‘Donbass’: kijk mee achter de schermen van een absurde oorlog

Films | Zoals elke oorlog is ook het conflict in Oekraïne een schabouwelijk tafereel. Dat wist de Oekraïense documentaire- en filmmaker Sergei Loznitsa in 2018 al toen hij ‘Donbass’ op de wereld losliet. In deze film blikt hij op eigenzinnige wijze terug op het militaire conflict dat de Oost-Oekraïense Donbass-regio in 2014 in zijn greep hield. Proximus Pickx nam de bijzondere prent op in de VOD-catalogus.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Russische inval in Oekraïne kwam voor heel wat mensen uit de lucht gevallen, maar niet voor de Oekraïense regisseur Sergej Loznitsa. Hij maakte in 2014 immers een film over het conflict in de Oost-Oekraïense Donetsbekken en deed dat op opmerkelijke, absurde, of moeten we zeggen, profetische wijze.

De Oekraïense regisseur deed dat aan de hand van twaalf los van elkaar staande hoofdstukken in zijn film waarin verschillende aspecten van een oorlog aan bod komen. In elk van deze hoofdstukken zien we hoe absurd, wereldvreemd en corrupt men tekeer kan gaan in tijden van oorlog en vooral: hoe er een loopje wordt genomen met de waarheid. 

Dat blijkt al uit het eerste hoofdstuk. Hierin zien we hoe enkele ingehuurde acteurs zich opmaken om voor een televisiestation als ooggetuigen op te treden in een reportage over de oorlog. Zij moeten een heel ander verhaal vertellen dan wat er werkelijk gebeurd is. In een ander fragment gaat het er veel brutaler aan toe. Daarin zien we hoe een man aan een schandpaal wordt genageld door plaatselijke rebellen. Zijn marteling wordt veelvuldig gefilmd door omstanders die er ook plezier in hebben. De marteltocht wordt vervolgens via sociale media verspreid. Het is zo klaar als een klontje dat de omstanders de man gebruiken om zelfs likes te verzamelen.



Maar het is niet al kommer en kwel in de film van Loznitsa. De man doorspekte elk van de twaalf hoofdstukken met een flinke dosis zwarte humor die je als kijker een zeer bevreemdend en vooral een machteloos gevoel geeft. Je waant je als kijker bijna tot een deelnemer van deze absurde situaties. Die voelen trouwens levensecht aan omdat de regisseur zijn film opvoert als een documentaire. 

De film kwam in het jaar 2018 uit, werd toen vertoond op het filmfestival van Cannes en dat in de nevencompetitie ‘Un Certain Regard’. Daar waren de meningen verdeeld. Langs de ene kant kon niemand naast de absurde situaties kijken die een oorlogssituatie met zich meebracht, maar langs de andere kant vonden velen dat regisseur Sergej Loznitsa overdreef met zowel de situaties als zijn zwarte humor die hij er als sausje omheen goot. Vandaag de dag wordt er echter op een heel andere manier naar de film gekeken, alsof het een kanarie in de koolmijn was.

‘Donbass’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top