Vijf redenen waarom ‘Lethal Weapon’ het summum van het buddy cop-genre is

Films | Play4 zendt vanavond de buddy cop-klassieker ‘Lethal Weapon’ uit, met Mel Gibson en Danny Glover in de hoofdrollen. De actiekomedie uit 1987 draait rond twee politieagenten die moeten samenwerken op een zaak van een verdacht overlijden, maar aanvankelijk een bloedhekel hebben aan elkaar. Mettertijd groeit er een vriendschapsband. Proximus Pickx legt uit waarom ‘Lethal Weapon’ de beste buddy cop-film ooit is.

Door Pickx

Deel dit nieuws

1. “Diplomatieke onschendbaarheid”

De ‘Lethal Weapon’-franchise heeft tonnen onsterfelijke oneliners en quotes voortgebracht, maar veruit de beste quote komt uit de tweede film. De schurk is diplomatiek onschendbaar, waardoor Riggs en Murtaugh hem niets kunnen doen.

Op het einde van de film haalt het booswicht zijn identificatiebewijs boven en zegt pontificaal: “diplomatieke onschendbaarheid”. Murtaugh lost een kogel en zegt “die is zonet ingetrokken”. Een van de beste quotes in de geschiedenis van actiefilms.

2. Joe Pesci

Hij verscheen niet in de eerste film, maar Leo Getz (vertolkt door Joe Pesci) is één van de meest memorabele personages uit de franchise. De kleine, snel pratende sidekick van Riggs en Murtaugh is een absolute komische meerwaarde. Hij moet door Riggs en Murtaugh als federale getuige beschermd worden tegen Zuid-Afrikaanse diplomaten, die Krugerrand de VS binnensmokkelen. De spraakwaterval wordt al snel de beste vriend van het duo.

Het personage zou terugkeren als vastgoedmakelaar in ‘Lethal Weapon 3’ en als privédetective in ‘Lethal Weapon 4’.

3. 80’s setting

De jaren tachtig waren een geweldige tijd voor politiefilms. Er was de ‘Police Academy’-franchise, Sting verzorgde de soundtrack in ‘Lethal Weapon 3’, maar er slopen ook meer klassieke politieverhalen in de plots van de films. Agenten hadden toen nog geen moderne technologie voorhanden, waardoor er meer klassiek detectivewerk aan te pas kwam.

Bovendien krioelen de films van iconische jaren 80-mode en -esthetiek, die door de golf van nostalgie naar de 80’s anno 2022 bijzonder goed in de smaak valt.

4. Karakterontwikkeling van Riggs

Martin Riggs is één van de meest fascinerende personages in het genre. Hij wordt als jonge flik gematcht met een oudere detective, maar draagt dan al heel wat emotionele bagage mee. In de eerste film gedraagt hij zich niet zelden roekeloos en suïcidaal.

Op het einde van de vierde film heeft Riggs zijn demonen overwonnen en vindt hij nestwarmte en geluk bij zijn gezin.

5. De chemie tussen Riggs en Murtaugh

De bijzondere band tussen Riggs en Murtaugh wordt algemeen gezien als het geheim achter het succes van ‘Lethal Weapon’. De twee vliegen elkaar voortdurend in de haren – vergelijk het met Martin Lawrence (detective Marcus Burnett) en Will Smith (detective Mike Lowrey) in de ‘Bad Boys’-franchise – maar zien elkaar ook graag. De roekeloze stijl van Riggs clasht met de voorzichtige en doordachte aanpak van de oudere en meer ervaren Murtaugh – alweer net zoals in ‘Bad Boys’, waar de jonge bink Mike de roekeloze is en de oudere Marcus de voorzichtige. 

Hilarische interacties worden afgewisseld met gemeende momenten van vriendschap. Een vriendschap die ze beiden koesteren en beschermen. Het is intussen een vaak beproefde formule, maar ‘Lethal Weapon’ is de uitvinder van deze haat-liefdeverhouding.

Reboot

Rest de vraag of de reboot, die vorig jaar aangekondigd werd, zich zal kunnen beroepen op dezelfde succesformule. Mel Gibson kruipt opnieuw in de huid van Martin Riggs, maar kruipt daarnaast ook achter de camera als regisseur.

Sinds de vierde film uit 1998 is de wereld veranderd. Gibson kwam herhaaldelijk onder vuur te liggen omwille van antisemitische, racistische, vrouwonvriendelijke en homofobische opmerkingen. Zal het grote publiek abstractie kunnen maken van dat wangedrag van Gibson?

Bekijk ‘Lethal Weapon’ vanavond om 22u40 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top