‘Sea of Love’ op VTM 4: waarom Michael Rooker steevast getypecast wordt als seriemoordenaar

Films | Vanavond zendt VTM 4 ‘Sea of Love’ uit, een misdaadfilm van Harold Becker uit 1989. De plot draait rond Frank Keller, een New Yorkse politiedetective die verbitterd is door zijn scheiding en kampt met een midlifecrisis. Samen met zijn collega's speurt hij naar een meedogenloze psychopate die het gemunt heeft op vrouwenverslinders. Acteur Michael Rooker vertolkt moordenaar Terry: een rol die de Amerikaan op het lijf geschreven is.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Agent Frank Keller staat aan de vooravond van zijn vervroegd pensioen. Eerst moet hij nog een bizarre reeks moorden oplossen. De dader laat steevast de single 'Sea of Love' op de draaitafel achter. Later blijkt dat de slachtoffers een afspraak maakten via contactadvertenties in de krant. Het spoor leidt naar de knappe Helen…

‘Sea of Love’ uit 1989 was een hit aan de filmkassa’s, deels dankzij de indrukwekkende cast: Al Pacino, Ellen Barkin en John Goodman. Acteur Michael Rooker is geen publiekstrekker en zal ook niet meteen een belletje doen rinkelen. Toch draaft hij al sinds de jaren 80 op in grote en minder grote filmproducties – en dan vaak als slechterik. Staan onder meer op zijn filmografie: ‘Henry: Portrait of a Serial Killer’, ‘The Bone Collector’ en ‘Mississippi Burning’. Kijkers van ‘The Walking Dead’ zullen Rooker herkennen als Merle Dixon.

Marginale stereotypes

Zijn bejubelde rol in ‘Henry: Portrait of a Serial Killer’ staat in filmmiddens te boek als één van de meest indrukwekkende en beste vertolkingen van een seriemoordenaar in de filmgeschiedenis. De speelfilm van John McNaughton uit 1986 is gebaseerd op de exploten van één van de meest beruchte seriemoordenaars die de Amerikanen ooit hebben gekend. Henry Lee Lucas heette de man, en hoeveel gruwelijke moorden hij op z’n kerfstok had weet niemand precies. De film over zijn gruweldaden is opgevat als een soort documentaire, met erg gedetailleerde en schokkende moordscènes. Toen de film in 1986 uitkwam kon de censuurgolf dan ook niet uitblijven.

Door zijn rauwe stem en memorabele vertolking van de Amerikaanse seriemoordenaar, die overleed in 2001, werd Rooker nadien vaak gecast als schurk. Zijn personages zijn niet zelden rednecks; volkse, marginale stereotypes uit het zuiden van de VS.

Bekijk ‘Sea of Love’ vanavond om 20u35 op VTM 4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top