Eén rol, twee baanbrekende Oscar-winnaressen

Films | Op de afgelopen Oscar-ceremonie mocht de actrice Ariana DeBose het beeldje voor de beste actrice in een ondersteunende rol in ontvangst nemen nadat ze Anita speelde in Spielbergs ‘West Side Story’. Op zich niet heel bijzonder, ware het niet dat in het publiek de actrice Rita Moreno zat, die zestig jaar geleden dezelfde award won voor exact dezelfde rol.

Door Pickx

Deel dit nieuws

West Side Story’ uit 1961 is nog steeds een van de grootste musicalklassiekers aller tijden. De muziek is geschreven door de bekende componist Leonard Bernstein en liederen als ‘Maria’ en ‘America’ blijven tot vandaag iconische cinemamomenten. De film werd genomineerd voor maar liefst elf Oscars en kon tien van die nominaties verzilveren, waaronder die voor de beste film.

Vorig jaar verscheen de langverwachte remake van regisseur Steven Spielberg, met opnieuw die legendarische muziek van Bernstein op de soundtrack. De nieuwe versie van ‘West Side Story’ werd genomineerd voor een meer dan respectabele zeven Oscars, maar kon er uiteindelijk slechts één winnen. De prijs voor de beste actrice in een bijrol ging naar Ariana DeBose, die schitterde als Anita en voor die rol onder andere ook een BAFTA en een Golden Globe won.

Beide versies van ‘West Side Story’ werden niet genomineerd in de categorieën voor de hoofdrollen, maar bij de ondersteunende rollen vielen ze wel in de prijzen. Meer nog, de rol van Anita werd tweemaal bekroond met een prestigieus beeldje. Rita Moreno, die in 1961 schitterde als Anita en op 90-jarige leeftijd gecast werd als Valentina in de versie van 2021 – waarvoor ze overigens ook als uitvoerend producent fungeerde – was er twee keer bij om de rol bekroond te zien worden.

In haar speech bedankte DeBose haar oudere coster voor haar “goddelijke inspiratie”. “Ik ben zo dankbaar dat jouw Anita de weg baande voor Anita’s als ik.” Moreno was indertijd de eerste vrouw met een latina-achtergrond die een Oscar won, DeBose is de eerste niet-heteroseksuele niet-blanke actrice die een Oscar wint. Beide vrouwen baanden en banen dus de weg voor meer inclusiviteit op de ceremonie.

Ontdek ‘West Side Story’ (2021) op Disney+, nu beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx. Klanten van de tv-optie krijgen een jaar lang toegang tot de streamingdienst zonder extra kosten. De algemene gebruiksvoorwaarden van Disney+ zijn van toepassing. Meer informatie over 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' vind je hier terug.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top