Is Felix Magath 10 jaar na zijn vertrek uit Duitsland de redder van Hertha?

Bundesliga | Dit weekend zal de Berlijnse derby de Bundesliga op zijn grondvesten doen daveren. Union strijdt nog om een Europees ticket, terwijl Hertha speelt voor het behoud. Met die doelstelling maakte Felix Magath zijn terugkeer als coach.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na een lastig seizoen 2020-2021, beëindigd op een veertiende plek op slechts twee punten van een barrageplaats, beseft Hertha dat het nieuwe seizoen even moeilijk zou verlopen. En zo geschiedde: het is geen verrassing dat de Berlijnse club op de zeventiende plek prijkt na 28 speeldagen. Hertha moest nog vaker dan vorig seizoen het onderspit delven, maar zijn lot is nog niet bezegeld vermits de kloof met plaats 14 slechts één punt bedraagt.

Het bestuur besefte dat er een nieuwe wind moest waaien door het team en hoopte op een schokeffect met een trainerswissel. Exit Tayfun Korkut, enter Felix Magath. Een verrassende keuze, want de 68-jarige Duitser had sinds 2017 niet meer gecoacht en bekleedde tot mei vorig jaar de positie van sportief directeur van FC Würzburger Kickers, in derde klasse.

Tien jaar niet gecoacht in Duitsland

Magath beleefde zijn gloriejaren als trainer in de jaren 2000, toen hij bij Bayern (kampioen in 2005 & 2006) en bij Wolfsburg (kampioen in 2009) succesverhalen schreef. Hij trainde nog Stuttgart en Schalke 04 totdat hij op de pauzeknop drukte in 2012. Twee jaar later hernam hij zijn trainerscarrière bij Fulham. In 2015 streek hij neer in Azië; hij trainde er clubs in Japan en in 2016 & 2017 in China.

Magath kan dus mooie adelbrieven voorleggen, maar trainde al tien jaar geen team meer in de Duitse hoogste klasse. De Bundesliga is sindsdien lichtjes veranderd, maar het fundament is nog steeds hetzelfde als toen hij aan het roer stond van een ultradominante Rekordmeister. Magath is uit het juiste hout gesneden om Hertha te redden van degradatie, die velen nog onafwendbaar achtten bij zijn komst.

Puntjes op de i

Hij werd medio maart aangesteld, maar de nieuwe coach zette Hertha meteen weer op het juiste spoor door zijn debuutwedstrijd te winnen. De hoofdstedelingen versloegen Hoffenheim overtuigend met 3-0. Een zege die de strijd om het behoud weer aanzwengelde, ondanks het daaropvolgende verlies tegen Leverkusen (2-1). De aanstaande Berlijnse derby wordt belangrijker dan ooit.

“We moeten strijden”, verklaarde Magath bij Bild na afloop van de match tegen Leverusen. “We zullen niet opklimmen uit de onderste regionen van het klassement. Er ligt nog werk op de plank tot de derby.” Magath, gekend om zijn rigide trainingsmethodes, heeft sindsdien ongetwijfeld weer de puntjes op de i gezet.

Het programma van de 29ste speeldag bij Eleven Sports

Vrijdag 8 april

Zaterdag 9 april

Volg de Bundesliga het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top