Steven Adams, discrete reus met een sleutelrol bij Memphis

Sport | Memphis Grizzlies tegen Phoenix Suns, dat is een duel tussen de twee beste ploegen in de Western Conference. De ploeg uit Memphis moet het stellen zonder hun ster Ja Morant die al enkele wedstrijden buiten strijd is, maar dat heeft geen negatieve gevolgen voor de prestaties. Integendeel.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Memphis, dat gedragen wordt door een Ja Morant in topvorm (hij scoort gemiddeld 27 punten en geeft 7 beslissende passes per wedstrijd), geldt als de verrassing van het seizoen. Maar de gangmaker ligt momenteel nog tot aan de start van de play-offs in de lappenmand met een pijnlijke knie. De resultaten van de ploeg zouden in vrije val kunnen zijn, maar dat is allesbehalve het geval. Ze moeten het al zo’n twintig wedstrijden stellen zonder de spelleider en de Grizzlies verloren er slechts twee van. Zo kunnen ze de tweede plaats in de Western Conference behouden.

Historisch

Wie het heeft over Memphis, praat gewoonlijk over Morant, Desmond Bane, Jaren Jackson Jr., Ziaire Williams of Brandon Clarke. Steven Adams komt zelden ter sprake. En toch realiseert de basketter – qua uiterlijk het evenbeeld van acteur Jason Momoa – een knalseizoen met een gemiddelde van tien rebounds per wedstrijd, de beste prestatie uit zijn carrière. De Nieuw-Zeelander wist onlangs nog historische statistieken te noteren met 6 punten, 17 rebounds waarvan 9 offensief, 6 passes, 3 onderscheppingen en 3 blocks. In de afgelopen 20 jaar slaagden er daar nog maar twee spelers in.

Wanneer iemand Adams vraagt naar het schijnbare gemak waarmee hij offensieve rebounds pakt, reageert de reus met een vleugje humor. “Je moet je naar de ring van de tegenstander richten en staan waar de bal gewoonlijk terugkeert bij een rebound. Zo doe je dat gewoonlijk. Maar je kan ook de techniek van Dennis Rodman gebruiken. Hij maakte van de rebound een wetenschap. Hij sprak over de manier waarop de bal draait en zo. Hij was echt gek. Ik ben daar te dom voor. Ik heb niet genoeg hersencellen om dat te berekenen. Ik sta gewoon op de juiste plek.”

Legendes

Nog een cijfer om van te duizelen: tijdens de overwinning tegen de Bucks afgelopen weekend wist Adams zijn 334ste offensieve rebound van het seizoen te maken. Een nieuw record voor de ploeg uit Memphis. De spelverdeler heeft ook al het record te pakken bij Oklahoma City Thunder. Er zijn slechts drie spelers die net als hij bij twee verschillende ploegen dat record hebben: Moses Malone, Dennis Rodman en Shaquille O’Neal.

Adams begeeft zich dus in hoge kringen en daarbij verliest hij zijn gevoel voor humor niet. “Mooi he. Ik zou liever wat minder offensieve rebounds scoren omdat dat zou betekenen dat we iets minder shoots zouden missen, maar het is toch mooi.” De 28-jarige speler zal tegen de Suns, eerste in de Western Conference, opnieuw zijn beste spel mogen bovenhalen. Voor de sympathieke Kiwi lijkt het in elk geval een koud kunstje.

Het programma van de NBA op Eleven Sports:

Zaterdag 2 april

  • Memphis Grizzlies – Phoenix Suns (2u op Eleven 2)
  • Philadelphia 76ers – Charlotte Hornets (18u30 op Eleven 2)

Zondag 3 april

  • LA Lakers – Denver Nuggets (21u30 op Eleven 2)

Volg de NBA het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top