Krijgt Giovanni Van Bronckhorst, uitgerekend tegen Celtic, Rangers opnieuw aan kop van het klassement?

Premier League | Net als de voorbije jaren is de titelstrijd in Schotland aan het uitdraaien op een tweestrijd tussen Rangers en Celtic. Vorig seizoen pakte Rangers nog eens de titel na negen eindzeges voor stadsrivaal Celtic. Wordt het twee op twee voor het herboren Rangers, ditmaal onder Giovanni Van Bronckhorst als coach?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vorig seizoen kende Rangers een magisch jaar. Het werd met met sprekend gemak kampioen van Schotland. Zo werd er geen enkele match verloren en was er zelfs een verschil van 20 punten met eerste achtervolger Celtic. Van een titelstrijd was er dus eigenlijk geen sprake. De dirigent van het succes was Steven Gerrard, die ook aan het begin van het seizoen aan boord bleef. Maar in november kon de Brit de lokroep naar de Premier League niet weerstaan. Aston Villa klopte aan en Stevie G verliet Schotland. Hij liet Rangers achter na 13 speeldagen in de Premierschip met een eerste plek en vier punten voorsprong op Celtic.

Legende in Rotterdam

De man die voor een nieuwe wind moest zorgen, werd Giovanni Van Bronckhorst. De Nederlander kende enkele jaren geleden successen met Feyenoord. Zo werd er twee keer in de beker gewonnen, maar in 2017 schoot hij de absolute hoofdvogel af. In dat jaar bezorgde Van Bronckhorst de Rotterdammers de eerste landstitel in achttien jaar.

Van Bronckhorst was en is een heus boegbeeld bij Feyenoord. Zelf speelde hij bij de club van 1994 tot 1998 en keerde hij in 2007 nog eens terug naar Rotterdam om nog drie jaar de clubkleuren te vertegenwoordigen. Een titel pakken met Feyenoord lukte niet in zijn actieve loopbaan. De primeur kwam er dus als T1 van de Rotterdammers. 

Toen Van Bronckhorst in 1998 Feyenoord adieu zei, trok de linksback naar Rangers. Hij zou drie jaar in Glasgow vertoeven vooraleer hij helemaal furore zou maken op het Europese toneel bij Arsenal en Barcelona. In de eerste twee jaren pakte hij telkens met Rangers de treble: titel, beker en League Cup. De supporters van Rangers hopen ongetwijfeld op een herhaling van dit scenario met Van Bronckhorst als hoofdcoach.

Japanse enclave bij Celtic

Maar voorlopig is het stadsrivaal Celtic dat de dans aan het leiden is in de race om de Schotse landstitel. Het verschil tussen leider Celtic en achtervolger Rangers telt wel maar drie punten. Op 3 april staat de derde The Old Firm van het seizoen op het programma. Later treffen de rivalen elkaar nog een keer in de kampioenspoule. Door die onderlinge duels hebben Van Bronckhorst en co de uitkomst in de titelstrijd nog in eigen hand.

Maar dat zou je natuurlijk ook van Celtic kunnen zeggen. De eerste onderlinge confrontatie werd met Gerrard als coach dan wel met 1-0 gewonnen door Rangers, de meest recente Old Firm draaide alleszins uit op een fiasco voor Rangers. In Celtic Park begin februari gingen de troepen van Van Bronckhorst met 3-0 onderuit. Matchwinnaar toen werd de Japanner Reo Hatate met twee goals en een assist. 

De centrale middenvelder durfde in de winter de oversteek te maken van zijn thuisland richting de Schotse Premiership en volgde daarmee het voorbeeld van landgenoten als Daizen Maeda, Yosuke Ideguchi en Kyogo Furuhashi. Het legde de 24-jarige Hatate geen windeieren. Hij werd meteen sleutelfiguur in het middenveld van Celtic, wat deze week zelfs resulteerde in zijn eerste cap voor Japan.

Speelt Hatate straks opnieuw een rol van betekenis in de tweede Old Firm dit seizoen? Volg deze clash tussen de twee ploegen uit Glasgow op zondag 3 april vanaf 13 uur. Bekijk de partij live op de eerste zender van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top