‘Hitch’ op VTM 3: de vijf beste rollen van kersvers Oscarwinnaar Will Smith

Films | VTM 3 zendt vanavond de romcom ‘Hitch’ uit, met Will Smith en Eva Mendes in de hoofdrollen. Die eerste won eerder deze week de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol voor zijn vertolking van de vader van tennissterren Venus en Serena Williams in ‘King Richard’. De perfecte aanleiding om zijn vijf beste filmrollen onder de loep te nemen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘Men in Black’

Geef toe: als je de naam Will Smith hoort, maak je spontaan de associatie met deze film. ‘MIB’ is een onvervalste blockbuster vol komische actie, gedragen door een Smith in bloedvorm. De late twintiger stal de show in de scifikomedie. De rol betekende zjin grote doorbraak als acteur.

In ‘Men in Black’ moeten de agenten van een geheime organisatie de buitenaardse aanwezigheid op aarde in toom houden. Om de vrede te bewaren mogen gewone burgers niet weten dat aliens bestaan. De film, gebaseerd op de gelijknamige stripreeks, bracht meer dan 589 miljoen dollar op en won de Oscar voor beste make-up.

‘Ali’

‘Ali’ is een biografische film uit 2001 die een hommage brengt aan Cassius Clay, na zijn bekering tot de islam beter bekend als Muhammad Ali. Volgens vriend en vijand de grootste bokskampioen die er op deze aardbol heeft rondgelopen. Als het al niet voor zijn bokstalent was, dan zeker voor zijn onmetelijke charisma, maatschappelijk engagement en welbespraaktheid.

Met zijn gelauwerde vertolking van Cassius Clay had Smith zijn eerste Oscarnominatie als beste hoofdrolspeler beet. Hij stond in diezelfde categorie ook bij de Golden Globes op de shortlist. Om zich voor te bereiden op de spraakmakende rol verdiepte hij zich helemaal in het leven en denken van Ali. Hij voerde talloze gesprekken met de bokslegende en kwam ook 15 kilogram pure spierkracht bij. Daarvoor leefde hij twee jaar op een Spartaans regime en werkte hij met professionele fysiek- en bokstrainers.

Tussen Ali en Smith ontstond ook een hechte band. De acteur was dan ook een van de kistdragers bij de begrafenis van Ali in 2016.

‘I Am Legend’

Een wetenschapper leek aanvankelijk een vaccin tegen kanker te hebben gevonden, maar dat bleek een grote misvatting te zijn. Er ontstaat een virus dat 90% van de wereldbevolking besmet. Miljarden mensen sterven, honderden miljoenen veranderen in een soort zombies – die niet tegen daglicht kunnen – en amper twaalf miljoen mensen blijken immuun te zijn.

Eén van hen is Robert Neville, weergaloos vertolkt door Will Smith. Die vereenzaamde wetenschapper in een uitgestorven New York City blijft naarstig voortzoeken naar een vaccin. De beklijvende rol van Smith – vol emotie en suspense, maar ook met momenten van comic relief – werd in 2008 bekroond met een Saturn Award, Teen Choice Award en een MTV Movie Award.

‘Independence Day’

In de spectaculaire rampenfilm van Roland Emmerich, waarin het voortbestaan van het menselijk ras bedreigd wordt door een buitenaardse invasie, kruipt Smith in de huid van een heldhaftige gevechtspiloot.

Tussen alle spectaculaire explosies van Emmerich door springt Smith in het oog met zijn flair en persoonlijkheid. In een memorabele scène schiet hij een ruimteschip neer, landt naast het wrak met zijn parachute en schreeuwt hij triomfantelijk uit: “That’s right! Who’s the man!” Vervolgens opent hij een luik, maakt als eerste mens ooit contact met buitenaards leven en verkoopt de alien prompt een mep in het gezicht. Welcome to Earth”, klinkt het. Een oneliner voor in de eeuwigheid die treffend illustreert hoe Smith er altijd in slaagt om een sappige humoristische saus over zijn acteerprestaties te gieten.

'The Pursuit of Happyness'

Een film gebaseerd op het levensverhaal van Chris Gardner. Smith speelt de hoofdrol van een vader die ondanks veel tegenslag het geluk probeert te vinden voor hem en zijn zoontje. Zelfs als ze op straat belanden, blijft de man in zijn dromen geloven. "The world is your oyster. It’s up to you to find the pearls." 

Vooral de nederigheid, warmte en oprechtheid die Smith in zijn personage legde werd geprezen. Zijn aangrijpende vertolking leverde hem een tweede Oscarnominatie op als beste acteur en een Teen Choice Award. De film was meteen ook het filmdebuut van zijn jongste zoon Jaden.

Bekijk ‘Hitch’ vanavond om 20u25 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top