Beter worden in League of Legends in zeven stappen

Door Proximus

Deel dit nieuws

Ijzer, Brons, Zilver… Banale woorden die voor bijna iedereen helemaal niets betekenen, maar die een heel speciale betekenis krijgen wanneer ze in de wereld van League of Legends worden gebruikt. Deze termen worden gebruikt om de laagste rangen van het rankingsysteem van Riot Games aan te duiden en dus hoor je die als speler liever niet.

We richten ons deze keer tot de spelers die deze woorden iets te vaak zien verschijnen. Spelers die deze woorden niet meer willen zien en willen opklimmen in het klassement. Herken je jezelf hierin? Dan is deze gids helemaal jouw ding! We geven je enkele eenvoudige tips waarmee je meteen aan de slag kan en met die tips kan je wel een pak beter worden in de MOBA van Riot Games.

Oefen in de draft mode

We vliegen er meteen in met de eerste tip, die wellicht voor een glimlach op je gezicht zal zorgen. Toch is het een bijzonder belangrijke. Je weet wel dat naast de individuele vaardigheden en de samenwerking met je teamgenoten die nodig zijn om te winnen, het mentale aspect een belangrijke rol speelt in League of Legends. Een kwade speler mist meestal het beoordelingsvermogen om beslissingen te nemen, een fenomeen dat we willen vermijden omdat het je team de overwinning kan kosten.

En wat is er vervelender dan het beste van jezelf geven om erachter te komen dat een van je teamgenoten aan het trainen is in een ranked game? Daarom zetten we deze tip bovenaan de lijst: of het nu een champion, een wave management techniek of een nieuw pad van een jungler is, ga trainen in de draft tool!

In plaats van extra druk van je ploeggenoten te voelen, kan je in een minder competitieve omgeving aan de slag. Eentje die is aangepast aan je training. En je hebt geen last van een chat vol vervelende berichten aan jouw adres. Een win-winsituatie, toch?

Focus op één rol

We hebben dit onderdeel ook al aangehaald on onze gidsen. In League of Legends zijn er meer dan 150 champions en elke champion past ook binnen één (of meerdere) categorieën en vijf rollen. Het mag dus duidelijk zijn dat er heel wat theorie te leren is. Als je de basis nog niet niet onder de knie hebt, dan raden we je aan om onze drie volumes te lezen van de gids ‘League of Legends voor dummies’ (I, II, III).

Maar ook als je het meeste al weet en gezien de grote hoeveelheid info, is onze tweede tip toch ook eentje om mee te nemen. Als je wil stijgen in het klassement, leg je focus dan op één bepaalde rol. Elke rol speelt verschillend en is het gemakkelijker om je een rol toe te eigenen en de gameplay te doorgronden en zo beter te worden.

Ken je champion

Nog een tip die past bij het vorige argument. Kiezen uit meer dan 150 verschillende champions is geen gemakkelijke opdracht en het is ook niet eenvoudig om te weten met welke champion je een klik hebt. Houd dus zeker rekening met deze tips wanneer je een champion kiest om het slagveld mee te betreden.

De eerste tip: kies een champion die gemakkelijk speelt. Het lijkt misschien moeilijk om ‘eenvoudige’ champions te onderscheiden van ‘ingewikkelde’ champions, maar er bestaan gelukkige enkele tools om je te helpen. Zo heeft Riot Games zelf een indicator voorzien in League of Legends en op de website om de moeilijkheidsgraad aan te duiden op basis van de aanvallen, mechanics, enz.

Op verschillende website zoals OP.GG, U.GG en Probuild kan je terecht voor meer info over de runes en de build van je champion. Als je een champion goed beheerst, kies dan nog eentje en maak een vijver aan van champions waaruit je kan kiezen. Champions waarmee je goed kan spelen, want je weet nooit of je favoriete personage niet beschikbaar is.

