Waarom het Oscarbekroonde ‘The Power of the Dog’ zo’n succes werd

Films |

Tijdens de 94ste Oscarceremonie werd de Netflix-productie ‘The Power of the Dog’ een van de laureaten. Met liefst twaalf nominaties was het ook vooraf al een van de meest besproken films van het voorbije jaar. Proximus Pickx zoomt even in op enkele redenen voor dat internationale succes.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De sobere maar prachtige western van Jane Campion kaapte uiteindelijk één Oscarbeeldje mee naar huis: die van beste regie. Voordien mocht de film ook al het podium op bij de Golden Globes en BAFTA Awards. Om maar te zeggen: ‘The Power of the Dog’ was een van de films van het voorbije jaar! Een knap scenario, een formidabele cast, een sterke artistieke regie, tot de verbeelding sprekende decors, machtige landschappen en een uiterst precieze soundtrack… redenen genoeg te bedenken waarom deze Netflix-productie -die tegelijkertijd op het streamingplatform en in de cinemazalen verscheen- een sensationele hit werd.

Het verhaal speelt zich af in Montana, een desolaat gebied vol prachtige valleien, en draait rond twee broers Phil en George Burbank. Twee tegenpolen van elkaar die wel samen een grote ranch bezitten. De ene is een narcistische kwelgeest, de andere een zachtaardige filantroop. De omgeving waarin ze opgroeien is wel eenduidig: een patriarchale samenleving waarin machismo en ruwheid aangemoedigd worden. Waar cowboys elkaar voortdurend de loef proberen af te steken.

George trouwt stiekem met Rose, een jonge dame die een kleine saloon uitbaat en sinds kort als weduwe door het leven gaat. Alleen zorgend voor haar zoon Peter. De romance is een doorn in het oog van de jaloerse, solitaire Phil, die er niet beter op vindt om de fragiel ogende Peter te bespelen en te manipuleren. Alles om het huwelijk tussen zijn broer en Rose te dwarsbomen. Gaandeweg evolueert de band tussen Peter en Phil naar een machtspelletje waarin de grenzen van hun mannelijkheid worden afgetoetst.

Veel troeven

‘The Power of the Dog’ is de verfilming van de gelijknamige roman van auteur Thomas Savage. Het succes van zowel film als boek valt voor een groot deel toe te schrijven aan het thema: de toxische mannelijkheid. Een zeer actueel gespreksonderwerp in onze huidige maatschappij, die zich steeds militanter en meer geëngageerd gaat organiseren. In die optiek is het ook wel treffend dat de regisseur van de film, de Nieuw-Zeelandse Jane Campion, de eerste vrouw is die twee keer de Oscar voor beste regie kon winnen. In 1993 won ze die prestigieuze prijs immers ook al voor haar film ‘The Piano’.

Zonder twijfel heeft ook die creatieve, aparte kijk van de ervaren regisseuse bijgedragen aan het succes van ‘The Power of the Dog’. De ensceneringen ogen majestueus en de plot geeft stap per stap zijn geheimen prijs… terwijl enkele aanwijzingen voor de beklijvende finale van de film eigenlijk al heel de tijd onder de neus van de kijkers werden geduwd. Het verrassende einde zorgt er ook voor dat de kijker nog even moeten bekomen wanneer de aftiteling begint te lopen.

Nog een troef van deze film zijn de straffe acteerprestaties. Met voornamelijk de Britse acteur Benedict Cumberbatch die de meeste lof krijgt toegezongen. De man die we kennen van onder andere tv-serie ‘Sherlock’, de Avengers en ‘The Imitation Game’ speelt hier de hoofdrol als de getormenteerde, wrede Phil Burbank. Een andere topper, Kirsten Dunst, kruipt in de huid van Rose. George, de zachtaardige broer van Phil, wordt vertolkt door Jesse Plemons en Kodi-SmithMcPhee schittert als de fragiele zoon Peter. Stuk voor stuk kregen deze acteurs voor hun prestatie een Oscarnominatie. Redenen genoeg dus om als de bliksem ‘The Power of the Dog’ te kijken, of herbekijken.

Ontdek ‘The Power of the Dog' nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top