Niet te missen op tv deze week: jeugdsentiment, topsport en box office hits!

Films | Zoals elke maandag biedt Proximus Pickx jou een eigenzinnige selectie van het beste dat de tv-zenders komende week te bieden hebben. Van jeugdsentiment uit de 80's en 90's tot topvoetbal uit de Champions League en enkele van de meeste iconische filmtitels.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Maandag: ‘Wereldrecord: Kim Clijsters vs Justine Henin’

Roland Garros 2001. In de halve finales van het prestigieuze tennistoernooi te Parijs staan twee Belgische talenten tegenover elkaar: Justine Henin en Kim Clijsters. De prelude van een unieke periode in onze vaderlandse sportgeschiedenis, zo zou later blijken. In deze episode van ‘Wereldrecord’ focussen presentator/sportanker Maarten Vangramberen en zijn equipe op die twee protagonisten in dat succesverhaal. Ze gaan Kim Clijsters opzoeken in haar tweede thuisbasis in New Jersey, waar ze zich momenteel nog steeds klaarstoomt voor haar Kimback (deel 3). De sympathieke Limburgse geeft er inkijk in haar trainingsmethodes en doet monden openvallen met haar nog steeds uiterst krachtige en precieze opslag. Ook Justine Henin, die tijdens haar hele carrière als de meer gesloten en ambitieuze antipode van Clijsters werd uitgespeeld, komt uiteraard aan bod. Het gebrek aan verbale mondigheid of charme compenseerde ze door een surplus aan talent en techniek. Als speelster was de eerder frêle en kleine Henin een lust voor het oog. In ‘Wereldrecord’ krijgen we een analyse van haar befaamde eenhandige backhand, waarmee ze zoveel harten én trofeeën veroverde. Een wapen dat toen furore maakte en nu nog steeds moeilijk gekopieerd kan worden, zo leren we aan de hand van wetenschappelijke studie.

Bekijk ‘Wereldrecord' op maandag 4 april om 21u20 op Canvas, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Dinsdag: ‘Last Action Hero’

De titel van deze film uit 1993 klinkt anno 2022 verbazend actueel. Stilaan komt er immers een einde aan een tijdperk van action heroes. Bruce Willis (67) maakte recent bekend dat hij -noodgedwongen- zijn acteercarrière stopzet wegens afasie, een ziekte die het spraakvermogen aantast. Sylvester Stallone (75) lijkt na enkel flops nu echt wel rijp voor zijn pensioen en Arnold Schwarzenegger (74) is tegenwoordig bekender als (ex-)politicus dan als filmster. Alle drie drukten ze hun stempel op de filmindustrie van de jaren 80 en 90, met de ene blockbuster na de andere. Authentieke actiehelden waren het, zelden bejubeld vanwege hun fantastische acteerprestaties, wel vanwege hun charisma, ongebreideld enthousiasme, gespierde torso’s en het faux sérieux waarmee ze acteerden.

‘Die Hard’, ‘Rocky’, ‘Rambo’, ‘Terminator’, ‘Total Recall’,… allemaal filmtitels die de jeugd kleurden van velen en die verbazend genoeg ook de tand des tijds doorstonden. Ook vandaag nog worden ze gretig opgepikt door tv-zenders en nieuwe generaties kijklustige tieners. Een van die minder bekende, maar destijds evenzeer gesmaakte actieprenten is ‘Last Action Hero’, met een in topvorm verkerende Arnold Schwarzenegger als hoofdrolspeler. De plot: de elfjarige Danny koopt een bioscoopticket dat magische krachten blijkt te bezitten, plots bevindt de jongen zich zelf in de actiefilm die hij wilde bekijken. Aan de zijde van zijn filmheld Jack Slater (Schwarzenegger) belandt hij van het ene avontuur in het andere. Typisch voor de actiefilms uit die periode, en zeker die met Schwarzie (die in deze film op een bepaald moment ook zichzelf speelt), was de combinatie van knallende actie en droge of zelfrelativerende humor. Deze ‘Last Action Hero’ van regisseur John McTiernan (‘Die Hard’) is daar een uitstekend voorbeeld van.

