Wie is Elena Ferrante: de auteur achter de hitserie ‘My Brilliant Friend’

Series | Sinds kort kan je op Canvas naar de HBO-serie ‘My Brilliant Friend’ kijken. Deze topserie is gebaseerd op de boeken van een Italiaanse succesauteur die zich schuilhoudt achter het pseudoniem Elena Ferrante. Ferrante wil het liefst uit de schijnwerpers blijven maar toch hebben al heel wat mensen een poging gedaan om de ware identiteit van de schrijver/schrijfster te achterhalen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 1992 publiceerde Elena Ferrante zijn of haar allereerste roman 'Kwellende liefde'. In dit boek lezen we hoe Delia de dood van haar moeder onderzoekt en geconfronteerd wordt met haar verleden in Napoli. Nadien werkte de auteur aan nieuwe schrijfsels maar die vond ze niet goed genoeg om te publiceren. Het was pas in 2002 dat de auteur met een nieuwe roman op de proppen kwam: ‘Dagen van verlating’.

Na opnieuw enkele jaren in de schrijverskamer te hebben doorgebracht, publiceerde Ferrante in 2006 ‘De verborgen dochter’. In 2011 verscheen het allereerste deel van de vierdelige reeks ‘L’Amica geniale’ (Mijn geniale vriendin). In 2012 verscheen de tweede roman uit die reeks, in 2013 het derde deel en in 2014 het allerlaatste en vierde deel. In 2019 verscheen het voorlopig laatste boek van de auteur, Het leugenachtige leven van volwassenen. Dankzij de vierdelige reeks ‘L’Amica geniale' brak de Italiaanse auteur door bij het grote publiek. Maar in tegenstelling tot heel wat van zijn/haar schrijvende collega’s blijft Ferrante het liefst uit de spotlights.

Op zoek naar ware identiteit

Kort na de publicatie van de vierdelige boekenreeks, ging de Italiaanse vakpers op zoek naar wie nu werkelijk achter ‘Mijn geniale vriendin’-boekenreeks zat. De naam van de auteur, Elena Ferrante, was immers een pseudoniem en niemand, buiten de uitgever van de boeken zelf, weet wie er achter de naam schuil zit. Dat was volgens die uitgever de wens van de auteur zelf. “De persoon in kwestie wil helemaal niet bekend worden”, klonk het.

Dat hield nieuwsgierigen niet tegen om de identiteit achter het pseudoniem te proberen achterhalen. In 2016 stelde een Italiaanse professor bijvoorbeeld vast dat een van zijn vrouwelijke collega’s de ware auteur van de boeken moest zijn. Die vrouwelijke collega ontkende dat in alle toonaarden. In het najaar van 2016 schreef een Italiaanse onderzoeksjournalist op zijn beurt dat een in Rome wonende Italiaanse vertaalster, Anita Raja, de werkelijke Elena Ferrante was. Zijn onderzoek hing met haken en ogen aan elkaar waardoor de internationale literaire wereld nog steeds niet met zekerheid weet wie Ferrante nu werkelijk is.

In 2017 besloot een team van wetenschappers om klare (Italiaanse) wijn te scheppen. Ze analyseerden 150 Italiaanse romans en dat van maar liefst 40 verschillende Italiaanse auteurs, waaronder Ferrante. Uit de onderzoeksresultaten moest blijken dat de man van Anita Raja wel eens de echte auteur van de boeken kon zijn. Hij ontkende dat natuurlijk.

“Vrouwelijke auteurs worden onderschat”

Maar wat heeft de auteur zelf te zeggen over zijn of haar anonimiteit? Uit interviews met Italiaanse media blijkt dat die anonimiteit ook een doel heeft en dat is de maatschappij een spiegel voorhouden. “Volgens de journalisten die de kranten volschrijven met hypotheses over mijn identiteit kan een jonge bankbediende of bibliotheekarchivaris die op pensioen is gegaan, mijn boeken niet hebben geschreven…”, klinkt het streng. In een ander interview stelde Ferrante dat te veel mensen denken dat vrouwelijke schrijvers te zwak zijn. Daarom wordt er door sommigen heel snel in de richting van een man gedacht.

Dat Ferrante vrouwen hoog in het vaandel draagt, blijkt ook uit het derde seizoen van 'My Brilliant Friend'. Daarin zien we hoe Lila (Gaia Gerace) moeder is geworden van een zoon en als alleenstaande ouder in een vleesfabriek werkt in Napels om de eindjes aan elkaar te knopen. Vriendin Elena (Margherita Mazzucco) heeft Napels al een tijdje verlaten en is afgestudeerd aan de universiteit van Pisa. Zij is getrouwd met een academicus uit een rijke familie en staat op het punt om te maken als schrijfster. De twee dames vertoeven elk in heel andere werelden, toch blijven ze vriendinnen voor het leven.

Bekijk ‘My Brilliant Friend’ woensdag om 22u00 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top