One day, one goal: de weergaloze volley van Julien Gorius

Sport | Hij streek medio jaren 2000 neer in België en etaleerde meermaals zijn excellente traptechniek in de Jupiler Pro League: Julien Gorius. Op 4 november 2011 was AA Gent slachtoffer van Gorius’ gouden rechter.

Gorius genoot zijn opleiding bij FC Metz en pakte in de zomer van 2005 zijn koffers voor FC Brussels. Hij was toen nog een nobele onbekende in België, maar de Franse middenvelder zou door zijn overgave en uitmuntende traptechniek al snel een vaste waarde worden in onze competitie. Na drie seizoenen bij Brussels verkaste hij naar KV Mechelen, waar hij zijn mooiste jaren beleefde.

De Fransman haalde zijn beste resultaten in het seizoen 2011-2012. Hij was intussen benoemd tot kapitein van de Maneblussers. Op 4 november speelde KV Mechelen op verplaatsing bij AA Gent, toen tweede in de stand. Er vielen die avond acht goals, waarvan zeven in een krankzinnige tweede helft.

Instinctieve ingeving

De Buffalo’s waren favoriet en openden in minuut 19 de score dankzij de onvermijdelijke Elimane Coulibaly. Ze behielden die voorsprong tot de 49ste minuut, waarin Gorius zijn duivels ontbond. Vanop zijn rechterflank verstuurde Xavier Chen een afgemeten voorzet op de Fransman, die op het penaltypunt gepositioneerd stond.

Gorius twijfelde niet en nam het leer in één tijd op de slof met zijn rechtervoet. Zijn krachtige volley zoefde voorbij doelman Frank Boeckx tegen de netten. De sublieme goal luidde het begin van veertig dolle minuten in.

Bekerwinst met Genk

Minder dan tien minuten later scoorde Coulibaly zijn tweede van de avond en zette Gent zo weer op voorsprong. Vervolgens maakte KV Mechelen weer gelijk. In het laatste kwartier zakten de Mechelaars in als een pudding: de Buffalo’s troffen nog vier keer raak, waaronder een tweeklapper van Pelé Mboyo. Eindscore: 6-2.

Wat Gorius betreft: hij sloot zijn seizoen af met vijftien doelpunten en 8 assists in 35 wedstrijden. Hij werd gesolliciteerd door tal van Ligue 1-clubs, maar belandde uiteindelijk in Genk. Met de Limburgers zou hij de beker van België winnen in 2013, de enige trofee op zijn palmares. In 2016 vertrok hij op 30-jarige leeftijd richting China, alvorens terug te keren naar België bij OHL, in 1B. Sinds 2019 is hij op voetbalpensioen. Vandaag is Gorius sportief manager bij RWDM.

Fan van onze reeks? Ontdek de verbluffende omhaal van Dorge Kouemaha.