Twee verbouwingsprogramma’s, twee insteken

Films | Een Vlaming wordt geboren met een baksteen in de maag, wil het gezegde. En dat zien we terug op het kleine scherm, want deze en volgende week starten weer twee populaire programma’s op waarin huizen kopen en verbouwen centraal staat. ‘Blind Gekocht’ en ‘Huis Gemaakt’ tonen aan dat iedereen nog steeds zijn eigen lapje grond wil.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Niets doen, alles betalen

Op Play4 start intussen al het vierde seizoen van ‘Blind Gekocht’. Daarin worden vaak balonnetjes doorprikt. De deelnemers zijn potentiële kopers die wel over een bepaald budget beschikken, maar er om een of andere reden maar niet in slagen om de knoop door te hakken. Of het gaat over een overbevolkte markt, een overschatting van wat er met een bepaald budget aangeschaft kan worden of onrealistische eisen: de kandidaten worden vaak met de neus op de feiten gedrukt. Een huis koop je niet zoals een brood.

Gelukkig zijn daar makelaar Béa Vandael en interieurarchitecten Kelly Claessens en Bart Appeltans. Zij gaan met het zuurverdiende spaargeld van de kandidaten aan de slag en kopen – terwijl ze zich hopelijk zo goed mogelijk aan de eisen van de kopers houden – een huis. Na een vaak teleurstellende eerste bezichtiging door de onwetende kopers, gaan de architecten ermee aan de slag om de kersverse eigenaars een zo fris mogelijke woning te presenteren. Twijfels die bij die eerste bezichtiging de kop opstaken, verdwijnen gewoonlijk als sneeuw voor de zon zodra ze het eindresultaat zien. We zeggen gewoonlijk, want dat is zeker niet altijd het geval.

In ’Blind Gekocht’ moeten de kandidaten dus wel alles zelf financieren, maar niet alles zelf uitvoeren. De experten gaan voor hen op zoek naar de ideale oplossing, hakken voor hen knopen door en regelen de hele verbouwing. De uitdaging ligt net in het feit dat de kandidaten de hele tijd in het duister tasten en blind moeten vertrouwen op de experten. Nadat het vorige seizoen deskundig aan elkaar werd geregen door presentator Kobe Ilsen, neemt Jani Kazaltzis het dit jaar over als luisterend oor en schouder om op te huilen (zij het van geluk of van verdriet).

Alles doen, niets betalen

De allereerste presentator van ‘Blind Gekocht’ was echter Dina Tersago, maar zij heeft intussen haar horizonten verlegd. Ze gooide het over een andere boeg met weliswaar ook een programma over huizen verbouwen, maar dan helemaal anders. Zij presenteert ‘Huis Gemaakt’, waarvan op dinsdag 5 april het tweede seizoen start op VTM.

In ‘Huis Gemaakt’ moeten de kandidaten zelf niets betalen, maar wel alles zelf uitvoeren. Negen koppels starten in drie panden aan een verbouwing en aan het einde van de afvalrace wint één duo de ultieme prijs: een eigenhandig verbouwd huis waar geen twintigjarige afbetaling aan vasthangt. Voor acht van de negen koppels eindigt het wekenlange zwoegen in een teleurstelling, voor eentje loont het harde labeur. De tegenstellingen met ‘Blind Gekocht’ zijn dus talrijk. De deelnemers maken intiem kennis met elk detail van het verbouwingsproces en de commerciële omroep tast in de buidel om dat alles te betalen.

Maar er is ook één belangrijke gelijkenis tussen beide programma’s. Ze spelen beiden in op het verlangen van elke Vlaming om een eigen stekje te bezitten en dat helemaal aan te passen naar de eigen specifieke wensen. Wie kijkt er niet naar ‘Blind Gekocht’ terwijl die droomt van wat de experten misschien wel met hun geld zou kunnen doen? En wie krijgt er van ‘Huis Gemaakt’ geen zin om eindelijk eens die afstandse badkamer of de kinderkamer aan te pakken? De ene wil liefst de mouwen opstropen en alles onder controle houden, de andere geeft liefst alles uit handen en wil daar gerust wat voor bijbetalen. Er is voor elk wat wils.

Bekijk ‘Blind Gekocht’ op donderdag om 20u40 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Bekijk ‘Huis Gemaakt’ vanaf 5 april op dinsdag en donderdag om 20u35 op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top