Artist of the week: Reinel Bakole, een indrukwekkende artieste die van alle markten thuis is

Muziek | Ze is van vele creatieve markten thuis, valt niet in één hokje te plaatsen en laat niemand onbewogen. Reinel Bakole is een Belgische kunstenaar uit de duizenden, een creatieveling waar Proximus Pickx alleen maar fan van kan zijn.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Reinel Bakole ontdekte op negenjarige leeftijd dat ze graag al dansend door het leven ging. Ze volgde als jongeling tal van hedendaagse-, klassieke- en jazz-danscursussen en ondervond gaandeweg dat ook haar stembanden begonnen te kriebelen. Die stembanden bleken van bijzonder goede huize te zijn en dat motiveerde haar dan weer om muziek te maken. Muziek met een afrosoul-, jazz- en hiphopachtig randje.

Voor Bakole zijn deze genres de ideale manier om aan introspectie en zingeving te doen. Ze zoekt in haar muziek haar band met Afrika, en in het bijzonder Congo op. Ze brengt ode aan de natuur, aan andere gelijkgestemde zielen en tracht via het slim gebruik van muzikale instrumenten een nieuwe universum uit de grond te stampen, een wereld die Reinel Bakole ademt en waarin haar gevoeligheid centraal staat.

Closer To Truth

In 2020 bracht ze haar allereerste EP met zes nummers uit, genaamd ‘A Gal on the Moon’. Een van de nummers, ‘507//bird’, kreeg ook twee videoclips mee: ‘507/bird - part 1’ en ‘507/bird - part 2’. Hierin demonstreert de zangeres dat ze niet enkel over enorme zang-, maar ook over heel wat acteertalent beschikt. Die kwaliteiten werden opgemerkt in Brussel, Berlijn, Rotterdam en Londen waar ze exclusieve showcases mocht geven. Bakoles muzikale carrière was gelanceerd zou je kunnen zeggen, en ze trok de lijn in 2021 door met een nieuw EP dat zes nummers bevatte, ‘Closer to Truth’.

Opnieuw stond muziek centraal maar de Belgisch-Congolese duizendpoot koos er deze keer ook voor om te schrijven, te dansen en een theaterstuk aan het project toe te voegen. Wederom doet Bakole aan zingeving in ‘Closer to Truth’ en ze krijgt hiervoor de hulp van de Brusselse artiest Shungu, dj Chris Ferreira en Sam van Binsbergen. Deze drie muzikale genieën noemen zichzelf ‘The Solar 3’ en verkennen samen met Bakole de innerlijke wereld van de mens. Denk maar aan alle Freudiaanse theorieën over het onbewustzijn, maar ook aan enkele rituelen die Bakole overnam van de Congolese stam de Bashi. De stam waar haar voorouders aan toebehoren.

Bakole werkte ook aan een nieuwe kortfilm die de beleving van haar muziek extra kracht moet bijzetten. Die duurt dertien minuten lang en geldt als een visuele versie van haar EP. In deze kortfilm komen alle favoriete kunstdisciplines van Bakola samen. Reinel Bakoles kunst staat als een huis en de Belgische kunstenares is nog maar pas begonnen. Waar haar zoektocht ons naar toe zal leiden, weten we nog niet. Vast staat wel dat Proximus Pickx fan is van het eerste uur.

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top