Mise-en-scène: Wat als Neo in ‘The Matrix’ niet kon kiezen tussen de blauwe en de rode pil?

Films | The Matrix-trilogie moet zowat de meest succesvolle dystopische franchise ooit zijn. In deel 1 komen Morpheus (Laurence Fishburne) en zijn equipe steampunk-guerrillastrijders op het spoor van de sullige Neo (Keanu Reeves). Morpheus wil Neo, de redder van de mensheid, ‘wakker’ maken, met een pil. Dankzij een rode pil stapt hij uit The Matrix en ziet hij de echte wereld. Met een blauwe pil, blijft hij verder sloffen in zijn saaie kantoorbaan. Maar wat als Neo koppiger is dan verwacht en hij daar niet zo vlot in meegaat? Wij onderzochten het alternatieve scenario dat in een ander universum ongetwijfeld plaatsvond!

Door MF

Deel dit nieuws

“Dus, jij wil dat ik een pil pak, op mijn nuchtere maag?” Neo kijkt Morpheus ongelovig aan. Morpheus, zijn minzame zelve, merkt Neo’s weerstand op. “Eh, ja. Maar niet zomaar een pil, Neo. Eén die je wakker maakt, en de wereld toont zoals die echt is.”

Neo, pas op kantoor en nog niet de kans gehad om een kopje koffie te drinken, vindt het nu al welletjes. Wat komt die kerel hier eigenlijk doen? Pillen verkopen? Hem wakker maken? Neo, kregeliger met de minuut, zal die lederen patser eens goed van repliek dienen. “De echte wereld? Dit is de echte wereld! Waar heb jij het over? Komaan. Dat is dus wel illegaal wat je hier voorstelt. En wat zit er eigenlijk in die pillen? Voor hetzelfde geld reageer ik allergisch en sta ik vol rode bulten en krijg ik jeuk op moeilijk bereikbare plaatsen.”

Morpheus, nog steeds de kalmte zelve, begrijpt dat Neo wat meer overtuiging kan gebruiken.
“Die jeuk is niet echt. Deze wereld is niet echt, Neo. Maar jij kiest. Rood of blauw?”
Ondertussen zit Neo op zijn stoel te schuifelen. Hij moet dringend naar het toilet. Grote boodschap. Dàt is de echte wereld. Hij wordt kwaad.

“Rood of blauw? Spa is ook rood of blauw. En daarbij verkies ik blauw. Spuitwater geeft me nogal een opgeblazen gevoel. Nee, serieus, je wil er echt niet bij zijn als ik spuitwater drink. Gênant gewoon. Ik herinner me die ene keer dat ik een glas spuitwater in één keer opdronk. De luchtverplaatsing die daarmee gepaard ging, daarmee kan je heel Europa van de kaart vegen. En ik heb het niet over een boertje, hé. Mijn broek scheurde ervan. En weet je ...”

Morpheus heeft ondertussen door dat Neo koppig is. Dat had hij niet echt verwacht. Oh, en wat zou hij ervoor over hebben om nog eens op het gemak op het toilet te zitten met de laatste nieuwe WOEF. “Neo, Neo ... rustig blijven. Ik heb niet veel tijd. De agenten kunnen hier elk moment staan. Je moet nu kiezen!” Neo, nu helemaal opgedraaid, houdt het niet meer en schiet uit zijn krammen.

“Excuseer? Wie ben jij zelfs? Eerst en vooral: je komt hier zomaar binnenvallen met – en sorry dat ik het zeg – zéér ongepaste kleren. Is dat nu een professionele outfit? Herpak u, vriend. En steam-punk is trouwens volledig uit de mode, ik heb dat gezien op TikTok. Ten tweede: ik neem geen geneesmiddelen. Ik ben voor de natuurlijke immuniteit. Ken je dat? Je immuniteit boosten met citroen, gember en kurkuma? Zeker geen pillen van iemand die ik van haar noch pluimen ken. En ten derde: de politie? Ik heb al genoeg aan mijn hoofd. De kwartaalcijfers moeten binnen, ik heb een overbodige meeting over agile ondernemen én er is deze namiddag een netwerkevent. Sh*t, ik ging cava voorzien!”

Morpheus blijft volharden, goed beseffende dat hij helemaal achter het net aan het vissen is. “Maar Neo, al die dingen zijn niet echt. Kies nu toch, de blauwe of ...” “Slik uw brol zelf!” Morpheus schrikt. Krijgt tranen in zijn ogen, er klinkt wanhoop in zijn stem als hij zegt: “Maar Neo, jij bent de ene! De redder van de mensheid!” Voor Neo is de maat meer dan vol. Hij moet dringend naar de wc, heeft een middagdip van jewelste en moet weer aan het werk. Die kwartaalcijfers vinden zichzelf niet uit. Of toch niet volledig.

“De redder? Makker, luister goed: ik heb slecht geslapen, ik vergat de vuilnisbakken buiten te zetten. Ik ben 33 en woon nog thuis. Ik moet in ruil daarvoor elke dag de voeten van mijn moeder masseren. En er staat eelt op! Mijn auto moet asap naar de keuring en mijn kat kotste het tapijt onder. De redder van de mensheid? Ik heb al moeite met mijn eigen leven op orde te krijgen, laat staan dat van de hele mensheid. Zoek iemand anders. En neem je konijn mee naar huis, want op het werk zijn geen huisdieren toegelaten.”

Ondertussen wandelt Shirley voorbij, een van Neo’s collega’s. Als ze bij Neo’s bureau komt, stopt ze. “Ah, wie we hier hebben, onze Neo. ’t Gaat precies niet goed. Slecht geslapen? En krijgen we een nieuwe collega?” “Dat is Morpheus. Enfin, dat zegt hij toch. (rolt met zijn ogen). Zeg, Shirley, wil je een snoepje?” En nog voor Morpheus iets kan doen, grist neo de rode pil uit Morpheus’ handen en geeft die aan shirley. “Oh, dank je Neo, altijd zo attent hé”

Waarop Shirley de pil inslikt. En Morpheus, met wanhoop in zijn blik, en tranen in zijn ogen “Neeeeeeeennnnnn!” roept. En Neo, die droomt diezelfde nacht, na enkele goedkope cava's, nog over Morpheus. Samen als dartele veulens in een duistere weide, terwijl ze een spontane, geïmproviseerde choreo brengen op ‘We don't talk about Neo, no no no'.

‘The Matrix' is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.


Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top