Bekijk ‘Last Action Hero’ op dinsdag 5 april om 20u35 op VTM4, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Woensdag: ‘Champions League: Chelsea – Real Madrid’

Ongetwijfeld een van de interessantste affiches in de kwartfinales van de Champions League 2021/2022, deze clash tussen Chelsea en Real Madrid. De regerende CL-winnaar tegen de recordhouder (Real won de belangrijkste Eurocup liefst dertien keer!), prestigieuzer wordt het niet. Nochtans beleven beide ploegen een turbulent seizoen. Chelsea wordt geteisterd door financiële beperkingen sinds de Russische eigenaar Roman Abramovitsj diende af te treden in de nasleep van de oorlog die zijn land begon tegen Oekraïne. Momenteel loopt er nog volop een overnameprocedure. Daarbovenop komen ook nog eens sportieve beslommeringen voor coach Thomas Tüchel, want sommige topaankopen -om Romelu Lukaku niet te noemen- lopen er nukkig bij vanwege een gebrek aan speelminuten. De topschutter van de Belgische nationale ploeg zal er vanzelfsprekend op gebrand zijn tegen Real Madrid eindelijk nog eens zijn duivels te ontbinden.

Dan zal hij wel voorbij doelman en collega-international Thibaut Courtois moeten geraken. De lange Limburger steekt wél in bloedvorm, hetgeen broodnodig is voor zijn werkgever, want verder blijkt Real dit seizoen een onberekenbare ploeg. Soms slaapverwekkend en traag, soms fantastisch, zoals in die terugwedstrijd tegen PSG in de vorige ronde van de Champions League. Op het kampioenenbal kan de Koninklijke altijd wat meer, zo bewezen ze al talloze keren, maar de afhankelijkheid van Courtois achterin en van doelpuntenmachine Karim Benzema voorin is héél groot. Staan de Belg en Fransman ook tegen Chelsea weer op? Of wordt het toch de avond van Lukaku?

Volg de wedstrijd Chelsea - Real Madrid op woensdag 6 april vanaf 20u35 op VTM2, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Donderdag: ‘De jaren 80 voor tieners: 1984'

In deze vijfde episode van ‘De jaren 80 voor tieners’ vieren we het jaar 1984. Passeren de revue: muziek van Michael Jackson, Madonna en Bruce Springsteen, stuk voor stuk iconen van de eighties. De animatiefilm ‘Jan Zonder Vrees’. De uitvinding van de Mac-computer (Amerikaans) en het spelletje Tetris (Russisch).

Uit de eerste vier afleveringen weten we ondertussen dat dit een zeer geslaagd format is geworden, met een perfecte mix tussen historische weetjes, amusante of confronterende beelden, nostalgie en context. Dat laatste is te danken aan de interessante gesprekken die presentator Steven Van Herreweghe -zelf een kind van de jaren 80- voert met de tieners waarvan sprake in de titel. Jongeren van diverse leeftijd, achtergrond, gender en kleur. Met een nieuwsgierige en verbaasde blik kijken ze mee naar de verschillende fragmenten, via hun opmerkingen leren we de eighties -door de ene verguisd, door de andere opgehemeld- in perspectief plaatsen. Van Herreweghe zorgt met zijn gekende humoristische interventies voor de nodige dosis entertainment.

Bekijk ‘De jaren 80 voor tieners’ op donderdag 7 april om 20u40 op Eén, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Vrijdag: ‘Joker’

‘Joker’ bracht drie jaar geleden heel wat teweeg. Er was de intense acteerprestatie van Joaquin Phoenix, die de discussie over wie nu de beste Joker aller tijden is (Jack Nicholson? Heath Ledger?) nieuw leven inblies. Er was het wel heel nihilistische en psychologisch zware verhaal, door regisseur Todd Phillips (‘The Hangover’, ‘War Dogs’) in een donkere en grauwe regie gestoken. Veel actie valt er in deze Batman-spin-off dan ook niet te bespeuren. Of het moet de opruiende taal en methodiek van The Joker zijn, die op die manier de maatschappij tracht te ontwrichten. In bepaalde steden in de VS werd de film zelfs uit de zalen geweerd uit vrees voor rellen of gewelddadige acties. Het waren allemaal thema’s die bij de release eind 2019 de recensies domineerden.

Over één ding waren de meeste recensenten en kijkers het echter eens: dit is een ijzersterke film. ‘Joker’ haalde wereldwijd meer dan een miljard dollar op en werd op zowat alle belangrijke filmfestivals genomineerd voor beste film van dat jaar. In Venetië kon het zo’n nominatie verzilveren. Maar vooral hoofdrolspeler Joaquin Phoenix ging met de meeste eer lopen: hij kreeg een Oscar, een BAFTA Award en Golden Globe voor zijn prestatie. Zeggen jullie het maar: wie is de beste Joker aller tijden?

Bekijk ‘Joker' op vrijdag om 20u35 op Play4, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top