Colbrelli laat ons terugdenken aan de kampioenen die in koers het leven lieten

Wielersport | De Italiaan Sonny Colbrelli heeft geluk gehad: hij werd onwel na het einde van de eerste rit van de Ronde van Catalonië waarin hij had gesprint voor de zege. Aan de finish werd hij door de hulpdiensten gered. Zo kwam de winnaar van de laatste Parijs-Roubaix niet in het lijstje terecht van onfortuinlijke renners die de wielerwereld in de rouw storten. Een lijst met 33 renners die het leven lieten in een wielerwedstrijd...

Door Tagtik

Deel dit nieuws

In deze lijst vinden we heel wat Belgische renners terug, renners die grootse prestaties neerzetten in de Ronde van Frankrijk of in de klassiekers, renners die de nationale kampioenentrui of de regenboogtrui droegen, want in deze gevaarlijke sport ontsnapt niemand aan het soms wrede lot...

1935: Armando Cepeda (Spa) sterft na een val in een ravijn op weg naar Bourg-d'Oisans in een rit in de Ronde van Frankrijk.

1937: André Raynaud (Fra), wereldkampioen op de piste, sterft in een wedstrijd in Antwerpen waar hij in botsing komt met een derny. 1950: Camille Danguillaume (Fra), winnaar van Luik-Bastenakein-Luik van 1949, komt om nadat hij omvergereden wordt door een motor aan het einde van het Franse kampioenschap in Montlhéry. 1951: Serse Coppi (Ita), de broer van Fausto, valt op een kilometer van de finish van de Ronde van Piemonte. Hij rijdt de koers nog uit, maar sterft tijdens de nacht erna. Een jaar na zijn winst in Parijs-Roubaix is de Campionissimo kapot van zijn dood. 1956: Stan Ockers (Bel), wereldkampioen op de weg en twee keer tweede in de Ronde van Frankrijk, sterft na een val in het Antwerpse Sportpaleis. Heel België wordt in rouw gedompeld. 1967: Tom Simpson (Gbr). De Engelsman sterft op 13 juli 1967 op de flanken van de Mont Ventoux, een slachtoffer van dopingpraktijken. De Tour zal nooit meer dezelfde zijn... 1969: José Samyn (Fra) knalt op een verkoper van het programma bij een criterium in Zingem. Hij valt in coma en sterft op zijn 23e. 1970: Jean-Pierre Monseré (Bel), de regerende wereldkampioen en de boezemvriend van Roger De Vlaeminck, botst op een auto die het parcours van de wedstrijd in Retie is opgereden. Hij is op slag dood. 1972: Manuel Galera (Spa) valt tijdens een rit van de Ronde van Andalusië en overlijdt. Het jaar ervoor was hij nog vijfde geworden in de Vuelta. 1976: Juan Manuel Santisteban (Spa) maakt een dodelijke val in de eerste rit van de Ronde van Italië. De Spanjaard is een van de vier renners die het leven lieten tijdens een Giro... 1984: Joaquim Agostinho (Por) valt nadat hij tegen een hond is gereden vlak bij de aankomst van een rit in de Ronde van de Algarve. Zijn ploegmaats helpen hem nog over de finishlijn, maar hij wordt naar het ziekenhuis van Lissabon gebracht. De Portugees, 8 keer in de top 10 in de Tour, valt in een coma waaruit hij nooit meer ontwaakt. 1986: Emilio Ravasio (Ita) sterft op zijn 24e na een tragische val in de eerste rit van de Giro, op tien kilometer van de finish. De klimmer eindigt nog de wedstrijd, maar wordt enkele uren later in het hotel onwel. Zestien dagen ligt hij in coma in een ziekenhuis in Palermo, waar hij sterft. 1987: Vicente Mata (Spa) wordt omvergereden door een auto tijdens de Trofeo Luis-Puig.

1987: Michel Goffin (Bel) valt in coma na een val in de Tour du Haut-Var. Hij sterft zes dagen later. 1988: Connie Meijer (Ned) sterft nadat ze onwel wordt hij een criterium voor vrouwen in Nederland. 1992: Danny Allaerts (Bel) sterft na een val in een wedstrijd voor amateurs in Haacht.

1995: Nestor Mora (Col), Augusto Triana (Col) en Hernan Patino (Col) sterven op training nadat ze zijn aangereden door een vrachtwagen in Manzinales, in Colombia. 1995: Fabio Casartelli (Ita), de regerende olympische kampioen en ploegmaat van Lance Armstrong, valt in een bocht in de afdaling van de Portet d'Aspet in de 15e rit van de Tour de France. Hij sterft enkele uren later. 1996: José-Antonio Espinosa (Spa) overlijdt na een val tijdens de ploegentijdrit in het criterium van Fuenlabrada.

1999: Manuel Sanroma (Spa), een jonge sprintbelofte, maakt een dodelijke val bij de aankomst van de tweede rit van de Ronde van Catalonië. 2000: Saul Morales (Spa) wordt neergemaaid door een vrachtwagen in de 7e rit van de Ronde van Argentinië. 2003: Andrei Kivilev (Kaz) komt ten val in Saint-Chamond in de tweede rit van Parijs-Nice, terwijl hij aan zijn oortje zit te prutsen. Hij sterft de volgende ochtend in Saint-Etienne. 2005: Alessio Galletti (Ita), 37 jaar, krijgt een hartstilstand op 15 kilometer van de aankomst van de Subida Naranco. 2006: Isaac Galvez (Esp) sterft na een valpartij op de wielerbaan van Het Kuipke, tijdens de Zesdaagse van Gent. 2008: Bruno Neves (Por) valt tijdens een rit van de Clássica de Amarante. Hij sterft terwijl hij naar het ziekenhuis wordt overgebracht. 2010: De Italiaanse belofte Thomas Casarotto valt in coma nadat hij tegen een auto is gereden die aan de kant staat tijdens een rit in de Ronde van Friuli voor amateurs. Hij sterft vier dagen later. 2011: Wouter Weylandt (Bel) sterft tijdens de afdaling van de Passo del Bocco, op 25 kilometer van de aankomst van de 3e rit van de Giro in Rapallo. 2016: Antoine Demoitié (Bel) overlijdt nadat hij door een motor wordt aangereden na een val in de klassieker Gent-Wevelgem. 2016: Daan Myngheer (Bel) krijgt een hartinfarct tijdens de eerste rit van het Critérium international in Ajaccio. 2018: Michael Goolaerts (Bel) valt levenloos van de fiets op de tweede van 29 kasseistroken van Parijs-Roubaix. Hij sterft 's avonds in het ziekenhuis van Rijsel. 2019: Bjorg Lambrecht (Bel), 22 jaar, valt zwaar tijdens de 3e rit van de Ronde van Polen. Hij sterft later die dag in het ziekenhuis van Rybnik.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top