Waarom Anthony Limbombe bij Nantes een calvarietocht doormaakte

Ligue 1 |

Het is moeilijk om Anthony Limbombe’s tijd bij Nantes te beschrijven als iets anders dan een absolute mislukking. De Belgische vleugelspeler staat al twee jaar aan de kant en ook zijn recente terugkeer in de A-ploeg weerhield hem er niet van om zijn lopende contract te verbreken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de zomer van 2018 brak FC Nantes zijn spaarvarken om Anthony Limbombe te kopen. De Kanaries betaalden 8 miljoen euro om de speler van Club Brugge binnen te halen, waardoor de Belgische international de duurste inkomende transfer in de geschiedenis van de Franse club werd. Limbombe kende op dat moment een seizoen met 6 doelpunten en 6 assists, en won met Brugge de Belgische titel. Zonder een voetblessure aan het einde van het seizoen was de kans groot geweest dat de vleugelspeler met de Rode Duivels mee was geweest naar Rusland.

De club uit Nantes had hoge verwachtingen van de speler bij zijn komst. Hoewel het begin ingewikkeld was – Limbombe moest nog herstellen van de blessure die een deel van zijn voorbereiding had belemmerd – nestelde Limbombe zich uiteindelijk regelmatig in de basiself. Zijn prestaties waren echter teleurstellend en op de linkerflank voldeed hij nooit aan de verwachtingen. Tegen het einde van het seizoen scoorde hij slechts één doelpunt en gaf hij twee assists.

Mislukte lening en aan de kant gezet

Nantes realiseerde zich dat ze op het verkeerde paard hadden gewed, ondanks het advies van Mogi Bayat. Om geen gezichtsverlies te lijden, en aangezien de speler nog een contract had tot juni 2023, besloot de club de speler uit te lenen om wat speeltijd te krijgen. Standard dacht dat het de jongen die Michel Preud’homme in Brugge onder zijn commando had, weer tot leven kon wekken. Zijn debuut zag er veelbelovend uit, met een doelpunt in de eerste minuten in de openingswedstrijd van het kampioenschap.

De rest was minder rooskleurig. Half september speelde hij al niet meer en half oktober raakte hij ernstig geblesseerd aan het mediale collaterale ligament van zijn rechterknie. In januari bereikte Standard een akkoord met Nantes om het huurcontract van de speler te beëindigen. Half februari keerde hij terug op het veld, maar half maart brak de pandemie uit en werd Ligue 1 stopgezet. Op 7 maart 2020 speelde Anthony Limbombe zijn laatste minuten bij het eerste elftal van Nantes.

Voor het seizoen 2020-2021 zal de vleugelspeler niet één keer verschijnen. In februari maakte hij voor het eerst zijn opwachting op de bank, maar mocht hij nooit een voet op het veld zetten. Of het nu in de competitie, in de beker of zelfs bij de reserves was, Limbombe had een blanco seizoen. In een paar maanden ging hij van transferrecord naar totale flop.

Een paar minuten in D4

Deze zomer maakte Nantes hem duidelijk dat hij een nieuwe club mocht zoeken. Maar Limbombe bleef. Het moet gezegd dat hij een van de grootste contracten bij de club had, wat hem er niet toe aanzette om elders te gaan zoeken. “Ik zei hem dat hij een sportieve keuze moest maken en hij maakte een juridische keuze”, verklaarde Antoine Kombouare, zijn coach, toen de speler terugkeerde in de profploeg.

Intussen was Limbombe naar de B-ploeg gestuurd, de ploeg die uitkomt in de Nationale 2, de 4de Franse divisie, met wie hij half maart zijn eerste minuten in twee jaar speelde. Gedwongen om bij de amateurs van Nantes te trainen, besloot de Belg zich tot de juridische autoriteiten van de Ligue te wenden om een eerlijke behandeling te vragen en met de profs te mogen trainen. En de Ligue ging akkoord.

Het gelijk voor de rechtbank was maar een doekje voor het bloeden, zo bleek deze week. Want Anthony Limbombe besloot zijn contract te laten ontbinden bij de Kanaries. Een afscheid in mineur. Geen kat die weet wat de volgende stap van ooit zo geroemde winger moet worden. Zou hij het zelf al weten?

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top