Ruimtedilemma op tv: ‘Gravity’ of ‘Deep Impact’?

Films | Vanavond zijn twee ruimtefilms op de buis te zien: ‘Gravity’ op Play5 en ‘Deep Impact’ op VTM 2. De films zijn allebei kaskrakers, maar welke is nu echt het bekijken waard? Proximus Pickx geeft het antwoord.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘Gravity’

In 2013 verscheen de sciencefictionfilm ‘Gravity’, geregisseerd door beeldkunstenaar Alfonso Cuarón, met Sandra Bullock en George Clooney in de hoofdrollen als Amerikaanse astronauten die in de ruimte zijn gestrand na de mid-orbit vernietiging van hun Space Shuttle en wanhopig proberen terug te keren naar de aarde.

Cuaron laat zijn camera zonder cuts doorheen de scènes bewegen. Dankzij het realistische en continue traject dat de camera aanhoudt, voelt alsof de kijker middenin de actie zit. Cuaron durft bovendien ook spelen met schokkende beelden, zodat de kijker zich nog meer betrokken voelt.

De regisseur heeft een leuk trucje in petto om objectiviteit en subjectiviteit met elkaar te verweven. Af en toe begint hij een scène met een panoramabeeld om vervolgens in te zoomen naar een close-up beeld. Het weidse beeld vertelt ons een objectieve realiteit (het landschap waarin het verhaal zich voltrekt) terwijl een close-up ons meer subjectief doet meeleven met de personen wiens gelaatsuitdrukkingen we in volle glorie kunnen aanschouwen.

Volgens Oscarwinnende visual effects supervisor Tim Webber bevat 80% van de film computereffecten. Sommige scènes, zoals het impressionante openingsshot, zijn bijna volledig CGI, met de gezichten van de acteurs als enige elementen die niet digitaal werden gecreëerd.

Bekijk ‘Gravity’ vanavond om 19u45 op Play5 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

‘Deep Impact’

Op een avond ontdekt de 14-jarige Leo Biederman een nieuwe komeet. Deze blijkt enorm te zijn en bedreigt de aarde. Wanneer een ruimteschip faalt om de komeet te vernietigen, lijkt een botsing onafwendbaar. De president bedenkt een noodoplossing: een schuilkelder waarin slechts één miljoen uitverkorenen kunnen schuilen.

De rampenfilm uit 1998, die wereldwijd bijna 350 miljoen dollar in het laatje bracht, kreeg een gemengd onthaal bij de filmpers. Critici noemden het melodrama het grootste knelpunt van de film. The Washington Post hekelde het gebrek aan spankracht en de oppervlakkige acteerprestaties. Op de Stinkers Bad Movie Awards in 1998 was actrice Téa Leoni genomineerd voor ‘slechtste vrouwelijke bijrol’. De film kreeg ook een nominatie voor ‘slechtste screenplay van een film die meer dan 100 miljoen dollar opbracht’.

Bekijk ‘Deep Impact’ vanavond om 22u45 op VTM 2 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Welke film verdient je aandacht?

Filmdatabase IMDb is een goede graadmeter om de kwaliteit van films na te gaan. ‘Gravity’ heeft er een score van 7,7 op 10, gebaseerd op meer dan 800.000 publieksstemmen. ‘Deep Impact’ prijkt met de veel lagere score van 6,2 op 10, gebaseerd op 175.000 publieksstemmen. Op die andere bekende filmreviewsite, Rotten Tomatoes, zien we dezelfde trend: ‘Gravity’ heeft een publieksscore van 79%, terwijl ‘Deep Impact’ gebuisd is met 43%.

En toegegeven: de meesterlijke beeldvoering van viervoudig Oscarwinnaar Alfonso Cuarón is meer het bekijken waard dan de regiekunsten van Mimi Leder. En als je nog niet overtuigd bent: ‘Gravity’ won maar liefst zeven Oscars, ‘Deep Impact’ won er welgeteld… nul.

‘Deep Impact’ is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top