Kan Xavier Siméon opnieuw schitteren op de 24 uur van Le Mans voor motoren?

Auto-moto | In het weekend van zaterdag 16 en zondag 17 april wordt het startschot gegeven van het 43e Endurance World Championship-seizoen en dat met de 24 uur van Le Mans Moto. Deze uithoudingsrace is een kolfje naar de hand van de Belgische racepiloot Xavier Siméon en zijn team. Zij wonnen immers de editie van vorig jaar.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Xavier Siméon trekt dit seizoen voor de derde keer het racepak aan van het Suzuki Endurance Racing Team (SRT) nadat hij in 2020 en 2021 met zijn team het kampioenschap won. In 2019 werd hij vergezeld door Gregg Black en Etienne Masson, in 2022 stond diezelfde Gregg Black hem bij en voegde Sylvain Guintoli zich bij het SRT-Team. Zij wonnen dat jaar de 24 uur van Le Mans voor motoren.

Siméon heeft heel wat ervaring met motorraces. De man werd in 2019 zesde in het MotoE-kampioenschap en in 2018 27e in het MotoGP-wereldkampioenschap. De jaren daarvoor was hij actief in het Moto2-wereldkampioenschap. Sinds enkele jaren waagt hij zich dus ook aan lange motorraces en die zijn volgens Siméon knap lastig. “Endurance is in vergelijking met MotoGP fysiek zeer moeilijk”, klinkt het in een interview. “Vooral omdat de omstandigheden tijdens de race danig veranderen en je jezelf hieraan moet aanpassen. Bovendien moet je inspanningen meer spreiden dan bij een klassieke motorrace van 40 minuten.”

Fans opnieuw van de partij

Ondanks de hoge moeilijkheidsgraad, heeft Siméon dezer dagen een voorkeur voor de lange races van het FIM Endurance World Championship. Dat komt omdat de man nog meer naar zijn kwaliteiten rijdt en omdat er een goede sfeer heerst binnenin het Suzuki Endurance Racing Team.

Die sfeer zullen we dit jaar ook terugzien op de tribunes in Le Mans want voor het eerst in twee jaar tijd is er opnieuw publiek toegelaten tijdens de events van het kampioenschap. Dat kampioenschap wordt op zaterdag 16 april op gang getrapt op het Circuit de la Sarthe in de Franse stad Le Mans, meer bepaald op het iets kleinere Bugatti-circuit dat op hetzelfde domein ligt en 4,18 kilometer lang is. Kenners en critici zijn benieuwd of Siméon en zijn teamgenoten ook dit jaar weer met de overwinning aan de haal gaan.

Bekijk de 24 uur van Le Mans Moto op zaterdag 16 april vanaf 14u45 op Eurosport 2 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top