Sterallures: Johnny Warren en het vervloekte lot van Australië

Sport | Australië moet binnen een paar weken nog een barragematch spelen om zich te plaatsen voor het WK 2022. Als ze zich plaatsen, dan zetten ze hun knappe reeks verder. Ze zijn er sinds 2006 immers altijd in geslaagd zich te kwalificeren voor een WK, maar voordien lukte het 32 jaar lang niet. Kwam dat door hekserij?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Australië wist zich in 1974 in Argentinië voor het eerst te plaatsen voor een WK. Nadien moesten ze tot 2006 wachten om in Duitsland weer aanwezig te zijn op een wereldkampioenschap. In die tussenperiode waren er veel dramatische ontknopingen en plots werd aan hekserij gedacht. Het was Johnny Warren, een sterspeler van Australië in de jaren '60 en '70, die als eerste deze optie noemde.

Zwarte magie

Om dit verhaal te kaderen keren we terug naar het jaar 1969, tijdens de kwalificatiecampagne voor het WK in Mexico. Als winnaar van zijn groep moest Australië een eerste play-offwedstrijd spelen tegen Rhodesië, een onafhankelijke staat maar niet erkend door de meeste Afrikaanse landen. Nadat ze de betere waren van Japan en Zuid-Korea moesten de Socceroos in Maputo, Mozambique aan de slag tegen Rhodesië. De eerste twee wedstrijden eindigden op een gelijkspel en een derde match moest de beslissing brengen.

De Australiërs hadden moeite om doeman Robin Jordan te verslaan en op 28 november 1969, een dag voor de derde en beslissende wedstrijd, werd het lot van het Australische voetbal mogelijk voor heel lange tijd bezegeld. Dat schreef Warren in zijn autobiografie "The Curse of Australian Football". Twee leden van de technische staf van Australië spraken met een lokale journalist en die stuurde hen door naar een dokter die hen met zwarte magie kon helpen.

Het begin van de vloek

Die ontmoeting vond plaats. "Het idee was dat hij beenderen onder de doelen zou begraven, om de keeper van Rhodesië te betoveren", legde Warren uit en het leek te werken zoals hij in zijn boek verduidelijkte. "De doelman was briljant in de eerste twee wedstrijden, maar in de derde wedstrijd verloor hij de pedalen. Hij kon de wedstrijd niet eens uitspelen. Na een botsing met Ray Baartz werd hij van het veld gedragen. We wonnen zonder problemen met 3-1."

Maar dan kwam de voodoo-tovenaar een beloning opeisen: 1000 pond cash geld. De Australiërs weigerden. Bovendien was het voor hen onmogelijk om dit bedrag bij elkaar te vinden. “Hij voelde zich verraden en achtervolgde ons overal tot we het land verlieten. Hij schreeuwde dat als hij geen betaling zou ontvangen, hij ons zou betoveren en we door een vloek zouden worden getroffen."

Australië moest nadien naar Israël reizen, die trip duurde 36 uren, om het land partij te geven voor een WK-ticket. Australië verloor met 1-0 en de ploeg kon het tij niet meer keren in Sydney. Daar eindigde het duel op 1-1 en Australië miste weer een WK. Vier jaar later plaatste Australië zich wel voor het WK, maar ging het al snel weer naar huis. Nadien was het tot 2006 wachten op een volgende WK-deelname.

Redder John Safran

Het boek van Johnny Warren verscheen in 2002 en hij vertelde daarin zijn opmerkelijk verhaal. "Ik kan er niet mee stoppen om er aan te denken. Al deze desastreuze uitschakelingen die het Australische team nadien te beurt zijn gevallen, hebben mijn geloof in een vloek versterkt… Ik denk dat de Australische bond iemand met duizend pond op zak naar Mozambique moet sturen. Daar moeten ze de tovenaar zoeken en hem uitbetalen. Het is misschien het proberen waard."

Eén man ging in op die vraag: John Safran. Hij was een atypische en controversiële komiek en schrijver. In 2003 reisde hij voor zijn documentaire "John Safran vs God" naar Mozambique. De tovenaar uit 1969 bleek overleden te zijn, maar hij vond een andere om de vloek te verbreken. Ze ontmoetten elkaar in het Estadio da Machava (waar de match doorging), en er werd een kip geofferd waarvan het bloed op Safran werd gegoten. De Australiër ondernam nadien ook actie in zijn thuisland. "Ik ging met Johnny Warren naar het Telstra Stadium in Sydney en we moesten ons met z'n tweeën 'wassen' met de grond die de marabout (tovenaar) ons aanbood."

Op 16 november 2005 werd de vloek dan ‘doorbroken’. Australië plaatste zich ten koste van Uruguay voor het WK, waar doelman Mark Schwarzer de grote man was. "Kom op Australië, Johnny Warren, dit is voor jou!", schreeuwde de SBS-commentator als eerbetoon aan Warren, die een jaar eerder stierf. Was de kwalificatie het gevolg van het optreden van Safran of was het gewoon te danken aan de generatie met toppers als Mark Viduka, Harry Kewell, Mark Schwarzer en Gary Cahill onder leiding van bondscoach Guus Hiddink?

Ontdek hieronder de reis van John Safran in Mozambique:



Fan van onze serie? Ontdek de vervloekte transfer van het Amerikaanse baseballicoon Babe Ruth.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top