De map is jouw vriend

Deze tip lijkt misschien overbodig, maar toch is het een van de belangrijkste uit deze lijst. Een van de meest gemaakte fouten is dat je geen rekening houdt met de map en de belangrijke info die er voor het rapen valt tijdens een match. Vooral dat laatste is een echte goudmijn om de overwinning binnen te halen.

Als je in een lane speelt, moet je ook weten waar je jungler is en moet je je daar aan aanpassen. Het heeft geen enkele zin om diep door te dringen als je jungler ver weg is. Uiteraard moet je, als de jungler wel dichtbij is, daar gebruik van maken om fouten van je tegenstander af te straffen.

Riot Games heeft ook tal van hulpmiddelen toegevoegd en geeft je heel veel info over neutrale doelen zoals draken en de Baron en vooral wanneer ze juist verschijnen. Het is bovendien ontzettend belangrijk om de verplaatsingen van een team in kaart te brengen. Wat de camera van het spel toont, is eigenlijk niet genoeg en dus blijft je map de enige manier om een globaal beeld te krijgen van de bewegingen van je team, vooral tijdens het teamfight in de jungle.

…en de wards natuurlijk ook!

We hadden het er al over in volume 2 van onze gids, maar we moeten even stilstaan bij een van de mechanics van de game: het zicht.

Na enkele spelletjes wordt het snel duidelijk dat het zicht op je kaartje essentieel is om de verplaatsingen van je tegenstander in het oog te houden. Geen zicht of onvoldoende en je hebt gewoon te weinig informatie om mee aan de slag te gaan. Je moet dus wards plaatsen op de juiste plekken om je kansen op de overwinning te vergroten.

En we zullen ook meteen een open deur intrappen: neen, het zicht is niet de zaak van de jungler en de support. De invloed op deze twee rollen is (normaal gezien) wel groter, maar het zicht is toch vooral belangrijk voor het hele team. Als je een kijkje neemt naar de inventaris van professionele gamers, dan zie je meteen dat ze liever kiezen voor meer zicht dan voor een extra. item.

Begrijp de waves van minions

We leggen de focus eventjes op een aspect dat door de overgrote meerderheid van de profspelers als elementaire kennis wordt bestempeld: je moet de waves van minions begrijpen. Op het eerste zicht lijken deze er enkel te zijn om de ressources op te stapelen, maar in werkelijkheid bepalen deze waves het tempo van de partij volledig.

In de praktijk krijg je een groot voordeel tegenover je tegenstander als je een wave snel kan pushen wat scrimmages en neutrale doelen betreft. Daarnaast zorgt een push voor een kwetsbare positie als een vijandige jungler een gank uitvoert.

In het algemeen merk je ook dat waves een essentiële rol spelen in aanvallen op een basis. Je zult je waves moeten synchroniseren om maximale druk op je vijanden uit te voeren. Dit is veel interessanter dan wanneer je tegenover een toren staat zonder minions om de klappen van de toren op te vangen.

Wees mentaal sterk

We begonnen er dit dossier al mee, maar het mentale aspect is een bepalende factor in ranked games van League of Legends. Als niet koelbloedig kan blijven, maak je de foute keuzes en zal je winrate als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Volg deze simpele tips om het bibberen te verjagen. Focus je om te beginnen op je eigen gameplay. Het is gemakkelijk om een teamgenoot met de vinger te wijzen, maar je schiet er niets mee op. Nog ergers zelfs, want je kan je ploeggenoot enerveren waardoor de fouten zich zullen opstapelen. Zorg voor een positieve sfeer, in eender welke situatie. En ja, we weten dat net dat erg moeilijk kan zijn.

Sommige spelers raden je misschien aan om de chat automatisch te muten, maar wij raden je aan om dat enkel te doen wanneer de sfeer echt onder het vriespunt zit. League of Legends is een teamspel en blijft het leukste als de game ook zo gespeeld wordt.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top