Koen De Bouw in topvorm en jonge Noa Tambwe Kabati (‘wtFOCK’) schitteren in ‘Nowhere’

Films |

‘Nowhere’, zo heet de nieuwe film van Peter Monsaert, de Gentse regisseur die eerder ook al scoorde met ‘Offline’ en ‘Le Ciel Flamand’. Zijn derde langspeler kende begin maart zijn première op het Filmfestival van Oostende en loopt sinds deze week in de bioscoop.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘Nowhere’ vertelt het verhaal van Andre en Thierry, twee gekwelde zielen die elkaar vinden in hun worsteling met verlies en liefde. Andre, gespeeld door Koen De Bouw, is een ex-truckchauffeur die zijn dagen vult met het opknappen van een café. Op een dag betrapt hij de jonge dakloze Thierry (Noa Tambwe Kabati) tijdens een inbraak. Andre beslist Thierry onder zijn vleugels te nemen en mee op zoek te gaan naar zijn familie. Op het eerste zicht lijken hun werelden ver uit elkaar te liggen, maar gaandeweg ontdekken Andre en Thierry dat ze meer gemeen hebben dan ze dachten.

Net als in 'Offline' en 'Le Ciel Flamand' schetst regisseur Peter Monsaert (47) ook in zijn nieuwste film een gelaagd portret met ontroerende personages, over verbinding, hoop en familiale strubbelingen. Met zijn achtergrond als student aan de kunstacademie in Gent en zijn vroegere carrière als videokunstenaar kan Monsaert bogen op een sterke visuele flair. Maar wellicht de grootste kracht van de Gentse regisseur is zijn talent om de cast te laten uitblinken. Dat was al zo bij zijn debuutfilm ‘Offline’, die hoofdrolspelers Anemone Valcke en Wim Willaert heel wat lof en prijzen opleverde, en dat is niet anders bij ‘Nowhere’. Met name Koen De Bouw en de amper 20-jarige Noa Tambwe Kabati worden overladen met complimenten door de filmcritici en collega’s uit de cinemawereld.

Chemie tussen de hoofdrolspelers

Voor Tambwe Kabati is het zijn eerste hoofdrol in een langspeelfilm. Hij werd gevormd als danser bij Let’s go Urban, het ondertussen verguisde project van politica Sihame El Kaouakibi, en deed wel al acteerervaring op in de populaire jeugdreeks ‘wtFOCK’, waarin hij de rol van Moyo vertolkt. Eerder was hij ook al te zien in de films ‘Welp’ (2014) en ‘Achttien’ (2020). In 'Nowhere' zet hij op overtuigende wijze de jonge dakloze en rusteloze Thierry neer. “Wat een prestatie! En dat op zo’n jonge leeftijd. Hij gaat een grote toekomst tegemoet,” liet actrice Jennifer Heylen zich ontvallen bij de première in Oostende. Noa was nochtans behoorlijk nerveus tijdens de opnames, vertelde hij in Knack Focus, maar daar viel alleszins weinig van te merken op het scherm. “Koen heeft wel twee dagen moeten masseren voor ik uit mijn kramp was”, aldus de jonge acteur. “De gedachte ‘shit, ik sta op set met Koen De Bouw’ heeft me toch heel even verlamd. Gelukkig was dat snel weg, gewoon door hoe Koen is als mens en acteur.”

De chemie tussen beide acteurs spat van het scherm. Met Koen De Bouw (‘De Premier’, ‘De Zaak Alzheimer’, ‘Professor T’) in een van zijn meest kwetsbare rollen ooit. Als de vijftigjarige trucker op rust Andre zet hij een indrukwekkende prestatie neer. Met een blik of gelaatsuitdrukking die vaak meer dan woorden zegt, trekt hij de kijker mee in de emotioneel geladen scènes. Anders dan in de meeste van zijn vorige rollen speelt De Bouw hier geen vlotte posterboy, maar een gekwelde ziel die moeite heeft om zijn emoties te tonen.

Naast De Bouw en Tambwe Kabati, die samen de film dragen, zijn er nog kleinere rollen voor Ruth Becquart, Karlijn Sileghem, Sofie Decleir en Sebastien Dewaele.

‘Nowhere’ is sinds deze week te zien in de cinemazalen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top