'I Can See Your Voice', de zangwedstrijd die slechte zangers ook kunnen winnen

Films | Er was al de zangwedstrijd waarbij de jury de zangers niet kan zien (‘The Voice’), die waarbij niemand de zangers kan zien (‘The Masked Singer’) en die waarbij de ene helft van de jury de zangers niet kan horen en de andere hen niet kan zien (‘K2 zoekt K3’). Nu is er het logische gevolg: het programma waarbij niemand de zangers kan horen. Het Zuid-Koreaanse ‘I Can See Your Voice’ is ook naar ons land overgewaaid.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Het concept van de Zuid-Koreaanse zangwedstrijd die intussen al in de hele wereld opnieuw gemaakt is en waarvan de eerste Vlaamse aflevering op 26 maart druk bekeken werd, is tegelijk eenvoudig en ingewikkeld. Zeven mysterieperformers betreden het podium, maar ze kunnen niet allemaal goed zingen. Het is aan een jurypanel van bekende Vlamingen en twee onbekende kandidaten om te raden welke performer wel een engelenstem heeft. De persoon die ze kiezen, moet op het einde van de aflevering een duet zingen met een Vlaamse zanger of zangeres, of dat nu mooi of vals klinkt.

In de eerste ronde kunnen de jury en de deelnemers enkel en alleen afgaan op het uiterlijk van de performers. Die krijgen een bijnaam op basis van hun echte identiteit, dus op basis daarvan is er mogelijk een en ander af te leiden. Als iemand de bijnaam ‘bokser’ heeft, maar geen typische boksersneus en bloemkooloren heeft, dan is dat volgens BV-jurylid Kamal Kharmach bijvoorbeeld een reden om aan te nemen dat die persoon liegt.

In de tweede ronde voeren de performers een lip sync op. Daaraan zouden de juryleden al moeten kunnen zien of ze wel vaker op een podium staan. Het is aan de performers om zich helemaal te smijten als ze niet geëlimineerd willen worden. Bij de goede zangers horen we hun echte zangkunsten op het bandje, bij de slechte zangers is dat ingezongen door iemand anders.

Dan krijgen de juryleden de kans om al dan niet echt bewijsmateriaal te bestuderen van de overgebleven zangers. Dan kunnen ze hen nog eens ondervragen en in de allerlaatste ronde krijgt de jury beelden te zien van de zangers in de studio, zij het met vervormd geluid. De afvallers tonen op het “stage of truth” hun kunnen, waarbij meteen duidelijk wordt of er een goede of een slechte zanger is geëlimineerd. Of het duet op het einde – in de eerste aflevering was dat met Natalia, in de tweede zal het met Christoff zijn – goed klinkt, hangt af van het vermogen om te raden wie wel en wie niet kan zingen.

De jury

Het programma wordt in goede banen geleid door Jonas Van Geel, die vooral de twee onbekende kandidaten begeleidt. Die worden bijgestaan door de juryleden, zijnde Vincent Fierens, Kamal Kharmach, Ingeborg Sergeant en Kürt Rogiers. Wie ook mee jureert, is de BV die op het einde een duet moet zingen. Op het einde van de rit winnen de kandidaten 2.500 euro als ze er de goede zanger uit hebben gepikt. Als dat niet is gelukt, wint de performer die overblijft het geld.

De programmamakers rekenen erop dat je thuis evenveel genot haalt uit een goede performance als uit een slechte. Want het programma kan eindigen met een prachtig duet waarbij een onbekende maar straffe Vlaamse zanger of zangeres een platform krijgt op een nationaal veelbekeken podium. Maar het kan net zo goed eindigen met een flutzanger die gewoon goed gebluft heeft, die compleet uit de toon zingt voor een kleine 600.000 kijkers. Hun zangtalenten zullen ook niet geholpen worden door de euforie die ze voelen omdat ze net 2.500 euro hebben gewonnen. Als je gevoelig bent aan barslecht, maar wel heel enthousiast gezang, dan is de onthulling op het einde een flink stressmomentje.

Bekijk ‘I Can See Your Voice’ op zaterdag om 20u25 op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top