Welke sportlui gingen net zoals Ashleigh Barty vervroegd met pensioen?

Sport |

Het nieuws dat de Australische tennispeelster en nummer 1 van de wereld Ashleigh Barty stopt met tennis is als een schok door de tennis- en sportwereld gegaan. Barty voelt zich "absoluut uitgeput" en gooit op 25-jarige leeftijd de handdoek in de ring. Ook anderen voor haar hebben op het toppunt van hun kunnen hun favoriete sport vaarwel gezet.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Justine Henin – 26 jaar

Het tennis kende al een Barty-schok in 2008. In mei van dat jaar, enkele weken voor de French Open, kondigde Justine Henin, toen de nummer één van de wereld, aan dat ze stopte met tennissen. Onze 25-jarige landgenote besloot om een punt te zetten achter haar tenniscarrière – waarin ze zeven Grand Slam-toernooien won – omdat ze te veel werd geteisterd door gezondheidsproblemen. "Ik vertrek als nummer één van de wereld en dat is belangrijk, want het is altijd beter om op je toppunt te vertrekken. Ik vertrek zonder enige spijt en ik weet dat het de juiste beslissing is", verklaarde ze aan de pers op 14 mei 2008.

De beslissing van de Olympisch kampioen van 2004 in Athene moet ook gekaderd worden binnen een zekere mentale vermoeidheid. De aankondiging van Henin om te stoppen kwam er een jaar na het vervroegde pensioen van die andere grote dame van het Belgische tennis, Kim Clijsters. Henin probeerde in 2010 nog een comeback, maar ze keerde nooit terug naar de top van het tennis en in januari 2011 zette ze definitief een punt achter haar carrière.

Nico Rosberg - 31 jaar

Op 2 december 2016, vijf dagen na zijn F1-wereldtitel in Abu Dhabi, kondigde Nico Rosberg op zijn sociale netwerken het einde van zijn carrière aan. "Sinds het prille begin, op mijn zesde, had ik een heel duidelijke droom en dat was wereldkampioen Formule 1 worden. 25 jaar lang heb ik alles gegeven. Het harde werk, de pijn, de opofferingen. Maar nu heb ik mijn doel bereikt. Ik heb mijn berg overwonnen, ik sta op de top, dus het is de juiste tijd om er een punt achter te zetten. Dit seizoen is ongelooflijk zwaar geweest en mijn teleurstellingen van de vorige twee seizoenen waren de brandstof voor mijn motivatie, die hoger was dan ik ooit gekend had. En dat heeft natuurlijk invloed gehad op de mensen waar ik van hou. Het is heel, heel moeilijk geweest en ik wil dat niet nog eens meemaken."

In het seizoen 2016 wist Rosberg, na twee keer vicewereldkampioen te zijn geworden achter een ongenaakbare Hamilton, eindelijk zijn teamgenoot te verslaan. Maar het ging ten koste van de geestelijke gezondheid van de Duitser, die tot het uiterste was gegaan om zijn droom te verwezenlijken. En ook al stond er een nieuw seizoen op hem te wachten, toch stopte hij met F1-rijden. Hij werd zo de vierde Formule 1-wereldkampioen die stopte na het behalen van een wereldtitel.  

Marco van Basten - 30 jaar

Voetballer Marco van Basten heeft daarentegen niet de kans gehad om via de grote poort op pensioen te gaan. Op 17 augustus 1995, op 30-jarige leeftijd, kondigde hij het einde van zijn carrière bij AC Milan aan. Het was echter al meer dan twee en een half jaar geleden dat de Nederlander nog op een voetbalveld was gezien. De reden? De drievoudige Ballon d'Or-winnaar slaagde er niet in om te herstellen van een verbrijzelde enkel.

Marco van Basten probeerde alles om weer te kunnen spelen, maar dat doel bleek onmogelijk voor hem. Zijn laatste duel was op 26 mei 1993, toen hij de Champions League-finale verloor van Marseille. Het was een triest lot voor één van de beste aanvallers aller tijden, maar zijn fysieke conditie liet hem uiteindelijk in de steek.

Casey Stoner - 27 jaar

Motorijder Casey Stoner, die de titel in 2012 won, mikt op een derde wereldtitel in de MotoGP. Na een veelbelovende seizoensstart en een paar overwinningen, crashte hij zwaar tijdens de Indianapolis Grand Prix en brak hij zijn enkel. Hij moest worden geopereerd, miste een paar races en zag zijn kans om zijn titel te verlegen vervliegen. Hij beëindigde het seizoen moedig, hij had bijvoorbeeld nog steeds last van een pijnlijke enkel, en won thuis in Australië voor de zesde keer op rij.

Maar vóór deze blessure stond de beslissing van de motoracer al vast: dit seizoen zou zijn laatste zijn, zoals hij in mei 2012, vlak voor de Franse GP, had aangekondigd. "Na zoveel jaren deze sport waar ik van hou te hebben beoefend en alle offers die ik heb moeten opbrengen, net als mijn familie, om te komen waar ik nu ben, heb ik niet meer de passie om door te gaan en denk ik dat het beter is om te stoppen", aldus de tweevoudige MotoGP-wereldkampioen van 2007 en 2011 met ook 38 Moto GP-overwinningen op zak.

Carolina Klüft – 29 jaar

Vóór Nafi Thiam heerste Carolina Klüft over de zevenkamp: drievoudig wereldkampioene, olympisch kampioene en Europees recordhoudster in de discipline. Ze wordt nog steeds beschouwd als de beste zevenkampster aller tijden. Maar het einde van haar carrière kwam niet overeen met haar talent, verre van dat. Al tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Peking verraste ze iedereen door de zevenkamp op te geven wegens gebrek aan motivatie. Ze gaf er de voorkeur aan om zich louter te focussen op het verspringen en het hinkstapspringen. Ze verliet China zonder medaille.

Vervolgens kreeg ze af te rekenen met blessures en ook haar prestaties begonnen er onder te lijden. Een nieuwe blessure in 2012, waardoor ze ook de Olympische Spelen van Londen miste, was de druppel te veel. "Mijn lichaam is moe en ik ben verdrietig dat het nu allemaal voorbij is", vertelde ze aan de Zweedse televisie. "Het is een deel van mijn leven dat ik nu achter me laat.”

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top