De ‘troubles’ van ‘Trouble With The Curve’ op Play6

Films | Vanavond zendt Play6 ‘Trouble With The Curve’ uit, over een dochter die de dysfunctionele relatie met haar zieke vader, een gedecoreerde honkbalscout, wil herstellen. Het drama werd na de release geplaagd door een rechtszaak. Proximus Pickx geeft tekst en uitleg.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Trouble with the Curve’ had af te rekenen met zijn eigen problemen. Het drama uit 2012 met ouderdomsdeken Clint Eastwood als honkbalscout voor de Atlanta Braves was geen bioscoophit, maar werd desalniettemin het voorwerp van dure rechtszaken over vermeend plagiaat.

Het begon allemaal met acteur en wannabe scenarist Randy Brown, die na twee decennia vruchteloos werk eindelijk zijn eerste filmscript verkocht aan het productiebedrijf van Clint Eastwood. Het resultaat was de bioscoopfilm ‘Trouble With the Curve’ van filmstudio Warner Bros., geregisseerd door de vertrouwde productiepartner van Eastwood, Robert Lorenz.

De film was geen hoogvlieger. Twee jaar na de release moest Brown zich verantwoorden voor de rechter: hij zou het script van een ander baseballdrama, ‘Omaha’, gekopieerd hebben. Naast Brown waren ook Warner Bros. en het productiehuis van Eastwood gedagvaard in de plagiaatzaak.

"Inbreuk op het auteursrecht"

‘Trouble with the Curve’ zou de plot, personages, decor en de scènes van ‘Omaha’ klakkeloos overgenomen hebben. Bovendien zou Brown zijn plagiaat in de doofpot hebben willen steken. De aanklager eiste alle inkomsten van ‘Trouble with the Curve’, een schadevergoeding van tientallen miljoenen dollars voor de vermeende inbreuk op het auteursrecht én de terugbetaling van de gerechtskosten.

In een getuigenis onder ede verklaarde Brown dat hij al in de jaren tachtig begonnen was met het schrijven van zijn script. Hij had zijn scenario gepitcht bij een leraar tijdens zijn scenaristenlessen.

Warner Bros. deed de rechtszaak af als “roekeloos en een verspilling van tijd en geld”.  “De beschuldigingen zijn vals”, aldus woordvoerder Paul McGuire in de krant LA Times.

Geen plagiaat

Een federale rechter oordeelde uiteindelijk dat het script van de honkbalfilm géén kopie was van het ongeproduceerde honkbalscenario ‘Omaha’. De aanklager, producent Randy Brooks, had de gelijkenissen naar verluidt “opgeklopt” en “gaf de gelijkenissen tussen de twee scripts verkeerd weer”. Bovendien is het “idee van een honkbalverhaal rond een vader-dochterrelatie niet beschermd door het auteursrecht”.

Brooks ving dus bot en ging in beroep. Hij spande een nieuwe rechtszaak in, met dit keer enkel contractbreuk als aanklacht. Warner noch Eastwood werden genoemd. Hij eiste een schadevergoeding van vijf miljoen dollar. Ook deze zaak verloor hij: de rechtbank bevestigde de eerdere uitspraak dat ‘Trouble With The Curve’ geen plagiaat is.

Bekijk ‘Trouble With The Curve’ vanavond om 22u20 op Play6 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top