Op deze manieren komt het profvoetbal vastende spelers tegemoet

Sport | Miljoenen moslims wereldwijd zijn sinds 1 april begonnen met de ramadan. De gelovigen moeten hierdoor een maand lang bezinnen door onder andere meer te bidden en overdag te vasten. De gelovige voetballers ontsnappen de dans niet en daarom komen de competities deze spelers tegemoet.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De ramadanmaand loopt van 1 april tot en met 1 mei. Tijdens die maand staat verdraagzaamheid, vrijgevigheid, liefdadigheid en samenhorigheid wekenlang centraal. Er wordt ook stilgestaan bij de armen en daarom dient er ook overdag gevast te worden tijdens deze maand. In de Premier League zijn er heel wat voetballers die aan de ramadan meedoen en die worden de komende dagen en weken geholpen waar kan en mag.

Extra tijd om te bidden

Allereerst wordt er door tal van Premier League-clubs extra tijd in de agenda vrijgemaakt zodat de gelovige spelers hun gebeden kunnen aanvangen zonder dat ze een training van hun coach moeten missen. Op die manier krijgen spelers zoals Mohamed Salah of Sadio Mané toch nog alle tactische instructies mee van hun trainer zonder dat hun geloofsbeleving er onder komt te lijden.

Daarnaast zullen de aanvoerders opnieuw om drinkpauzes mogen vragen tijdens PL-wedstrijden die gespeeld worden na zonsondergang, vanaf de zon ondergaat mogen de vastende moslims immers opnieuw eten. De drink- en eetpauzes kunnen enkel worden ingezet op momenten dat het spel stilligt zoals na een doelpunt of bij een inworp. Hoelang dit oponthoud mag duren, is niet formeel vastgelegd maar uit het verleden blijkt dat spelers slechts enkele tientallen seconden nodig hebben om bijvoorbeeld te drinken of om een sportgel te nuttigen.

De Premier League-clubs kunnen ook informatie opvragen bij de vele moslimorganisaties die het Verenigd Koninkrijk rijk is om te leren hoe ze moeten omgaan met vastende spelers. Is het bijvoorbeeld beter om ‘s morgens trainingen in te lassen, of net niet? Dient het menu op de club aangepast te worden om extra voedingsstoffen in het lichaam van de vastende spelers te krijgen? Deze organisaties helpen maar al te graag bij de ondersteuning van vastende spelers.

Meer impact voor de een dan voor de ander

In het zuiden van Europa heeft Karim Benzema in een interview met Esquire uitgelegd dat de vastenperiode, die hij normaal altijd volgt, hem niet zullen tegenhouden om alles te geven voor Real Madrid. “Het heeft geen enkele impact. De ramadan maakt nu eenmaal deel uit van mijn leven, voor mijn religie is het een verplichte traditie. Ik vind het heel belangrijk en ik voel me ook goed als ik vast”, vertelde hij. In ons land liet Faris Haroun, middenvelder bij Antwerp, in 2019 nog weten dat het wel een uitdaging was. “Ik probeer echt om zo veel mogelijk dagen te doen. Ik maak een uitzondering als we twee keer per dag trainen of als ik voel dat mijn lichaam niet mee wil. Ik sla enkele dagen over en haal die later in om me niet te blesseren.”

Onze landgenoot wordt bijgetreden door Jamal Alioui, ex-international van Marokko die onder andere bij FC Sion en FC Crotone speelde. “Op fysiek vlak is het vermoeiend. We zijn menselijk, dus natuurlijk heeft het een impact. Het geloof maakt ook een verschil, maar het is een feit dat het niet zo goed is voor de prestaties. Er gaat altijd vermoeidheid mee gepaard. In mijn beginjaren in Italië voelde ik me zelfs een tijdje onwel.”

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top