De talloze gezichten van Belpop-vernieuwer Mauro Pawlowski

Festivals | Mauro Pawlowski mocht al twee keer de MIA in de categorie Muzikant naar huis meenemen en dit jaar zou hij er nog eentje bij kunnen zetten op zijn schouw. We zetten de spotlights op de artiest die aan zo’n 100 albums meewerkte en in 2021 met ‘Eternal Sunday Drive’ nog eens onder zijn eigen naam muziek uitbracht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Limburger Mauro Pawlowski maakt al bijna dertig jaar deel uit van de Belgische muziekscene. De getalenteerde gitarist dook eerst in de studio met bands als X-Legged Sally en Kiss my Jazz, voor hij in 1994 met Evil Superstars Humo’s Rock Rally won. De experimentele rockgroep was het eerste van veel succesvolle projecten waarin Mauro het voortouw nam. Fun fact: Millionaire-frontman Tim Vanhamel speelde als 15-jarige bij Evil Superstars. Eind de jaren 90 splitte de band omwille van artistieke geschillen met het platenlabel.

In 2001 bracht Mauro dan voor het eerst muziek uit onder zijn eigen naam. Met het album ‘Songs from a Bad Hat’ wilde hij lijnrecht het tegenovergestelde doen van wat hij met Evil Superstars maakte. Terwijl zijn vorige band er Zappa-gewijs op los jamde en experimenteerde, was de soloplaat eerder ingetogen en uitgekleed. Het commerciële monstersucces bleef nog uit, maar de reacties op het soloproject waren lovend. De gitaren klonken strak en de nummers zaten goed in elkaar. Alleen die stem mocht nog iets doorleefder voor de recensent van De Standaard, maar ja, wat verwacht je van een muzikant die in interviews toegeeft dat hij het haat om in de studio te zingen?

Mauro werd een veelgevraagde gastmuzikant, niet alleen omwille van zijn grote gitaartalent, maar ook zijn vermogen om altijd perfect te weten wat een song nodig heeft. De volgende jaren stampte hij nog enkele nieuwe projecten uit de grond zoals Monguito, Mauro Pawlowski & The Grooms, The Parallels of The Love Substitutes (waar hij voor het eerst bij drumde!). Daarnaast werd hij de gitarist van singer-songwriter Sue Daniels en kleinkunstzanger Kris De Bruyne en kwam hij bij de controversiële band Club Moral.

Duizendpoot

In 2005 werd Mauro eerder toevallig lid van Tom Barmans dEUS. Hij stemde ermee in om gitarist Craig Ward, die net vertrokken was, voor een paar optredens te vervangen. Barman vroeg hem nadien of hij mee het album ‘Pocket Revolution’ wilde afwerken en daarna mee op tour wilde vertrekken doorheen de hele wereld. Naar verluidt klonk het antwoord: “Ik dacht dat je het nooit zou vragen.”

Het was het begin van een vruchtbare samenwerking. dEUS beleefde een hoogtepunt met optredens over de hele wereld en een resem gesmaakte albums die samen met Mauro in elkaar gebokst werden. Twaalf jaar lang stonden ze samen op het podium en in de studio, met nog de albums ‘Vantage Point’, ‘Keep You Close’ en ‘Following Sea’ – nog steeds het recentste album van de band – als resultaat. In 2016 kondigde hij dan toch zijn vertrek aan bij Tom Barman en de zijnen. “Mijn mentaliteit wijkt nu eenmaal een beetje af van die van de andere groepsleden”, verklaarde hij. “Ik wil niet langer uitsluitend in dat popcircuit meedraaien.” Mauro en dEUS gingen als vrienden uit elkaar.

Wie echter beweert dat Mauro in die twaalf jaren enkel met dEUS bezig was, zit er flink naast. Hij bracht in die periode nog een twintigtal albums uit met The Love Substitutes, Bum Collar, Club Moral, The Parallels, Radical Slave… en onder zijn eigen naam, zij het als Mauro Pawlowski, Mauro Antonio Pawlowski of als Maurits Pauwels. Onder die laatste naam bracht hij in 2016 het album ‘Afscheid in Kloten’ uit. Het project Maurits Pauwels ging al een tijdje mee op het livecircuit, maar toch waren veel luisteraars verrast om Mauro in het Nederlands te horen zingen. Hij bewees nog maar eens een muzikale duizendpoot te zijn, die zijn heil nog het meest vindt door aan talloze uiteenlopende projecten te werken, van hardrock tot gevoelige kleinkunst.

In 2019 schreef Mauro nog de soundtrack voor de Vlaamse film ‘Cleo’ van Eva Cools en vorig jaar bracht hij opnieuw een album uit onder zijn eigen naam: ‘My Sunday Drive’. Daarmee blikt hij als het ware terug op zijn eigen pad doorheen de Belgische muziekwereld door een combinatie van oud en nieuw te brengen. Dat nieuwe is ook vertegenwoordigd door de inbreng van producent Jasper Maekelberg. Afgelopen zomer sprong hij ook even bij om oude vrienden dEUS te depanneren nadat Bruno De Groote de band verliet. Of dat weer tot een toevallige langdurige samenwerking zal leiden, laten we nog in het midden. In elk geval heeft Mauro nog maar eens aangetoond waarom hij een van de beste en meest productieve muzikanten van ons land is. Op 30 april weten we of hij nog eens de MIA wint.

Beleef De MIA's vanop de eerste rij! Spot alle artiesten in de exclusieve 'Rode Loper Show' op 30 april om 19u30 op Pickx+ (zender 13). De uitreiking van De MIA's trappen we af om 20u15 op Eén en Pickx+. 

Krijg je niet genoeg van De Mia's? Na de show verwennen we je met een speciale aflevering van de Sectorawards op Pickx+.

Bekijk hier de aflevering van de Sectorawards in de categorie Muzikant!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top