Het dagelijkse leven van verzoeners in 'Vrederechters' op VTM

Films | Op VTM kan je woensdagavond kijken naar de eerste aflevering van een gloednieuw programma: ‘Vrederechters’. Alweer een docuserie waarin we mensen hun job zien uitoefenen, horen we je denken, maar dit programma belooft toch wat extra in zijn mars te hebben.

Door Proximus

Deel dit nieuws

In ‘Vrederechters’ volgen de camera’s van VTM het dagelijkse leven van acht vrederechters uit heel Vlaanderen. Hun jobomschrijving is gevariëerd, want naast gebruikelijke zittingen, gaan ze ook constant op pad om bij mensen thuis de situatie in te schatten en zo geschillen te helpen oplossen. Van achterstallige huur tot een overhangende boom en tot een waterlek waarvan de oorsprong onduidelijk is: de vrederechter staat dichter bij de gewone mens dan eender welke andere rechter. En voor het eerst laten ze helemaal in hun kaarten kijken.

Een mengeling van ‘De Rechtbank’ en ‘Het Parket’, lijkt het wel. Al zal je in ‘Vrederechters’ niet gauw de afhandeling van een moordzaak of een gewelddadige diefstal te zien krijgen. De geschillen waarin de vrederechter tussen komt zijn beduidend minder ernstig, maar daarom niet minder belangrijk. En de betrokkenen kunnen net zo snel vurig in discussie gaan.

Persoonlijkheid

Elke vrederechter in het programma heeft overigens zijn of haar eigen specialiteiten. Katrien Demeestere bijvoorbeeld is vrederechter in het plattelandskanton Tielt en gaat vaak over conflicten rond perceelgrenzen of wanbetalers. Gentenaar Alexander Forrier is dan weer ervaringsdeskundige met diverse nationaliteiten en burgers die niet altijd de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Hij probeert vooral als grote verzoener op te treden.

De vrederechters nemen hun eigen persoonlijkheid mee naar de job. Bij de ene gaat het er al eens als vuurwerk aan toe, de ander zet iedereen uit de rechtszaal die het te bont maakt. De ene is niet op zijn of haar mondje gevallen, voor de ander is empathie en een luisterend oor net het belangrijkste en nog een andere vindt dat een grapje er altijd vanaf moet kunnen. Allemaal zijn ze streng maar rechtvaardig als puntje bij paaltje komt.

Bekijk ‘Vrederechters’ op woensdag om 21u50 op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top