sommige kandidaten, maar dan weer een erg leuke uitdaging voor Yens. Iedereen krijgt een koerstenue en mag op Gran Canaria een berg op racen met niemand minder dan ritwinnaar in de Tour Thomas De Gendt in het kielzog. Yens liet vallen dat hij ooit de ambitie had om profrenner te worden, dus dit moet een droom zijn geweest die uitkwam. De opdracht leverde 1.500 euro op. Dat kon dubbel zo veel zijn geweest, als Yens op het laatste moment niet had gekozen om over te schakelen op een e-bike. We kunnen het hem niet kwalijk nemen: zelfs De Gendt voelde het melkzuur al na de pittige beklimming.

In de tweede opdracht doken de kandidaten in het nachleven van Maspalomas, waar op dat moment de Gay Pride plaatsvond. Drie mannen leerden in drag dansen, twee dames moesten zorgen dat de juiste muziek daaronder stond en Anke en Philippe moesten voor het decor zorgen. Vooral Bert ging helemaal op in zijn rol en pakte de jury in met zijn dans – die niet foutloos, maar wel heel enthousiast werd uitgevoerd. De jury deelde 35 punten op 50 uit, net genoeg voor een winst van 2.000 euro.

Ontmaskerd

Speculeren over wie de mol zou kunnen zijn en wie deze aflevering roet in het eten probeerde te gooien, moeten we voor een keertje niet doen. De ochtend na het feestje op de Gay Pride stond er de kandidaten namelijk een verrassing van jewelste te wachten. Philippe, die toegaf al de hele tijd de saboteur te zijn, besloot uit het spel te stappen. Een band lek steken met een punaise in de eerste opdracht was niet gelukt en in de tweede opdracht raakte hij niet op de positie die hij wilde. Zijn medekandidaten zagen het al enkele dagen aan hem: ondanks de steeds groter wordende groepspot, zat hij steeds dieper in de put. Veel van de kandidaten zullen hem daardoor al op het spoor zijn geweest.

Philippe begon als sympathieke en energieke spring-in-‘t-veld aan het seizoen. Hij babbelde en lachte en leek helemaal in zijn element. In die eerste dagen kon hij ook heel efficiënt stokken in de wielen steken. Maar dan ging zijn humeur achteruit. De zware opdracht hakte er diep in en het werd steeds moeilijker om de samenhangende groep op te breken. Philippe ging tot het uiterste, maar zowel fysiek als mentaal was hij op. Dus maakte hij de beslissing om de fakkel door te geven.

Dat de programmamakers dat toestonden en bereid waren om te improviseren ten goede van de mentale gezondheid van hun mol, is bewonderenswaardig. In een interview met ex-mol Gilles Van Bouwel vertelde Philippe na de aflevering dat hij het een hele tijd rustiger aan heeft moeten doen, maar dat het intussen wel al beter gaat. Cruciaal in het verhaal is het feit dat Bert zei dat Philippe praatte in zijn slaap. Daardoor kon hij ’s nachts nog amper de slaap vatten uit angst om iets verkeerd te zeggen, en zonder nachtrust stond hij constant stijf van de zenuwen. De mol zijn is een slopende ervaring waar niets je op kan voorbereiden, blijkt nog maar eens.

Wat nu?

Rest ons nog de vraag: wat nu? Uit de zes overblijvende kandidaten werd een nieuwe mol gekozen, eentje die voor een schier onmogelijke opdracht staat. Maar alle kandidaten gaven wel aan dat ze die rol met plezier zouden opnemen. De nieuwe mol moet niet alleen zonder uitgebreide voorbereidingen de tweede helft van het seizoen saboteren, maar moet ook een uitstekende acteur zijn. Want de kandidaten kennen elkaar intussen al vrij goed als kandidaat, de nieuwe mol zal zijn gedrag niet mogen veranderen en zal zeer subtiel, maar efficiënt moeten mollen. We benijden de nieuwe mol niet.

Wie wordt het? Yens, Uma, Sven, Emanuelle, Bert en Anke beginnen eigenlijk weer van nul. Elk van hen kan de verrader zijn. Vijf van hen hebben maar de helft van de gebruikelijke tijd om uit te vissen wie een dubbelrol speelt. We hadden al verwacht dat de jubileumeditie historisch zou worden, maar zo’n wending hadden we toch niet zien aankomen.

Bekijk ‘De Mol’ op zondag om 19u55 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top