‘Turning Red’, een nieuwe animatiefilm die puberteit bespreekbaarder maakt

Films | Elke week ben je dankzij ‘Fresh Screens’ op Pickx+ helemaal mee met de laatste nieuwtjes uit de filmwereld. Deze week zoomt het programma onder andere in op de nieuwe Pixar-animatiefilm ‘Turning Red’, een film die berrières en taboes doorbreekt op een open, maar luchtige manier.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wanneer Bruce Banner de controle over zijn emoties verliest, verandert hij in de Hulk. Wanneer Meilin “Mei” Lee, een 13-jarig Chinees-Canadees meisje, emotioneel wordt, verandert zij in een grote rode panda. De ene is woest en gewelddadig, de andere vooral knuffelbaar en herkenbaar. Velen onder ons zullen zich nog wel herinneren dat de puberteit je soms doet voelen alsof je iemand wordt die je niet herkent.

Filmmaakster Domme Shi maakte in 2018 al de oscarwinnende kortfilm ‘Bao’ voor Pixar. Daarna begon ze aan ‘Turning Red’, waarvoor ze heel wat inspiratie vond in haar eigen jeugd. Ze werd geboren in China, maar groeide in de jaren 2000 op in Canada, net als Mei in de film. De stem van het tienermeisje werd ingesproken door Rosalie Chiang, haar moeder wordt vertolkt door Sandra Oh (‘Killing Eve’).

Een belangrijk element in de jeugd van Shi was muziek. Ze luisterde erg veel naar boybands, dus mochten die in ‘Turning Red’ ook niet ontbreken. Niemand minder dan popsensatie Billie Eilish schreef samen met haar broer en vaste songwritingpartner Finneas de nummers van de fictieve boyband 4*Town. “De passie die Mei en haar vrienden voelen voor de groep was heel herkenbaar voor me”, vertelde de zangeres. “Ik was net hetzelfde. Het geeft het gevoel een fan te zijn van zo’n groep heel accuraat weer.”

Taboes doorbreken

Misschien nog de belangrijkste reden waarom ‘Turning Red’ momenteel vaak over tongen rolt, is het feit dat de puberteit op een baanbrekende manier bespreekbaar gemaakt wordt. Niet alleen staat de panda symbool voor hoe verwarrend die periode en alle emoties die ermee gepaard gaan kunnen zijn, maar ook andere gevoelige onderwerpen, zoals de eerste menstruatie, worden uitvoerig behandeld. Het is de eerste Pixar-film die zo diep ingaat op de puberteit – ‘Inside out’ behandelde ook de emoties van een tienermeisje, maar ging minder expliciet over de puberteit. De hoop van de filmmakers is dan ook dat ouders makkelijker een gesprek zullen kunnen aangaan met hun kinderen over die onderwerpen nadat ze de film hebben gezien.

Stemactrice Sandra Oh gaf in een interview aan dat ze hoopt dat ouders de rode panda gebruiken om met hun tieners te praten. "Je kan als ouder zeggen: dit gaat binnenkort gebeuren, je gaat allerlei dingen voelen die je misschien niet kan controleren. En de panda is een mooie metafoor voor die verandering en die emotionele chaos”, zei ze.

Meer weten over 'Turning Red' en ander filmnieuws? Ontdek 'Fresh Screens’ op donderdag om 19u op Pickx+ (zender 13). Woon je in Brussel en heb je een Nederlandstalig tv-optie van Proximus? Dan vind je Pickx+ terug op zender 263. Ontdek het volledige aanbod van Pickx+ via de tv-optie ‘Pickx All Stars’ van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top